Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: martamm

Milí varecháči, ponúkam Vám recept na koláč, ktorý moja mama kedysi robievala dosť často a ja som akosi naň zabudla. Keďže máme ešte dosť jabĺk z vlastnej úrody, rozhodla som sa koláč upiecť a poctiť si ním návštevu, ktorá nás poteší zajtra svojou prítomnosťou.

40 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Nahrubo nastrúhané jablká dáme do kastróla, polejeme citrónovou šťavou, posypeme cukrom a škoricou, udusíme tak, aby sa väčšia časť šťavy odparila.
  2. Hlboký plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý rozotrieme udusenú jablkovú hmotu. Kým nám hmota chladne, zapneme rúru na 200 stupňov a pripravíme cesto.
  3. Cesto robím troška zvláštnym, ale jednoduchým spôsobom, ktorý som sa naučila od vychýrenej kuchárky, ktorá žiaľ už nie je medzi nami: Vajíčka rozdelím na bielky a žĺtka. Bielky dám do čistej nádoby, pridám štipku soli a pomocou ručného mixéru vyšľahám tuhý sneh, do ktorého po lyžiciach zašľahám práškový cukor.
  4. Postupne primiešam žĺtka, po jednom kuse. Potom prilievam a vmiešam po častiach olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vznikne mi takéto cesto:
  5. Dve tretiny cesta nalejem na jablkovú hmotu a rozotriem.
  6. Do zvyšného cesta primiešam pomletý mak
  7. Ja ho mám troška husté, radím pridať trocha mlieka a rozotrieť na biele cesto.
  8. Rúru už mám rozohriatu, šupnem tam plech a asi 30 minút pečiem, žiaľ zabudla som urobiť foto upečeného koláča, ale myslím, že to zvládnete odhadnúť aj tak. Plech vytiahnem a nechám koláč vychladnúť. Vychladnutý prikryjem papierom na pečenie, položím naň doštičku, alebo plech, a opatrne koláč pretočím tak, aby jablková hmota bola navrchu. odstránim papier na pečenie. Koláč vyzerá takto. Ja som robila z 1,5 dávky, lebo nás bude na konzumáciu viac. Koláč rom rozdelila na dve časti.
  9. Jednu časť som poliala rozpustenou horkou čokoládou, po stuhnutí som ho pokrájala na kocky 4 x 4 cm. Druhú časť potriem šľahačkou a posypem nastrúhaným gaštanovým pyré. k tomu som sa ale zatiaľ nedostala. Pôvodný recept je len čokoládový.
  10. Pridavam foto kolaca so slahackou a gastanovym pyre...druhy variant