Nedeľný orechový koláč fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 10. augusta 2014

Toto je taká jednoduchá klasika, zvládnu aj začiatočníci :-)

Suroviny

600 g
200 g
2 ks
1 ks
250 g
2 PL
Plnka:
2 hrnčeky
1/4 hrnčeka
2 PL
100 ml
1 pohár od vačšej horči




Postup

  1. 1

    hrnček = 250 ml

    Suroviny na cesto zmiesime a vypracujeme na hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. S cestom sa výborne pracuje, je hladké a nelepí sa.

    Nedeľný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Podobne spracujeme aj suroviny do plnky, všetko do jednej misky a vymiešať. Plnka je šťavnatá a vonavá :-)

    Nedeľný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prvú časť cesta vyvalkať a preložiť na plech potretý maslom. Na cesto navrstviť orechovú plnku.

    Nedeľný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prikryť druhou časťou cesta, popichať vidličkou a piecť na 200 stupnoch, kým sa neoddelujú kraje. Koláč chutí lepšie, ked sa upečie den vopred :-)

    Nedeľný orechový koláč (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

hanak
@margaretka , všetko, v čom sú orechy, mám veľmi rád. Niečo veľmi podobné robievala mama. Teraz mám šancu jej to vrátiť. Už sa na to teším. Vďaka za pekný RP. 5*
brambora
no, ze zaciatocnici :D a to valkanie, co? jaaaaj, keby mal kto za mna valkat, tak hned by som ho aj spravila pre mojich chlapov doma. pekny, chutny...
elixir
@bramborka jedno z mojich prvých pité vyzeralo ako Frankenstein :) sa mi vtedy nepodarilo cesto, tak som ho "zlepovala" :D ale upečený koláč chutil aj tak dobre :)
brambora
@elixir , zlata. ;) ja som este NIKDY nedokazala vyvalkat nieco na urcity rozmer mimo plechu :D ja to vzdy zlepujem. :) po kusku valkam, a potom to tam patlam priamo v plechu. kupila som si ten maly valcek do plechu a potom to priamo tam este prebehnem s nim. ;) ale tak trva to trikrat tak dlho ako by to malo. :( ale mas pravdu, ze ked sa to upecie, tak to chuti asi rovnako. :D
margaretka28
@kukulienka71 , tak to máš pravdu, všetko chutí lepšie, ked prídeme k hotovému a dakujem :-)
@methi , áno, je to obmena jablkového, presne toto cesto používam aj na jablkové pité a robievam ho aj s tvarohovou plnkou, dakuejm :-)
@izabella929 , dakujem za pochvalu, ale na Tvoje koláče a zákusky veru nemám, Ty si jednotka :-)
@terinka55 , dakujem za pochvalu :-)
@mesiar50 , občas neuškodí oprášiť staré osvedčené recepty, dakujem :-)
@hanak , aj ja mám rada všetko orechové, budem rada, ak vyskúšaš :-)
margaretka28
@oline čka, dakujem :-)
@elixir , vykúšaj, naozaj je jednoduchý, dakujem :-)
@brambora , nemusíš sa vaľkania báť, cesto je vláčne a nelepí sa, len ho nesmieš dlho miesiť, lebo sa prehreje a potom sa može drobiť, stačí, len aby sa spojilo, potom treba pomúčiť dosku a pekne vyvaľkať do všetkých strán, na požadovanú veľkosť, potom len navinúť na valček a je to :-) nemysli si, ani ja som to nevedela hned, ale všetko potrebuje len trochu cviku, dakujem aj Tebe :-)
havino
veru klasika, ALE, ktorá nikdy nesklame, nepiekla som ho hádam sto rokov aj jednu zimu, ale že je výborný viem, suroviny máš dľa môjho gusta
@bramborka , sa tu uškieram na tebe a veru aj spomínam na tvoju štrudlu a rolovanie, tu si spodok pozliepaj teda, ako sa ti bude dať, ale ked je ozaj dobré cesto a nie prehriaté, ako @margaretka píše, pôjde ti to, uvidíš, no a ak nie, navrch urob mriežky a že aké dielo budeš mať, smelo do toho
marianne
tak takyto nedelny aj kazdy den:-)) a orechovy este lepsi ako jablkovy,aj ked aj ten je vyborny,to je kolac na vsetky hviezdy:-)
karolka
Vau, pripomenula si mi detstvo. Ja síce nie som z orechového kraja, ale mávali sme ho s jablkami. Výborný koláčik. Najviac sa mi páči to popichanie vidličkou.
tricia
Pre tych co sa "boja valkania" - to spodne cesto pozliepajte hocako :) natrite plnku, zvysne vyvalkane cesto vykrajujte (koli eska, hviezdicky, atd) a pokryte nimi plnku. Bude to kraaasne aj dobre :) Hlavne, trvajte na tom, ze to tak malo byt ha ha .
evusik
parádny koláčik :-) máš môj obdiv, lebo mne sa v tomto horku nechce ani variť, nieto ešte piecť .-)
spetkasoli
no mila @margaretka , tvoj kolacik je ako vymalovany. Diky za tento receptik, piekavala moja mamina, mali sme ho velmi radi, ale receptik sa bohuzial nezachoval. Pridavam zasluzenych 5+ a na nedelu upeciem, len ten moj bude isto nebude taky pekny, ale hrbolaty ako slovenske hory:) @tricia dakujem za dobry a vtipny napad, lebo vyvalkat takto pekny plat je u mna veru problem. Verim, ze vykrajovatka ma zachrania a kolacik bude ako zahradocka. Pekny den vam vsem:)
kukulienka71
Ak chcem super tenké cesto, povedzme ak je veľký plech a bojím sa, aby mi tam vyšlo, tak si vystrihnem 2 pečiace papiere presne veľkosti vnútra plechu, polovicu cesta dám medzi 2 papiere a vaľkám cez papier, vôbec nemusím podsypávať, nelepí sa ani na valček a trocha to trvá, ale vždy sa mi podarí rozvaľkať to cesto na rozmer papiera. Potom už len stiahnem zvrchu papier, so spodným papierom preložím na plech, netreba ani valček, naplním plnkou a vrchný pltát takisto rozvaľkám medzi dvoma papiermi, odstránim 1 papier, preložím na plech a tam odstránim aj z vrchu papier a hotovo;-) ale páči sa mi aj nápad s tými hviezdičkami napr. musí to vyzerať super!:-)
kika1212
@margar étka, poznám, pečiem, plnky obmieňam (orechovú, tvarohovú, jablkovú). S takýmto koláčom môže byť každý deň nedeľa. Výborne si napiekla, no a vo vaľkaní si profík aj v iných zákuskoch, veď vieš, na túto tému sme už spolu písali pri medových rezoch a ja som nezabudla:)
brambora
@hanak no ved ja viem valkat :D ale ako sa mi chce :D
@kuku rovno si to mohla adresovat mne :D no ale kto ma cas strihat a merat 3ks papiera ked hladní vlci rumazgaju pri nohach? :D ale je to velmi dobry napad... urcite niekedy vyskusam...
@havino no pri strudli je to teoreticky jedno ako to bude vyvalkane, lebo ved aj tak sa to staca, tak tam to nemusi byt take dokonale. ;)
aroooo
krásny, chutný, vynikajúci koláčik - ide do VIP chlievika: recepty starých materí. K tomu vaľkaniu @brambora , spodok ako ti radili /nejako sa to rozpláca a dovalčekuje - dala by som tam 2/3 cesta, naplnila a zvyšok na plnku nastrúhala na veľkých slzičkách a je to, len musíš tvrdiť ako sa už písalo, že to tak musí byť.... 5*, kk
ivav
orechové milujem, koláčik musí byť výborný, trochu však vyzerá ako neukončený, na vrchu mi chýba chýba napr. jemný posyp práškového cukru, mleté orechy, pofŕkanie s čokoládou a pod.
margaretka28
@diev čence dakujem za komentáre,@ivav , volakedy som cukrila, ale v posledne dobe sa snažím obmedzíť cukor a tak kde to nie je nevyhnutné, tam ho nedávam, ale poleva z horkej čokolády je celkom dobrý nápad :-)
joel
@brambora ja by som ti poradil aby si cesto dala na noc pod posteľnú plachtu a ráno maš cesto vyvaľkané...
mariamka
na toto by som takmer zabudla,, @margaretka ty si expert na kolaciky a tento lahky, orechovy si urcite najde u nas prilezitost,, a ze som taka zvedava a nevzdelana, popisala by si tie kvietky z uvodnej foto? je to hotovy umelecky obraz, tam to fialove tipujem na lucerku :)
margaretka28
@mariamka , fialové nie je lucerka, ale levandula lekárska, žltohnedé sú rudbekie, bývajú aj červené, poznáš pod názvom echinacea purpurea, neviem či som to napísala správne, ale červená je liečivá (imunal kvapky), táto žltohnedá je iba okrasná, je ich viac druhov a to celé žlté je rebríček okrasný, tiež býva aj červený :-) mám veľmi rada všetky kvety :-) dakujem
mariamka
ved ma to tahalo k tej echinacei, lebo ju uzivame pravidelne, rebricek je mysi chvost, levandulu mam rada v caji, ukludnuje :) nech sa ti daria a daj fotky hocikedy, potesia :)
afataga
tak upeceny s mensimi upravami: do plnky som uz cukor nedavala, iba 1 PL vanilkoveho, pridala som aj citr. stavu, hrozienka a stipku skorice, je fakt mnaaaam, len mne sa to cesto dost trhalo, tak neviem, ako si ho pobosorovala, ze tebe nie :-), skusim pridat foto:

margaretka28
@afataga , dakujem za vyskúšanie a aj fotku, ten citron a hrozienka je dobré vylepšenie, budem na to pamatať, ked ho budem na budúce robiť, ak by si ho ešte piekla, daj cesto najskor do chladničky, možno bolo trochu teplejšie a preto sa trhalo :-)
afataga
ja som z neho urobila sobotny :-), dufam ze nevadi, je fakt vyborny, do plnky som dala ako minule skoricu, hrozienka, mrazeny citron a dzem som dala z ciernych ribezli, som dostala taky strasne riedky a tu sa to znieslo, len to cesto sa mi zas trhalo, ale uz menej ako prvy krat, mozno sa raz naucim :-), tak foto radsej nedam
kika1212
@margar étka, toto je najlepší recept, aký som kedy mala. Mám podobný od mamky, ale cesto sa mi tiež trhalo, keď som ho dávala na plech, tak len po kusoch som lepila. A určite aj ten recept je dobrý, mamka ho vyvaľká a krásne sa jej prešupne. Z Tvojho som robila aj z tvarohom, aj jablkami. A vidíš, mám jablká, možno aj zajtra ho zopakujem. A @afina , veď aj tvoj je pekný, zvrchu si to chcela mať ako mrežovník, nie:) a zas nemôžeš mať všetko pekné, @margar étka všimla si si @afine posledné recepty? tsss, škoda slov...
a dávno si tu nebola, kde si sa túlala
kika1212
jeminé, s čím som to robila? ide mi oči vyklať, ... s tvarohom...
margaretka28
@kika1212 , ani nevieš, ako si ma potešila :-)) @afine recepty som zhliadla, dokonalosť sama a ona tu rieši dáke potrhané cesto, také malichernosti...
a oči nech ti nekole, ak ťa to poteší, aj mne sa to stáva dosť často :-)
babkamt
fajnový koláčik. Dievčatá, nepomohlo by dať cesto na chvíľu do chladničky nech trochu stuhne?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia