Nürnberger Elisenlebkuchen (Norimberské perníčky)

janiii - fotkajaniii, 28. novembra 2011
Nürnberger Elisenlebkuchen (Norimberské perníčky)
Foto: janiii

Výborné orechovo-kandizované perníčky, typické pre nemecké mesto Norimberg.

32
porcií
20 minút
na 160 °C

Suroviny

200 g
3
2 čajové lyžičky
2 čajové lyžičky
250 g
250 g
250-300 g
2
32 s priemerom 70 mm
Poleva:
100 ml
50 ml
100 ml
1 čajová lyžička alebo rum




Postup

  1. 1

    Vopred: Kandizované ovocie (citrón a pomaranč) posekáme pomocou elektrického sekáčika na drobnejšie. Takisto si posekáme aj mandle a lieskové orechy na co najjemnejšie. Orechy sa môžu spolu zmiešať.

  2. 2

    Cesto: Práškový cukor zmiešame s vajíčkami a mixerujeme asi 3 minúty.

  3. 3

    Pridáme škoricu a perníkové korenie (klinček, kardamón, muškát, koriander). Premiešame. Pridáme posekané orechy. Premiešame. Pridáme kandizované ovocie. Premiešame. Pridáme vanilkový cukor.

  4. 4

    Všetky ingrediencie poriadne zmiešame mixérom.

  5. 5

    Na plechu si poukladáme oblátky tak, aby mali aspoň 1 cm medzeru od seba (mne vyšli 3 x 4 oblátky na 1 plech). Pokiaľ nemáme oblátky, použijeme papier na pečenie a nakreslíme si na ňom ceruzkou pomocné kruhy o priemere 7 cm. Z cesta zoberieme cesto o veľkosti väčšieho vlašského orecha, v rukách si najprv urobíme guličku a z nej potom stlačením vyformujeme placku. Placka by mala mať približne priemer oblátky a byť vysoká asi 7-8 mm. Ak sa cesto lepí na ruky, môžme si ich navlhčiť vodou. Z daného množstva vyjde približne 32 perníčkov. Necháme oschnúť na plechu aspoň 2 hodiny. Perníčky sa veľmi neroztekajú, takže môžu byť kľudne bližšie pri sebe.

  6. 6

    Dáme piecť na 18-20 minút na 160°C (elektrická rúra). Treba prispôsobiť podľa skúseností s vlastnou rúrou a poprípade sledovať perníčky raz za čas.

  7. 7

    Pripravíme si polevu: Kryštálový cukor zmiešame s vodou v hrnci, privedieme do varu. Pridáme práškový cukor a rum(ovú esenciu). Ešte teplé perníčky potrieme polevou a do polevy vtlačíme polovicu mandle alebo iného orieška. Pokiaľ poleva zhustne počas natierania, stačí ju trochu zohriať. Zvyklá je aj čokoládová poleva.

  8. 8

    Hotovo. Dobrú chuť. :)

Diskusia k receptu

irenaw
nepoznám, vyzerá to veľmi dobre, ukladám
janiii
@marienka44 : to je prave to vyznacne pre Norimberske "Elisenlebkuchen", ze neobsahuju muku. Ako nahrada sluzia na jemno pomlete orechy. :)

ak niekomu nechuti kandizovane ovocie, moze ho nahradit napriklad marcipanom. ja tiez kandizovane ovocie velmi neoblubujem, ale nasekane na mensie je v tychto pernickoch uplne v pohode a vobec mi nevadilo! ;)

v praci aj doma pernicky velmi chutili, urcite odporucam aspon raz vyskusat urobit :)

drzim palce a dobru chut, mnam :)
julica
No tento recept sa mi presne hodí, lebo priateľova mama je celiatička a ja chcem pre ňu napiecť nejaké pekné medovníčky . ďakujem
janiii
@3sandra3 : nemala som problem ze by boli pernicky tvrde (zjedli sa po 1-2 dnoch). ale ak by sa tak nahodou stalo, tak ich treba dat do krabice s jablckom a nestvrdnu resp. zmaknu ak by uz boli tvrdsie :)
magnifica
Janni chcem sa Ta opyta kde si zohnala oplatky... idem vyskusat Tvoj recept, pozerala som ich vela ale Tvoj sa mi najviac pozdava,tak som zvedava...:*
janiii
@magnifica : oblatky mam z rakuska, mali by ich tam mat v lidli. bez oblatok som pernicky este nepiekla, ale najblizsie ich chcem vyskusat zopar aj bez. budem ich piect na takej tej folii na pecenie. :)
magnifica
dakujem !!! idem vyskusat bez oblatok,lebo somu nas nezohnala, tak uvidim :*
janiii
mam momentalne este nejake 7cm oblatky v zalohe, tak ak by niekto chcel, mozem predat v BA. V baleni je ich 50, co je tak na skoro 2 davky.
julica
Veľmi dobré sú tieto perníčky, piekla som ich bez oplátok, normálne som guličky roztlačila na plechu. Mali veľký úspech, jedine poleva ma sklamala - po uschnutí zbelela. Nič to však, perníčky boli navrchu chrumkavé a vnútri mäkké - stále. ďakujem za recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia