Foto: pusta
Túto jednoduchú základnú piškótovú roládu ma naučila moja dobrá mama. Roláda je nadýchaná, ľahučká, jemná a veľmi variabilná, rýchlo hotová. Mama vyšľahávala všetko ručne Zobraziť celý popisTúto jednoduchú základnú piškótovú roládu ma naučila moja dobrá mama. Roláda je nadýchaná, ľahučká, jemná a veľmi variabilná, rýchlo hotová. Mama vyšľahávala všetko ručne a obyčajne bola naplnená marhuľovým lekvárom v nedeľu ku kávičke. Možno ju však plniť ľubovoľným krémom, šľahačkou, pridať rôzne ovocie, poliať čokoládou alebo len posypať cukrom či inak upraviť. Niektoré veci v postupe som vylepšila vlastnými vychytávkami, pridávam podrobný recept pre začiatočníkov.
porcia
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Mám skúsenosť, že pečiaci papier sa nie vždy správne odlepí od cesta po upečení, preto som jemne pomazala celý plech maslom, na ktorý sa pečiaci papier perfektne priľahne, a vymazala som aj pečiaci papier samotný opäť tenučkou vrstvou masla a jemne vysypala polohrubou múkou.
-
2
Oddelila som žĺtka od bielkov a...
-
3
...k bielkom v šľahacej mise som pridala 6 PL práškového cukru.
-
4
Bielky s cukrom som vyšľahala spolu, kým sa na povrchu nezačali tvoriť mäkké snehové špičky, viac netreba, lebo sa bude šľahať ďalej a aby sneh nespadol a nevytvorila sa na spodku voda. Moja mama toto všetko robila ručným šľahačom, ja som použila elektrický šľahač, s ktorým je to hračka :-)
-
5
Po jednom som všľahala do snehu postupne všetky žĺtky, len krátko, čím mi vznikla ľahučká pena,...
-
6
...do ktorej som po lyžiciach všľahala ešte olej.
-
7
Do tejto peny som pridala 1 CL prášku do pečiva, mama ho zvykla vopred zmiešať s múkou, pokiaľ pracujete s elektrickým šľahačom, nie je to nutné, lebo postupným pridávaním múky sa všetko rovnomerne premieša.
-
8
Polohrubú múku je dôležité dávať postupne po 1 PL a zakaždým vždy ešte krátko prešľahať, čím sa múka rovnomerne zapracuje do cesta. Ak by sa pridala múka po väčších častiach alebo naraz, klesla by na dno, lebo je ťažká a cesto by nebolo potom nadýchané.
-
9
Vzniklo ľahučké cesto ako pena, ktoré som naliala...
-
10
...na pripravený plech a rovnomerne rozotrela po celom plechu.
-
11
Piekla som vo vopred vyhriatej elektrickej trúbe na funkcii horný a dolný ohrev pri teplote 170 stupňov C asi 10 minút, po skúške kovovou ihlicou, ked zostala čistá, som cesto vybrala z trúby.
-
12
Ešte horúce upečené cesto som ihneď prikryla utierkou, ktorú som predtým namočila do studenej vody a vyžmýkala. Podľa starého spôsobu sa vlhká utierka položí na dosku a na ňu sa vyklopí horúce cesto z plechu. Tento spôsob je jednoduchší, rýchlejší a praktickejší, cesto sa ihned dostane po otočení plechu priamo na vlhkú utierku, nevypadne, nezlomí sa a ani nikde nepraskne.
-
13
Odstránila som veľmi ľahko plech z cesta a...
-
14
...ihned som veľmi ľahúčko stiahla pečiaci papier z upečeného horúceho cesta.
-
15
Na spodnom dlhšom okraji som cesto začala rolovať aj s utierkou smerom nahor...
-
16
...a zatočila som ho na pevno do rolády spolu aj s utierkou, ktorú som nechala úplne vychladnúť.
-
17
Roládu po vychladnutí som zase pomocou utierky roztočila a začala som na ňom rozotierať lekvár tak,...
-
18
..aby bola vrstva lekváru rovnomerná a po celom obvode som vynechala voľný pás široký asi 2 cm, lekvár sa pri stočení cesta opäť do rolády dostane aj tam, ale nevytečie.
-
19
Piškótu, ktorú som celú zvnútra natrela lekvárom, som znovu stočila na pevno do rolády tak, aby spoj na ceste bol na spodku, potom som roládu ešte jemne po celej dĺžke stlačila dlaňami, aby sa roláda lepšie spojila.
-
20
Hotovú roládu som preložila na podnos a ostrým nožom som ju pokrájala na 1,5 cm široké rezy. Ja som podľa želania mojich maškrtníkov použila teraz jahodový lekvár, najčastejšie používam lekvár marhuľový alebo ríbezľový, je len na Vás, čím ju naplníte, polejete a ozdobíte - fantázii sa medze nekladú :-)
-
21
Je to veľmi jednoduchý, rýchly variabilný a veľmi vdačný recept na chutnú obyčajnú základnú piškótovú roládu, ktorá je jemná, ľahučká a nadýchaná - dobre vidno na titulnej fotke. Moja dobrá mama zvykla túto roládu cez sitko ešte posypať práškovým cukrom, ja to nerobím, nám je sladká dosť. Recept som pridala na jej pamiatku, s veľkou láskou spomínam na ňu i na môjho dobrého otca, ked sme všetci svorne spolu pri tejto roláde sedávali pri dobrej kávičke, kiežby to bolo aj dnes...
P.S.: KitchenAid prave miesi lenivy chlieb ;-)
či to funguje aj bez cukru, to ti s určitosťou neviem povedať, ale myslím, že nie.
bud posypeš utierku cukrom alebo použiješ vlhkú utierku - tú mám odskúšanú mnohokrát a to na 100% funguje.
jéééjha, budeš mať úžasný chlebík - potom mi napíš, aký bol :-)
KitcheAid je super vec :-)))))
dakujem za 5*****, za otrázku i za správu.
je nepreberné množstvo variability tejto nadýchanej rolády, však sama vieš.
lenže ja som ju sem dala najmä pre začiatočníkov a tak, ako ju robievala moja mama, základnú nadýchanú piškotovú roládu s lekvárom a jej som ju aj venovala ako aj môjmu otcovi v dnešný deň :-) iste sa na mňa, na nás usmievajú dnes z nebíčka :-)
dakujem im týmto receptom za výchovu a za všetko, čoho sa mi od nich s takou láskou a úžasnou obetavosťou dostalo.
jooooj, keby si teraz bola u nás, s láskou by som ťa pohostoila kávičkou a nie iba jedným kúskom rolády:-)))))
veľmi dobre ti rozumiem...bude len dobre, ked zajtra upečieš tú roládu a týmto spôsobom si uctíš tvojho drahého tatíka s krásnymi spomienkami na šťastný čas s ním :-))) s takým úžasným citom si to všetko napísala...
ten cibulák je už veľmi starý, mám ho veľmi rada :-)
aj ja tebe želám krásny pokojný a pohodový víkend do ďalekého New Jersey a posielam krásny pozdrav z domoviny :-)
dakujem ti za milé citlivé slová a pekné ocenenie
to je fantasticky dobrá rada, beriem...myslím, že si veľmi pomohla aj iným :-)
prime ti dakujem za úprimné slová, uznanie i za dobré rady.
len sa mi nie vždy odlepil pri rozbalení, tak som sa vrátila k osvedčenej vlhkej utierke, ale najbližšie použijem tvoj BOMBA nápad, ako ho nazvala @zolik.
som nadšená, že si prispela svojou hrivnou pre mňa i iných a dakujem ti za to, podeľ sa s nami o svoje vedomoosti a skúsenosti aj nabudúce!!! prosím. pridávať recepty a fotografie sa naučíš - načim začať :-)
milá@mery8658 , na vareche je veľa takých šikovných, ktorí si zaslúžia obdiv i úctu za svoju všestrannosť a šikovnosť, aj ja sa rada od nich učím :-)))))
nesmierne ma teší , že sa inšpiruješ aj mojimi receptami.
dakujem ti za také úžasné ocenenie mojej práce.
aj ja ti posielam krásny pozdrav do Popradu a nech sa ti darí vo všetkom!
ty si jedna nádherná milá žena a úžasne dobrý človek s veľmi pozitívnou energiou a hlbokým citom, to všetko z teba priam vyžaruje :-))))
tak sa po nej zaprášilo :-))))))
z tejto mám ešte na dnes, musela som ale schovať :D
verím ti na 100% a ani sa nečudujem.
dakujem ti za pochvalu.
minul sa, tak som použila jahodový lekvár, tiež dobrá voľba.
osobne som tiež mäsková, aj cestoviny môžem, ryby milujeme...v cukrárčine nie som zdatná, ale toto naozaj je veľmi ľahké.
poteší ma, ak skúsiš, určite sa ti vydarí - o tom vôbec ani v najmenšom nepochybujem:-)))))
dakujem ti za úžasné hodnotenie.
dakujem za uznanie
dakjem ti.
nedivím sa, že aj v tebe recept vyvolal podobné krásne spomienky na tvojich blízkych.
som rada, že sa stane tvojou srdcovou záežitosťou práve tento recept. :-)))) a dnes aj upečieš túto piškótovú roládu :-)
aj ja ti prajem do Pardubíc, Prahy a Banskej Bystrice i všetkým dobrým ľuďom na Vareche pokojné sviatky s veľkou "špetkou lásky" <3
dakujem ti.
dakujem.
nádherne si ma rozosmial hned skoro ráno :D
aj si sa obetoval a rád si pomohol s likvidáciou ich super fajnových zásob :-) a vynašiel si sa - hlavne, že úžasne chutilo :-))))))
verím, že aj u vás, aj u kamarátov, aj u kamarátiek bola takáto skvelá roláda.
dakujem ti.
nesmierne ma teší, že si v tomto recepte od mojej drahej mamy našla recept tvojej milovanej maminky,ktorý si postrádala :-)
všade sa po tejto roláde len tak zapráši :D
aj ja mám veľmi rada varechu a všetky milé šikovné dobré varecháčky a varecháčov s ich dobrými receptami a úžasnými radami.
dakujem za uloženie do kk, odskúšanie a úžasnú potešujúcu správu.
dakujem za fantastickú správu :-)
teším sa s tebou, že aj tebe sa nadýchaná roláda tak perfektne vydarila.
blhoželám ti!!!
som rada, že recept je presný a spoľahlivý, že niet čo pokaziť :-)
ešze raz dakujem.
lh5.googleusercontent.com/A4QlBdcOvv1deG5i4Mr-urkPj-AhxjVKhBbNJXZ...
srdečne blahoželám, si úžasne šikovný :-)))
veľmi si ma potešil :-)
dakujem ti.
s marhuľovým lekvárom a kakaovou plnkou musela byť výborná.
dakujem za skvelú správu, veľmi si ma potešila :-)
tento recept som vlastne venovala mojej drahej mame ako krásnu spomienku na ňu, preto je aj pecítenejší ako iné recepty. potešilo ma, že po roku si si ho povšimla práve ty a aj tebe tvoju drahú maminku pripomína ako aj ostatné moje recepty.
dakujem a Pekný deň ti želám.
rada som sa o recept podelila :-)
teší ma, že vyskúšaš môj receptík, určite sa ti vydarí.
dakujem za pochvalu.
a že sa ti vydarila roláda :-
dakujem za pochvalu a skvelú správu.
dakujem za 5*, za pochvalu a za skvelú správu.
prajem vám, aby vždy chutil.
to ja dakujem tebe za skvelú správu.
@Ester345 , mám úprimnú radosť z tvojho úspechu, rada som sa podelila o recept :-) @Jambalay , veľmi sa teším, že si bol spokojný s mojou roládou. s tou chybičkou krásy má tvoja pani maminka pravdu, netuším veľkosť tvojho plechu, ja som ho dnes pre istotu odmerala, je to veľký plech o rozmeroch 32 x 40 cm, ktorý používam v mojej rúre. dakujem za milú správu :-)
www.letakomat.sk/kaufland/aktualny-letak-bratislava-4/?p...