NEtradičné bryndzové halušky

irenaw - fotkairenaw, 7. mája 2012
NEtradičné bryndzové halušky
Foto: irenaw

Pre našu milovníčku bryndzových halušiek ;-)

6
porcií

Suroviny

halušky:
600 g
 podľa potreby
lokše:
450 g
 podľa potreby
okrem toho:
200 g
150 ml
100-150 g
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Chcela som niečo, čo sa dá pekne naservírovať. A čo sa chvíľu dokáže pretvarovať, že je niečo celkom iné. A museli to byť bryndzové halušky, lebo to je najobľúbenejšie jedlo dnešnej oslávenkyne. Moje myšlienky sa takmer celú nedeľu točili okolo halušiek. Najprv som ich chcela schovať do slanej palacinky. Zrazu nápad z jasného neba: "Veď lokše sa plnia bryndzou!" A tak vzniklo toto spojenie. Že vraj to bolo delikátne :o)))... Množstvá som sa pokúsila odhadnúť, halušky aj lokše sú také recepty, kde je všetko podľa potreby. Vyšlo mi 6 lokší a halušiek akurát na náplň do nich.

  2. 2

    Deň vopred uvaríme tri stredne veľké zemiaky v šupke.

  3. 3

    Deň D. Tenké plátky prerastenej slaniny prekrojíme na polovice. Dáme na suchú rozohriatu panvicu a opečieme z obidvoch strán do červena. Opekáme po menších množstvách, zakaždým vylejeme vytopený tuk a panvicu môžeme aj otrieť kuchynskou utierkou. Opečené kúsky necháme na kuchynskej utierke osušiť a odložíme bokom. Zostane chrumkavá, aha :-).

    NEtradičné bryndzové halušky - obrázok 3
  4. 4

    Dáme variť osolenú vodu. Rúru zapneme na 100°C. 4 stredne veľké surové zemiaky nastrúhame na pichliačovom strúhadle. Chvíľku necháme postáť. Z povrchu pozbierame nadbytočnú tekutinu, pomaly, aby sme nezobrali aj škrob. (Iba ak máme vodnaté zemiaky, inak netreba.) Pridáme hladkú múku podľa potreby, aby cesto nebolo veľmi tuhé. Skúšobne hodíme do vriacej vody 1-2 halušky. Ak držia pokope nahádžeme z lopára nožíkom všetky. Snažila som sa o malé halušky, aby neboli v každej lokši 4 kusy. Keď vyplávajú, ochutnáme. Ak sú hotové, precedíme. Nepreplachovala som ich, išli sme ich hneď jesť.

    NEtradičné bryndzové halušky - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnčeka dáme bryndzu a 2-3 PL kyslej smotany a premiešame. Vsypeme halušky, premiešame a uzatvoríme. Vložíme do rúry spolu s taniermi na ktorých budeme jedlo podávať. Keď zhasne kontrolka, rúru vypneme a necháme tak.

  6. 6

    Prelisované zemiaky zmiešame s hladkou múkou, kým cesto neprestane lepiť. Čím menej múky, tým lepšie lokše, veď viete :-). Rozdelíme na 6 častí. Dáme rozohriať liatinovú platničku alebo nelepivú panvicu s hrubým dnom. Vyvaľkáme cca 1-2 mm hrubé kruhy a nasucho upečieme. Ide to rýchlo, raz-dva sú hotové. Každú lokšu po upečení jemne potrieme masťou. Nakrojíme od stredu k okraju, aby sme mohli lokšu zvinúť do kornútka.

    NEtradičné bryndzové halušky - obrázok 6
  7. 7

    Na nahriate taniere rozdelíme zvyšok kyslej smotany. Zvinutú lokšu naplníme haluškami s bryndzou. Uložíme na tanier. Ozdobíme chrumkavou slaninou a použila som aj stonky mladého cesnaku. Podávame horúce.

    NEtradičné bryndzové halušky - obrázok 7

Diskusia k receptu

js9mxd
Dobrý nápad. Ja do halušiek nedávam smotanu len čistú bryndzu, niekto dáva aj tavený syr.
babinka
paci sa mi, co si vymyslela. Takto podavane halusky lahodia aj ociam. Pekneeeeeeee
modrykamen
No teda, klobúk dolu. Páčia sa mi recepty, ktoré sú troch iné. Vďaka za inšpiráciu.
martamm
Irenaw, toto by mi veru nenapadlo, ale ako napad vyborne. Lokse su u nas vzdy v mraznicke, nakolko ich robime vzky okolo 100 kusov, pobalim po 4-5 a mam kedykolvek k dispozicii. Halusky su raz-dva a oblubene, tak najblizsie toto naservirujem ako prekvapenie rodine. Uz teraz som zvedava na odozvu...
remcula
No, halušky můžeme v každé podobě. Zajímavý receptík:-)
nika60
Krásne naservirované nápadité teda jednotka
rulik
neustále udivuješ!napíšem jeden oravský trik: z mladých zemiakov sa dosť ťažko robia halušky bez toho aby sa nerozpadli,ale je na to fígeľ:nastrúhané zemiaky dáme na plátienko zatočíme konce a vyžmýkame tekutinu do nádobky,po chvíli vodu zlejeme a škrob čo ostal na spodku pridáme do zemiakov a potom postupujeme normálne,múka,... ak treba môžeme aj rozriediť trochou vody, už sa mi nerozpadli,takto to ide celoročne.
daniela142
Koľko ľudí - toľko chutí. Síce krásne naservírované, ale jesť zemiakové cesto zabalené v zemiakovom ceste-??? Obe jedlá milujem, ale radšej zostanem pri klasickej podobe. Toto sa asi muselo jesť príborom, však?
hanee
vyzera to prekrasne, dala by som si aj aj, ale suhlasim s @daniela142 , kazde zvlast. Najma tie bryndzove halusky, MNAM! Inak, uznavam kreativitu a nadherne servirovanie, ja nejako nemam esteticke vlohy, takze len tisko zavidim .o)
1x ilusa
petka33
ja davam do halusiek Bambino alebo podobný syr a kyslú smotanu, a je to mnamka
irenaw
ďakujem Vám všetkým za milé komentáre. @js9mxd smotanu som pridala, aby to bolo šťavnatejšie, keďže tam bola aj lokša, väčšinou nedávam. @rulik dobrý tip. @daniela142 jedli sme to príborom, zjedli sme halušky a potom lokšu so smotanou. @hanee tiež to nebudeme takto jedávať bežne. klasické halušky a lokše stále zostávajú u nás v kurze, ale ja som celú nedeľu nevymyslela nejakú slávnostnú úpravu halušiek. lokša sa mi zapáčila aj preto, lebo z rovnakých surovín to chuťovo ladilo. @torticka poď ale musím dorobiť :-).
danda3
Irenka, vyzerá to úžasne, si proste šikulka, si mi chýbala, tak som sa dnes prihlásila, som rada, že som Ťa tu našla a nielen Teba aj iné šikulky, ahoj!
irenaw
Darinka ahoj, som rada, že si sa tu objavila, už veľmi nechodím do tortárne :-), keď odišli viaceré kočky, čo pridávali normálne jedlá, je to nuda a veľa klikania. tu je fajn, nech sa ti tu páči.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia