Obmena burizónových guliek

adula76 - bez fotkyadula76, 3. apríla 2015
Obmena burizónových guliek
Foto: adula76

Moje deti ich zbožňujú, tak som sa pokúsila vyrobiť ich zo zdravých surovín. Tu je výsledok...

20 minút
tepelná úprava

Suroviny

175 g
200 ml
125 g
50 g
10 g
15 g




Postup

  1. 1

    Cukor upálime na karamel. Pridáme k nemu Alsan a Salko /Salko robím sama, recept nájdete tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/domace-salko-z-kokosoveho-mlieka/57820-recept.html /. Pridáme pukance a perličky /ak doma nemáte niektorú z ingrediencií, nevadi, skrátka pukancov má byť 70 - 75 g/. V prípade núdze poslúžia aj biele burizony Odstavíme, chvíľku necháme vychladnúť a potom zmes dávame do košíčkov. Z tejto dávky vyjde cca 40 košíčkov. Uskladňujeme v chladničke.

Diskusia k receptu

sovka62
Netušila som, čo je Alsan-Bio, ktorý máš v surovinách, tak som si ho dala vyhľadať. Asi by si to mala spraviť aj ty. Okrem iného mi Google vyhodil i test nemeckého spotrebiteľského časopisu OKO (to prvé O má byť prehlasované, neviem to napísať). Výsledky mnou otriasli. Tu je to, čo ma zarazilo:
Testovaný margarín obsahuje estery mastných kyselín, ktoré môžu poškodiť obličky. Pri požití 30 g za deň, čo je cca 1 natretý krajec chleba, je denná dávky esterov prekročená. V margaríne je zvýšená hladina polycyklických aromatických uhľovodíkov, ktoré môžu spôsobiť rakovinu. Navyše je v ňom zvýšený podiel trans nasýtených tukov, ktoré zvyšujú LDL (zlý) cholesterol.
Celkové hodnotenie - margarín je pre výživu ľudí nevyhovujúci.
staja
@sovka62 , ďakujem za tvoju usilovnosť, rozhľadenosť a snahu dať veciam racionálny rozmer. Ten Alsan-Bio sa tu dosť často v receptoch vyskytuje a mnohé varecháčky majú pocit, že ako zdravo sa stravujú, keď ho používajú. Viem o tom, že v Nemecku v testoch medzi rastlinnými tukmi skončil 25. z 27 produktov.
katka78
Súhlasím s vami @sovka62 a @staja , človek sa v dobrej viere snaží robiť niečo pre svoje zdravie, myslí si ktovieako mu to ide, ale keď sa lepšie rozhľadí, uvedomí si starú pravdu, že každá minca má dve strany. Podobne by sme mohli hovoriť aj o celozrnných múkach, zelenine zo supermarketov a mnohých potravinách, ktoré "sú akože zdravšie, ale.."
evanaaa
Alsan - Bio, nuž by ma zaujímalo, prečo to - bio? Aj ja som sa naň chystala, že si ho v DM-ke pozriem. Je pravda, že máloktoré výrobky sú vyhovujúce, ale ak je to tak, ako píšeš, @sovka , potom môžem s kľudným vedomím (a svedomím) používať aj tie, tu tak zatracované margaríny, a som na tom možno lepšie.
frezia68
Používam maslo Alsan -S,nie je BIO,je to nestužený rastlinný tuk bez mliečnych zložiek a cholesterolu a jeho zloženie je: palmový tuk,kokosový tuk,slnečnicový olej,mrkvová šťava,voda,sójový lecitín,citrónová šťava a citrónová silica lisovaná za studena.Tak neviem,hovoríme i tom jednom produkte?Zavádzajú ma informácie?
adula76
@sovka62 - dáš mi, prosím ťa, link kde si to našla? Ja sa k tejto informácii neviem dostať, od včera hľadám a hľadám...
O Alsane som táketo informácie predtým nehľadala, pripadal mi ako dobra alternatíva našich tukov. Nahraďťe si Alsan čím chcete, maslom, Herou, je to na Vás.
@katka78 - čo máš proti celozrnným múkam?
@frezia68 - takéto zloženie ma aj Alsan Bio, som celkom zvedavá, ako to v skutočnosti je.
frezia68
Tiež by ma to zaujímalo a len preto som nakukla tu na Varechu.Ak nám @sovka62 pridá-poteší,lebo Alsan som našla ako náhradu masla,ak už alergia na mlieko.....,ale ak je to pravda,tak nás pekne výrobcovia zavádzajú a my nevedomí-kupujeme.A ešte BIO ... :-(
katka78
Ahoj @adula76 Proti celozrnným múkam nemám nič, sama ich používam napríklad pri pečení chleba, ale ako píšem vyššie, každá minca má dve strany a to platí aj tu. Na jednej strane je celozrnná múka lepšia ako biela (z výživového hľadiska), pretože obsahuje omnoho vyšší podiel dôležitých živín (vláknina, vitamín E, horčík, draslík, mangán atď.), nerozhádže hladinu cukru v krvi tak ako biela, atď. atď.... a teraz príde to ALE... zároveň však môže obsahovať aj viac škodlivín z prostredia, ktoré sa prirodzene zachytávajú na povrchu zrna (ťažké kovy - najmä kadmium, olovo atď.). Tým, že sa do celozrnnej múky zrno spracúva celé, spolu s prospešnými látkami sa v nej zachovávajú bohužiaľ aj tie škodlivé.
adula76
@katka78 - o tych škodlivinách viem, preto sa snažím kupovať bio. Viem, že to možno nie je vždy zárukou kvality, ale nablízku nemám nikoho, kto by pestoval pšenicu, raž, ovos...
Ak sa dá, používam mäso, ktoré ešte pred chvíľou behalo po záhrade, zeleninu pestovanú doma, domáce vajíčka, mlieko z mliekomatu a chlieb si pečiem doma, aj pečivo. Naposledy som kúpila chlieb v obchode v októbri 2013. Aj jogurty si robím sama.
Prestala som kupovať sladkosti, pečiem doma alebo robím nepečené dobroty. Súhlasím s Tvojim názorom :-)


smejkad
dievcata, chcem sa opytat, ci ste zachytili to co ja, alebo je to len moje zdanie
kupujem mlieko z mliekomatu uz nieco vyse roka a tento posledny raz mi vysiel syr ledva polovicny oproti predoslym
akoby po zruseni mliecnej kvoty to mlieko bolo vyrazne redsie, nezbadali ste to aj vy?
jozka2
Viem,ze maslo je velmi zaznavane koli cholesterolu a mast tiez,ale nekupujem ziadne margariny I ked manzel pouzival natierkove namiesto masla prehovorila som ho a uzivame iba maslo,alebo Ghe a mast a olej Za studena press olivovy do salatou a na chleba s bylinkami alebo cesnakom.Na varenie miesam Ghe /to si tiez robim sama/so slnecnicovym olejom.Aj tak je zdravsie pouzivat olej na pecivo ci chleba ako maslo.oleje striedam,oliv.lanovy ci rakytnikovy,atd.i ked su nenormalne drahe ,ale stoji to za to.Niekedy si tie oleje robim sama.Bez margarinou sa da vyzit.
gabriele
Tvoj recept sa mi paci ...pozerala som aj ine Tvoje recepty a tiez sa mi pozdavaju...az na ten Alsan :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia