Nürnberger Elisenlebkuchen (Norimberské perníčky)
Foto: janiii
Výborné orechovo-kandizované perníčky, typické pre nemecké mesto Norimberg.
porcií
na 160 °C
Suroviny
200 g |
|
3 |
|
2 čajové lyžičky |
|
2 čajové lyžičky |
|
250 g |
|
250 g |
|
250-300 g |
|
2 |
|
32 s priemerom 70 mm |
|
Poleva: | |
100 ml |
|
50 ml |
|
100 ml |
|
1 čajová lyžička alebo rum |
|
Postup
-
1
Vopred: Kandizované ovocie (citrón a pomaranč) posekáme pomocou elektrického sekáčika na drobnejšie. Takisto si posekáme aj mandle a lieskové orechy na co najjemnejšie. Orechy sa môžu spolu zmiešať.
- 2
Cesto: Práškový cukor zmiešame s vajíčkami a mixerujeme asi 3 minúty.
- 3
Pridáme škoricu a perníkové korenie (klinček, kardamón, muškát, koriander). Premiešame. Pridáme posekané orechy. Premiešame. Pridáme kandizované ovocie. Premiešame. Pridáme vanilkový cukor.
- 4
Všetky ingrediencie poriadne zmiešame mixérom.
- 5
Na plechu si poukladáme oblátky tak, aby mali aspoň 1 cm medzeru od seba (mne vyšli 3 x 4 oblátky na 1 plech). Pokiaľ nemáme oblátky, použijeme papier na pečenie a nakreslíme si na ňom ceruzkou pomocné kruhy o priemere 7 cm. Z cesta zoberieme cesto o veľkosti väčšieho vlašského orecha, v rukách si najprv urobíme guličku a z nej potom stlačením vyformujeme placku. Placka by mala mať približne priemer oblátky a byť vysoká asi 7-8 mm. Ak sa cesto lepí na ruky, môžme si ich navlhčiť vodou. Z daného množstva vyjde približne 32 perníčkov. Necháme oschnúť na plechu aspoň 2 hodiny. Perníčky sa veľmi neroztekajú, takže môžu byť kľudne bližšie pri sebe.
- 6
Dáme piecť na 18-20 minút na 160°C (elektrická rúra). Treba prispôsobiť podľa skúseností s vlastnou rúrou a poprípade sledovať perníčky raz za čas.
- 7
Pripravíme si polevu: Kryštálový cukor zmiešame s vodou v hrnci, privedieme do varu. Pridáme práškový cukor a rum(ovú esenciu). Ešte teplé perníčky potrieme polevou a do polevy vtlačíme polovicu mandle alebo iného orieška. Pokiaľ poleva zhustne počas natierania, stačí ju trochu zohriať. Zvyklá je aj čokoládová poleva.
- 8
Hotovo. Dobrú chuť. :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ak niekomu nechuti kandizovane ovocie, moze ho nahradit napriklad marcipanom. ja tiez kandizovane ovocie velmi neoblubujem, ale nasekane na mensie je v tychto pernickoch uplne v pohode a vobec mi nevadilo! ;)
v praci aj doma pernicky velmi chutili, urcite odporucam aspon raz vyskusat urobit :)
drzim palce a dobru chut, mnam :)