Foto: irenaw
Pre našu milovníčku bryndzových halušiek ;-)
porcií
Suroviny
halušky: | |
600 g |
|
podľa potreby |
|
lokše: | |
450 g |
|
podľa potreby |
|
okrem toho: | |
200 g |
|
150 ml |
|
100-150 g |
|
podľa potreby |
|
Postup
-
1
Chcela som niečo, čo sa dá pekne naservírovať. A čo sa chvíľu dokáže pretvarovať, že je niečo celkom iné. A museli to byť bryndzové halušky, lebo to je najobľúbenejšie jedlo dnešnej oslávenkyne. Moje myšlienky sa takmer celú nedeľu točili okolo halušiek. Najprv som ich chcela schovať do slanej palacinky. Zrazu nápad z jasného neba: "Veď lokše sa plnia bryndzou!" A tak vzniklo toto spojenie. Že vraj to bolo delikátne :o)))... Množstvá som sa pokúsila odhadnúť, halušky aj lokše sú také recepty, kde je všetko podľa potreby. Vyšlo mi 6 lokší a halušiek akurát na náplň do nich.
- 2
Deň vopred uvaríme tri stredne veľké zemiaky v šupke.
- 3
Deň D. Tenké plátky prerastenej slaniny prekrojíme na polovice. Dáme na suchú rozohriatu panvicu a opečieme z obidvoch strán do červena. Opekáme po menších množstvách, zakaždým vylejeme vytopený tuk a panvicu môžeme aj otrieť kuchynskou utierkou. Opečené kúsky necháme na kuchynskej utierke osušiť a odložíme bokom. Zostane chrumkavá, aha :-).
- 4
Dáme variť osolenú vodu. Rúru zapneme na 100°C. 4 stredne veľké surové zemiaky nastrúhame na pichliačovom strúhadle. Chvíľku necháme postáť. Z povrchu pozbierame nadbytočnú tekutinu, pomaly, aby sme nezobrali aj škrob. (Iba ak máme vodnaté zemiaky, inak netreba.) Pridáme hladkú múku podľa potreby, aby cesto nebolo veľmi tuhé. Skúšobne hodíme do vriacej vody 1-2 halušky. Ak držia pokope nahádžeme z lopára nožíkom všetky. Snažila som sa o malé halušky, aby neboli v každej lokši 4 kusy. Keď vyplávajú, ochutnáme. Ak sú hotové, precedíme. Nepreplachovala som ich, išli sme ich hneď jesť.
- 5
Do hrnčeka dáme bryndzu a 2-3 PL kyslej smotany a premiešame. Vsypeme halušky, premiešame a uzatvoríme. Vložíme do rúry spolu s taniermi na ktorých budeme jedlo podávať. Keď zhasne kontrolka, rúru vypneme a necháme tak.
- 6
Prelisované zemiaky zmiešame s hladkou múkou, kým cesto neprestane lepiť. Čím menej múky, tým lepšie lokše, veď viete :-). Rozdelíme na 6 častí. Dáme rozohriať liatinovú platničku alebo nelepivú panvicu s hrubým dnom. Vyvaľkáme cca 1-2 mm hrubé kruhy a nasucho upečieme. Ide to rýchlo, raz-dva sú hotové. Každú lokšu po upečení jemne potrieme masťou. Nakrojíme od stredu k okraju, aby sme mohli lokšu zvinúť do kornútka.
- 7
Na nahriate taniere rozdelíme zvyšok kyslej smotany. Zvinutú lokšu naplníme haluškami s bryndzou. Uložíme na tanier. Ozdobíme chrumkavou slaninou a použila som aj stonky mladého cesnaku. Podávame horúce.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu