Najlepšia štrúdľa

margaretka28 - fotkamargaretka28, 11. marca 2012

Je najlepšia zo všetkých receptov na štrúdľu ktoré som doteraz vyskúšala!

Suroviny

35 dkg
1
štipka
1 kus
5 dkg
8 dkg




Postup

  1. 1

    35 dkg hladkej múky štipku soli, vajce a kyslú smotanu spracujeme na cesto a odložíme na chvíľu do chladničky.Z bravčovej masti a 8 dkg hladkej muky urobíme svetlú zápražku a necháme ju mierne vychladnúť.Odpočinuté cesto rozvaľkáme a natrieme naň zápražku,stočíme ho ako roládu a rozkrojíme na 5 časti. Postupne každú časť rozvaľkáme maximálne natenko ako sa len dá a podľa chuti naplníme. Môžeme potrieť vajcom a upečieme.

Diskusia k receptu

babkamt
Upresni smotanu. V obchode sa dajú kúpiť 200 ml a 250 ml. Ďakujem. Už som o takejto štrúdli počula , no ešte som ju nerobila. Ukladám do kk.
margaretka28
To je jedno, môžeš použiť 200ml aj 250ml smotanu a jednoducho pridáš múku ak si to bude cesto vyžadovať.cesto má byť hladké a nemalo by sa lepiť na dosku. Na tomto recepte sa nedá nič pokaziť,mám ho odskúšaný a osvedčený! Pre babkamt
marijanka712
mám tento recept ako maďarská štrúdla, ale uprimne povedané ešte som nevyskúšala ja mám v recepte 1 šlahačkovú smotanu ja si myslím,že by som postupne prilievala miesila a na záprašku : 7dkg masť +3PL hl múka natrieť a zrolovať a rozdeliť na 4 diely a tak rozvalkať na tenko .- tento recept mám z Papriky iste je dobrý @Margaretka28 nenapísala ako sajej ceto podarilo a páčilo a preto sa jej na to pýtam.
margaretka28
cesto je vynikajúce,tá zápražka spôsobí že cesto je akoby lístkové,ale sa vôbec neprekladá,viacerí čo ju ochutnali si mysleli že to je štrúdľa ťahaná,no priznám sa že takú neovládam ale som rada že sa jej tá moja podobá,s cestom sa pracuje dobre
paveva
Ja mám tiež podobný recept, ale ešte som nenabrala dvahu vyskúšať ho, kvôli tej zápražke. ale uložíma vyskúšam tento tvoj. Ale tebe sa ľahko hovorí, že ako sa ukáže cesto, ale ja som veľky laik.
zdenka1009
Tento rcp mám pod názvom"fantastická štrúdla" robila som dvakrát v lete keď je dostatok lacných jablk. Tej zápražky sa nemusíte báť podľa môjho rcp sa to robí: 100g bravč.masti roztopiť / tak primerane horúcu/ pridať hl.múku podľa potreby aby vznikla krémova hmota.Natrieť na 1.cesto,zrolovať a dať odležať na 1hod. ďalej ho robím ako napísala @margaretka28 :-)
orchidea
Robievam len vaľkanú štfúdľu (lebo inú neviem), mám recept s ktorým som veľmi spokojná ale aj tento ma oslovil, ukladám si a určite vyskúšam.
1x lianka
margaretka28
ďakujem za komentáre,som varecháčka začiatočníčka,takže potešia,časom skúsim pridať aj foto k receptom
cistinka
Tiež som už kedysi podobnú robila...ale recept si odkladám a cez víkend vyskúšam...ďakujem :-)
evanaaa
Myslím si, že recept je staršieho pôvodu a iste x krát vyskúšaný, čo zaručuje dobrý výsledok. Len by som chcela cedieť, ak idem vaľkať už odkrojený kus, položím si ho na dosku tou reznou stranou alebo rezné str. sú po bokoch? Ale asi ano, ten druhý variant, myslím si. @margaretka28 , vítam ťa na vareche, ozaj si tu len asi 4 dni ale ak túto stránku aspoň trochu (s)poznáš, nemáš čo ľutovať. A v´daka za recept, iste ľahší ako ťahané alebo lístkované cesto.
peta5
a keby chcem dat do toho nejaku plnku? jablkovu, orechovu alebo tak? pytam sa tak blbo preto, lebo v tejto veci som fakt zaciatocnicka... a aj na vareche,, a ako spomina vyssie evanaaa tato stranka ma teda fakt dostala, uz som tu pomaly viac ako na slavnom FB :) dakujem za odpoved gazdinky
margaretka28
@peta5 ,samozrejme štrudľu môžeš plniť, či už na slano alebo na sladko,ja dávam na jednu rozvaľkanú štrúdľu 2 dl pomletého maku,alebo orechov,zmiešané s 1 dl práškového cukru a 1 vanilkovým cukrom,na to postrúham jablká,asi 4 veľké,samozrejme ti si plnku môžeš prispôsobiť podľa svojej chuti,alebo osladím hrudkový tvaroh a naň dám odkôstkované višne, alebo marhule.Táto štrúdľa je vynikajúca,inú nepečiem.Najbližšie ked ju budem robiť,pridám aj fotky.
peta5
mnam, dakujem velmi za odpoved a inspiraciu, idem na to...:)
marienka44
@Margaretka28 , ja by som chcela dnes robit podla Tvojho receptu strudlu, ale dam vykostkovane ceresne a mak. Tie 4 ks su pre mna vela. Alebo mozem dat cesto do mraznickey? Co povies?
margaretka28
@marienka44 ,áno kľudne,ked ho natrieš tou zápražkou a zroluješ,nechaj si len toľko kúskov,koľko potrebuješ a ostatné môžeš zamraziť a vytiahnuť ked budeš potrebovať,ja osobne to odskúšané nemám,lebo u nás je niekedy aj 5 málo:-))) ale kamarátka robí podľa môjho receptu a jej sa to osvedčilo,tak nech sa vydarí a prajem príjemný zvyšok víkendu !!
ebaka
margaretka28ja túto ,,Zásmaškovú štrúdlu,,ako ju volám,robím viac ako 15 rokov,som spokojná a vždy všetkým chutila.Dík za pripomenutie širokej rodine Varecháčok,
marianne
@margaretka toto sa mi velmi paci, so zasmazkou som strudlu este nepiekla, idem spravit kokosovu a orechovu..vyborne je, ze sa da cesto aj mrazit...
marianne
@margaretka ja ju tiez uz robim pravidelne, taaaaaakto pekne Ti za nu dakujem. Teraz nemam naozaj vela casu na vyvaranie a vypekanie, je sup-sup hotova a chuti aj mojej mame! Ozaj, dnes som mala v chadnicke jednu zabudnutu slahackovu smotanu, nebola kysla, tak aj ta posluzila a je vynikajuca aj s nou, vyskusaj. Ked bude viac casu, popridavam fotky. Este raz vdaka, za vdacny recept.