Foto: marijanna
...vkladam na žiadost varechačok-ov ..dufam, že sa budete olizovat
príprava
Postup
-
1
Kapustove hlavy umyjeme, vrchne listy odstranime. Vyrezeme hlubiky, ktore do vrcha naplnime solou. Na dno suda nasypeme ostatnu sol,ktora nam ostala, na to ukladame sol hlubikom-dierou hore. Natlačime,medzi hlavy dame kapustove hlavy rozrezane na polovičku alebo štvrtiny. Možme medzi hlavy dat aj to: nakrajame kapustu na rezance,ako normalne nakladame, posolime. dame do igelitovych sačkov, tych pevnejšich, stisneme a zatvorime, porobime diery do sačku a popchame medzi hlavy...všetko musi byt pevne!!! Tie pouzivam na šalat. Hlavy naplnime do vrcha suda alebo do kolko vijdu. Zatažime ich. Napr.do vedierka dame vodu, zatvorime a tym zatazime,kamenom alebo niečim,lebo hlavy pojdu hore,ked ich zalejeme vodou. Ked zatazime zalejeme do vrchu. Prikryjeme niečim, vzduch musi cirkulovat, ja som zakryla velkym igelitovym sačkom cez sud,aby tam nic nenapadalo, dame na chladne miesto, po par dnoch kontrolujeme pobereme penu a ak treba doleje vodu. Po 3tyzdnoch by mala byt kapusta hotova. Na foto oddelene kapustove listy...
-
2
Vynikajuci je šalat, ktory mozme urobit z tej nastruhanej kapusty alebo zo štvrtin: Kapustu nakrajame na rezance, ak su dlhe prekrojime, nemusia byt celkom tenke take akurat. Dame do misky, pridame trocha mletej červenej sladkej papriky, vegetu a olej premiešame podavame.
- 3
najviac sa využiva taka kapusta na sarmu - holubky
- 3
Na YouTube máte krásné videá ako sa to má robiť.