Obrátený jablkovo-makový koláč (fotorecept)
Autor receptu: martamm
Milí varecháči,
ponúkam Vám recept na koláč, ktorý moja mama kedysi robievala dosť často a ja som akosi naň zabudla. Keďže máme ešte dosť jabĺk z vlastnej úrody, rozhodla som sa koláč upiecť a poctiť si ním návštevu, ktorá nás poteší zajtra svojou prítomnosťou.
40 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Nahrubo nastrúhané jablká dáme do kastróla, polejeme citrónovou šťavou, posypeme cukrom a škoricou, udusíme tak, aby sa väčšia časť šťavy odparila.
- Hlboký plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý rozotrieme udusenú jablkovú hmotu. Kým nám hmota chladne, zapneme rúru na 200 stupňov a pripravíme cesto.
- Cesto robím troška zvláštnym, ale jednoduchým spôsobom, ktorý som sa naučila od vychýrenej kuchárky, ktorá žiaľ už nie je medzi nami:
Vajíčka rozdelím na bielky a žĺtka. Bielky dám do čistej nádoby, pridám štipku soli a pomocou ručného mixéru vyšľahám tuhý sneh, do ktorého po lyžiciach zašľahám práškový cukor.
- Postupne primiešam žĺtka, po jednom kuse. Potom prilievam a vmiešam po častiach olej, vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vznikne mi takéto cesto:
- Dve tretiny cesta nalejem na jablkovú hmotu a rozotriem.
- Do zvyšného cesta primiešam pomletý mak
- Ja ho mám troška husté, radím pridať trocha mlieka a rozotrieť na biele cesto.
- Rúru už mám rozohriatu, šupnem tam plech a asi 30 minút pečiem, žiaľ zabudla som urobiť foto upečeného koláča, ale myslím, že to zvládnete odhadnúť aj tak.
Plech vytiahnem a nechám koláč vychladnúť.
Vychladnutý prikryjem papierom na pečenie, položím naň doštičku, alebo plech, a opatrne koláč pretočím tak, aby jablková hmota bola navrchu. odstránim papier na pečenie. Koláč vyzerá takto.
Ja som robila z 1,5 dávky, lebo nás bude na konzumáciu viac. Koláč rom rozdelila na dve časti.
- Jednu časť som poliala rozpustenou horkou čokoládou, po stuhnutí som ho pokrájala na kocky 4 x 4 cm.
Druhú časť potriem šľahačkou a posypem nastrúhaným gaštanovým pyré. k tomu som sa ale zatiaľ nedostala. Pôvodný recept je len čokoládový.
- Pridavam foto kolaca so slahackou a gastanovym pyre...druhy variant