Nakladané kapustové hlavy

marijanna - fotkamarijanna, 28. októbra 2012
Nakladané kapustové hlavy
Foto: marijanna

...vkladam na žiadost varechačok-ov ..dufam, že sa budete olizovat

30 minút
príprava

Suroviny

30kg
2kg




Postup

  1. 1

    Kapustove hlavy umyjeme, vrchne listy odstranime. Vyrezeme hlubiky, ktore do vrcha naplnime solou. Na dno suda nasypeme ostatnu sol,ktora nam ostala, na to ukladame sol hlubikom-dierou hore. Natlačime,medzi hlavy dame kapustove hlavy rozrezane na polovičku alebo štvrtiny. Možme medzi hlavy dat aj to: nakrajame kapustu na rezance,ako normalne nakladame, posolime. dame do igelitovych sačkov, tych pevnejšich, stisneme a zatvorime, porobime diery do sačku a popchame medzi hlavy...všetko musi byt pevne!!! Tie pouzivam na šalat. Hlavy naplnime do vrcha suda alebo do kolko vijdu. Zatažime ich. Napr.do vedierka dame vodu, zatvorime a tym zatazime,kamenom alebo niečim,lebo hlavy pojdu hore,ked ich zalejeme vodou. Ked zatazime zalejeme do vrchu. Prikryjeme niečim, vzduch musi cirkulovat, ja som zakryla velkym igelitovym sačkom cez sud,aby tam nic nenapadalo, dame na chladne miesto, po par dnoch kontrolujeme pobereme penu a ak treba doleje vodu. Po 3tyzdnoch by mala byt kapusta hotova. Na foto oddelene kapustove listy...

    Nakladané kapustové hlavy - obrázok 1
  2. 2

    Vynikajuci je šalat, ktory mozme urobit z tej nastruhanej kapusty alebo zo štvrtin: Kapustu nakrajame na rezance, ak su dlhe prekrojime, nemusia byt celkom tenke take akurat. Dame do misky, pridame trocha mletej červenej sladkej papriky, vegetu a olej premiešame podavame.

  3. 3

    najviac sa využiva taka kapusta na sarmu - holubky

    Nakladané kapustové hlavy - obrázok 3

Diskusia k receptu

valeri
Celkom nerozumiem tomu popisu postupu, hlavne ukladame sol hlubikom-dierou hore .....
renulienka
...mozem potvrdit, ze takto nalozena kapusta ma skvelu chut a sarma z nej nema chybu, chut je uplne ina ako tradicne kvasena kapusta u nas;-)@valeri ,myslene to bolo tak, ze kapusta sa uklada tak, aby sol, ktora je nasypana na mieste hlubika bola smerom hore,aby sa jednoducho ,,nevysypala,, z kapusty;-)
mojack
30 ks hlavy kapusty -a to kde bude? Nakladala som cca 100 kg nastruhanej kapusty a bol velky sud . Ale 30 ks hlav kapusty si neviem predstavit . Radsej ostanem pri klasickej kyslej kapuste.
hanelore
mňňňňňňňňňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmm toto je najlepšia kapusta na svete
jeka
Neviem si predstaviť,kde by som kap.hlavy naložila,ale receptík si ukladám,čo ked motyka vystrelí a niečo sa najde? Dakujem.
an3da
Kapustu nakladáme tak podobne, najprv vrstva nastrúhanej kapusty, dobre ju potlačíme, potom skladáme hlávky koľko sa zmestia - asi štyri - a potom zase strúhaná kapusta, dobre tlačíme pomedzi hlávky aj rukami aj drevenou kyjaničkou... a znovu hlávky a znovu strúhaná - my to robíme do suda...
marika21
Jeka ja mám sud, ale nemám kapustu. Motyka vystrelí-ak si ju kúpim. Ak si v susedoch požičiam sud.
renulienka
@marijanna , tento rok sme veru nakladali dost neskoro, uz bolo chladno a tak pomalsie kysla. Ale dnes už konecne bola sarma a bude aj salat. Je neskutocne chutna.;-)
trogar
@valeri (28.10.2012 13:37)

Na YouTube máte krásné videá ako sa to má robiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia