Varenie

Rozdiel v tukoch

bonpari - fotkabonpari, 13. júla 2013

Vie mi milí varecháči niekto poradiť, aký je rozdiel medzi nasledujúcimi
tukmi? Nemyslím tým zloženie, no vždy som v tom mala chaos a
chcela by som vedieť, čo z toho je vlastne to isté a načo sa to
všeobecne používa. Lebo vždy to používam podľa receptu, no
chcela by som tomu aj rozumieť.

1. Palmarin
2. Hera
3. Helia
4. Smetol


ĎAKUJEEEM :)

@zareaguj


Diskusia k téme

janara
Hera = Helia, Palmarin= Smetol, všetky sa dajú požiť do pečenia, Hera aj do krémov, ale ja mám radšej maslo :)
eraserhead
..ich výrobca a distribútor by povedal že sa dajú použiť na pečenie, ako plnka alebo poleva... že sú proste v Československej kuchyni NENAHRADITEĽNÉ......... a niektoré veci sa bez nich jednoducho NEDAJÚ pripraviť

každý normálny kuchár ti povie že v kuchyni nemajú čo hľadať........pretože okrem výrobcov a distribútorov ti ich napríklad odborník na výživu a každý normálny doktor nebude podprahovo ponúkať ako alternatívu k zdravšiemu a lacnejšiemu (v konečnom dôsledku predsa len drahšiemu) stravovaniu

bolo by lepšie túto otázku položiť v krajine ktorá je gastronómiou predsa len známejšia Francúzsko, Taliansko, ........ a nie v Československu kde aj tie dobré veci ktoré tu sú, tak sa nivočia barbarským prístupom
rulik
u nás je problém pri pečení s mliečnou netoleranciou tak na koláčiky používame smetol, treba prečítať zloženie a doporučené použitie
nadia56
dobre pise @lusinkab , netreba vediet rozdiel medzi stuzenymi tukmi, nie su zdraviu prospesne, skor skodlive, treba pouzivat klasicke maslo,:-)
bonpari
nechcem byť hnusná, ale nechcela som počúvať nejaké bio rady o tom, čo je zdravé a čo nie.. pýtala som sa na niečo úplne iné a zatiaľ som nedostala poriadnu odpoveď.. a mliečne výrobky bohužiaľ nemôžem, takže to "veľmi zdravé" maslo je pre mňa aj tak bezpredmetné..
2010
Slovensko je zaujmava krajina, gramu glutamantu sa vsetci boja ako cert kriza ale igelitom sa napchavaju na kila :-)
eraserhead
ak nechceš byť husná ........ prečo si nepozrieš priamo stránku výrobcu týchto hmôt ....... možno by si sa dočítala aj o tom že
"pečenie, či varenie bude pre vás chutnejšie a jednoduchšie!"

na to že hovoríš, mliečne výrobky bohužiaľ nemôžem, tak ich máš vo svojich receptoch celkom hafo, dokonca aj to bezpredmetné maslo

určite ti niekto poradí, na tomto webe je množstvo skúsených kuchárok, nenecháš sa predsa odradiť rypálkom ako je @eraserhead
pekný večer prajem.........
elixir
@bonpari myslím, že @janara Ti odpovedala vcelku jednoducho, ale trefne... tiež nie som zástancom stužených tukov, ale keď človek iné nemôže, tak veľa nenarobí. Ono ani to maslo nie je žiadna slasť, toľko tuku do tela naládujeme v jednom koláči...
bonpari
keď dávam recepty na internet, tak asi rátam s tým, že viac ako 3/4 ľudí nebude používať sójové mlieko či kokosové maslo a podobné suroviny, tak píšem recepty v pôvodnom znení.. ľudia, čo majú problémy, si to už vedia upraviť podľa seba, tak, ako to robím ja.. a samozrejme by som si mohla všetko naštudovať na internete, ak by som nato mala čas, prípadne, ak by sa mi chcelo, no toto mi prišlo ako jednoduchšia cesta, napísať sem a dočkať sa jedného dňa odpovede od kompetentných kuchárok/v.. a mimochodom, problém nemám so žiadnymi ľuďmi, či už je to nejaký rýpal alebo len blbec, niektorých stačí iba jednoducho ignorovať..
zuzananoskova
Bonpari: ja problémy nemám, ale živočíšne proste nejem. Ak potrebujem použiť, tak použijem Alsan bio, skúsila si už? Mne osobne to chutí ako klasické maslo, ak mám chuť občas, natriem na chlieb, jemne posolím, k tomu zeleninu a mňaaaaaaam. Na pečenie i varenie je veľmi dobrééé, poznáš?
tornadolue
Aj ja mam skusenosti s Alsanon, chuti dobre a da sa pouzit na pecenie a varenie rovnako ako maslo, je to rastlinny tuk, ale neobsahuje stuzene tuky.


zuzananoskova
Áno, to je ono :-) Presne tak, bez stužených tukov. Je aj klasické Alsan, v zelenom obale, ale to obsahuje Éčka. Toto Alsan bio je v poriadku :-)
aroooo
tuky čo spomínaš sa zväčša používajú na pečenie. Smetol ,Palmarín do cesta, napr.linecké, Hera,Helia skôr do krémových plniek.
majsterka
pre 2010 - máš stopro pravdu s tým igelitom.Našľahaná umelohmotná emulzia sa pridáva všade a ešte ju forsírujú aj lekári , pritom niet nad poctivé kravské maslo
zuzananoskova
Je pravda, že chuť kravského masla je "nenahraditeľná", ale ako sa starajú o kravičky respektíve čo kravy musia podstúpiť, kým sa to maslo dostane na stôl, je katastrofálne!!! :-( :-( :-(
luss44
presne ako píše @aroooo - palmarín a smetol ide do cesta, Hera je taká voňavejšia - tá ide do plnky. robím podľa toho ako mám vyskúšané, napr.do vianočky a svadobných pagáčikov len maslo, ale inde kľudne palmarín. Nedá sa vždy polemizovať čo je zdravšie a čo nie, veď tých margarínov nejdeme zjesť na kilá... Na natieranie na chlebík kupujem len maslo, tam mi žiadna Rama a pod. nechutia.
bonpari
dakujem velmi pekne za vase odpovede.. alsan pouzivam pravidelne ako nahradu masla na jedenie, ale na pecenie som este neskusala.. nevedela som ako sa to bude chovat v ceste, ale skusim teda..
2010
Preco ich rypaci a debili nepouzivaju:
Jedna z největších a nejdůkladnějších studií, v níž se v průběhu 14 let sledovalo přes osmdesát tisíc amerických žen, však jednoznačně potvrdila, že trans-kyseliny ve výživě výskyt kardiovaskulárních onemocnění zvyšují. 3)

Dále se ukazuje, že trans-izomery mastných kyselin zhoršují schopnost tkání reagovat na inzulin a zvyšují riziko diabetu 2. typu. Dokonce existují odhady, že by náhrada pouhých 2 % trans-kyselin monoenovými kyselinami v konfiguraci cis- snížila výskyt tohoto typu diabetu o několik desítek procent. Také je možné, že trans-izomery mastných kyselin nepříznivě ovlivňují metabolizmus esenciálních mastných kyselin a vývoj plodu.
 www.vesmir.cz/clanek/margariny-a-ateroskleroza...
hubata
Myslím že 25 dkg palmarínu v koláči ešte nikdy nikoho nezabilo a keďže pravé maslo sa v pri pečení pripaľuje, nie je vhodné na pečenie koláčov kde sa pečie niekedy aj 40 minút. Maslo sa dá dať jedine do jemnejších zákuskov, kde trvá pečenie cca 15-20 minút.

Ale zadanie témy bolo o inom: čo na čo sa používa. Ja poslúcham čo je napísané na obale od osvedčeného výrobcu, pretože je toľko cudzích výrobkov okrem našej Palmy ktorá bankrotuje že iné ani nezostáva. Používam potom radšej výrobky z Čiech, pretože chuťové poháriky máme rovnaké.
majsterka
zuzananoskova - nepresvedčíš ma ,pretože viem ako sa dojí krava a ako sa robí mlieko a tiež viem ako sa vyrábajú TZV DOBRÉ TUKY.Je pravda že sú obohatené o rôzne prídavné látky - vraj prospešné nášmu organizmu,to všetko je marketingový ťah.Nalistuj si niektorú stránku na internete o výrobe margarínov.Prajem krásny deň.Ak som sa nejako dotkla Tvojho presvedčenia o danej téme,tak sa veľmi ospravedlňujem
janara
snažila som sa ti odpovedať na tvoju otázku, neriešila som, čo je zdravé a čo nie...zdravím
2010
@hubata , ty bojovnicka proti hyperborelom podporujes ako sa zazracne umela hmota carovnym prutikom zmeni na vonave masielko , mnam :-)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Myslím,že ak zamyslíme sa o zdravie,nemali by sme jesť zákusky sladký cukor je tiež skodny.:-(
Do kysnutych kolacov aj sa sladkou plnkou používa sa bravčova masť u nás doma, Hera -sestra masla na pevné krémy - tedy plnka, ľahké nienastavene plnky - maslo,do tvrdých keksov a trvanlivych Palmarin a stuzene margariny do krehkych keksov. Helia ako Hera,záleží na Vaše chuti.
Všetko možno jesť malo množstvo,nie často.
Pozdravujem dotazovatelku :-)
cuketa
tak, ako ti píšu, všetky uvedené tuky - hovorí sa im margaríny- sú si veľmi podobné. Casto sa líšia iba vôňou a cenou. Ja si všímam obsah tuku - je uvedený na obale. Margaríny s obsahom tuku menej ako 70 percent nepoužívam ani do cesta, ani na krémy, lebo voda, ktorú margaríny obsahujú "kazí" výsledok. Všeobecne sa o margarínoch hovorí, že sú nezdravé - ale väčšina ľudí ich používa.
gabriele
alsan Bio margarin v teste z roku 2002 bol prepadak s obsahom choroboplodnych bakterii a plesni...smutne je, ze test z roku 2008 dopadol rovnako...maslo skoncilo na predposlednom mieste z 27 hodnotenych margarinov...
bonpari
@gabriele ak by si mi vedela odporučiť nejaký iný tuk, ktorý chutí ako maslo a je bez laktózy, keďže veto, flora a pod. ako maslo nechutia, rada začnem kupovať to.. no na SVK je veľmi malý výber potravín pre ľudí, ktorí nemôžu jesť klasické mliečne výrobky a ja som zatiaľ aj za to málo vďačná.. aj keď viem, že minimálne v rakúsku či v maďarsku je výber stokrát lepší, človek sa tam málokedy dostane..
gabriele
mohla by si si trebars skusit urobit rastlinne maslo doma...recept najdes aj tu na vareche
tornadolue
@bonpari s tym vyberom mas uplnu pravdu, ja preto fungujem uz dost dlho bez "masla". Ale pozor napr. na Floru, pokial viem, obsahuje laktozu, takisto aj Rama, do vacsiny rastlinnych masiel vyrobcovia pridavaju srvatku. Veto je bez laktozy. Mna prekvapila na navsteve v Cechach kamoska, kupila mi uplne perfektny slnecnicovy margarin, ale nepamatam si, co presne to bolo, lebo som vedela, ze u nas by som zbytocne zhanala.
paploska
@bonpari ja mám tiež intoleranciu a varím a pečiem z ghee a je to výborná náhrada - len kalorickejšia.