Nakladané kapustové hlavy

marijanna - fotkamarijanna, 28. októbra 2012
Nakladané kapustové hlavy
Foto: marijanna

...vkladam na žiadost varechačok-ov ..dufam, že sa budete olizovat

30 minút
príprava

Suroviny

30kg
2kg

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kapustove hlavy umyjeme, vrchne listy odstranime. Vyrezeme hlubiky, ktore do vrcha naplnime solou. Na dno suda nasypeme ostatnu sol,ktora nam ostala, na to ukladame sol hlubikom-dierou hore. Natlačime,medzi hlavy dame kapustove hlavy rozrezane na polovičku alebo štvrtiny. Možme medzi hlavy dat aj to: nakrajame kapustu na rezance,ako normalne nakladame, posolime. dame do igelitovych sačkov, tych pevnejšich, stisneme a zatvorime, porobime diery do sačku a popchame medzi hlavy...všetko musi byt pevne!!! Tie pouzivam na šalat. Hlavy naplnime do vrcha suda alebo do kolko vijdu. Zatažime ich. Napr.do vedierka dame vodu, zatvorime a tym zatazime,kamenom alebo niečim,lebo hlavy pojdu hore,ked ich zalejeme vodou. Ked zatazime zalejeme do vrchu. Prikryjeme niečim, vzduch musi cirkulovat, ja som zakryla velkym igelitovym sačkom cez sud,aby tam nic nenapadalo, dame na chladne miesto, po par dnoch kontrolujeme pobereme penu a ak treba doleje vodu. Po 3tyzdnoch by mala byt kapusta hotova. Na foto oddelene kapustove listy...

    Nakladané kapustové hlavy - obrázok 1
  2. 2

    Vynikajuci je šalat, ktory mozme urobit z tej nastruhanej kapusty alebo zo štvrtin: Kapustu nakrajame na rezance, ak su dlhe prekrojime, nemusia byt celkom tenke take akurat. Dame do misky, pridame trocha mletej červenej sladkej papriky, vegetu a olej premiešame podavame.

  3. 3

    najviac sa využiva taka kapusta na sarmu - holubky

    Nakladané kapustové hlavy - obrázok 3

Diskusia k receptu

13 komentárov k receptu
...mozem potvrdit, ze takto nalozena kapusta ma skvelu chut a sarma z nej nema chybu, chut je uplne ina ako tradicne kvasena kapusta u nas;-)@valeri ,myslene to bolo tak, ze kapusta sa uklada tak, aby sol, ktora je nasypana na mieste hlubika bola smerom hore,aby sa jednoducho ,,nevysypala,, z kapusty;-)
30 ks hlavy kapusty -a to kde bude? Nakladala som cca 100 kg nastruhanej kapusty a bol velky sud . Ale 30 ks hlav kapusty si neviem predstavit . Radsej ostanem pri klasickej kyslej kapuste.
Neviem si predstaviť,kde by som kap.hlavy naložila,ale receptík si ukladám,čo ked motyka vystrelí a niečo sa najde? Dakujem.
Kapustu nakladáme tak podobne, najprv vrstva nastrúhanej kapusty, dobre ju potlačíme, potom skladáme hlávky koľko sa zmestia - asi štyri - a potom zase strúhaná kapusta, dobre tlačíme pomedzi hlávky aj rukami aj drevenou kyjaničkou... a znovu hlávky a znovu strúhaná - my to robíme do suda...

Pridaj komentár k receptu: