Nadýchaná piškótová roláda (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Túto jednoduchú základnú piškótovú roládu ma naučila moja dobrá mama. Roláda je nadýchaná, ľahučká, jemná a veľmi variabilná, rýchlo hotová. Mama vyšľahávala všetko ručne a obyčajne bola naplnená marhuľovým lekvárom v nedeľu ku kávičke. Možno ju však plniť ľubovoľným krémom, šľahačkou, pridať rôzne ovocie, poliať čokoládou alebo len posypať cukrom či inak upraviť. Niektoré veci v postupe som vylepšila vlastnými vychytávkami, pridávam podrobný recept pre začiatočníkov.

1 roláda - viac osôb
porcia
10 minút
príprava
10 minút
na 170 °C

Postup

  1. Mám skúsenosť, že pečiaci papier sa nie vždy správne odlepí od cesta po upečení, preto som jemne pomazala celý plech maslom, na ktorý sa pečiaci papier perfektne priľahne, a vymazala som aj pečiaci papier samotný opäť tenučkou vrstvou masla a jemne vysypala polohrubou múkou.
  2. Oddelila som žĺtka od bielkov a...
  3. ...k bielkom v šľahacej mise som pridala 6 PL práškového cukru.
  4. Bielky s cukrom som vyšľahala spolu, kým sa na povrchu nezačali tvoriť mäkké snehové špičky, viac netreba, lebo sa bude šľahať ďalej a aby sneh nespadol a nevytvorila sa na spodku voda. Moja mama toto všetko robila ručným šľahačom, ja som použila elektrický šľahač, s ktorým je to hračka :-)
  5. Po jednom som všľahala do snehu postupne všetky žĺtky, len krátko, čím mi vznikla ľahučká pena,...
  6. ...do ktorej som po lyžiciach všľahala ešte olej.
  7. Do tejto peny som pridala 1 CL prášku do pečiva, mama ho zvykla vopred zmiešať s múkou, pokiaľ pracujete s elektrickým šľahačom, nie je to nutné, lebo postupným pridávaním múky sa všetko rovnomerne premieša.
  8. Polohrubú múku je dôležité dávať postupne po 1 PL a zakaždým vždy ešte krátko prešľahať, čím sa múka rovnomerne zapracuje do cesta. Ak by sa pridala múka po väčších častiach alebo naraz, klesla by na dno, lebo je ťažká a cesto by nebolo potom nadýchané.
  9. Vzniklo ľahučké cesto ako pena, ktoré som naliala...
  10. ...na pripravený plech a rovnomerne rozotrela po celom plechu.
  11. Piekla som vo vopred vyhriatej elektrickej trúbe na funkcii horný a dolný ohrev pri teplote 170 stupňov C asi 10 minút, po skúške kovovou ihlicou, ked zostala čistá, som cesto vybrala z trúby.
  12. Ešte horúce upečené cesto som ihneď prikryla utierkou, ktorú som predtým namočila do studenej vody a vyžmýkala. Podľa starého spôsobu sa vlhká utierka položí na dosku a na ňu sa vyklopí horúce cesto z plechu. Tento spôsob je jednoduchší, rýchlejší a praktickejší, cesto sa ihned dostane po otočení plechu priamo na vlhkú utierku, nevypadne, nezlomí sa a ani nikde nepraskne.
  13. Odstránila som veľmi ľahko plech z cesta a...
  14. ...ihned som veľmi ľahúčko stiahla pečiaci papier z upečeného horúceho cesta.
  15. Na spodnom dlhšom okraji som cesto začala rolovať aj s utierkou smerom nahor...
  16. ...a zatočila som ho na pevno do rolády spolu aj s utierkou, ktorú som nechala úplne vychladnúť.
  17. Roládu po vychladnutí som zase pomocou utierky roztočila a začala som na ňom rozotierať lekvár tak,...
  18. ..aby bola vrstva lekváru rovnomerná a po celom obvode som vynechala voľný pás široký asi 2 cm, lekvár sa pri stočení cesta opäť do rolády dostane aj tam, ale nevytečie.
  19. Piškótu, ktorú som celú zvnútra natrela lekvárom, som znovu stočila na pevno do rolády tak, aby spoj na ceste bol na spodku, potom som roládu ešte jemne po celej dĺžke stlačila dlaňami, aby sa roláda lepšie spojila.
  20. Hotovú roládu som preložila na podnos a ostrým nožom som ju pokrájala na 1,5 cm široké rezy. Ja som podľa želania mojich maškrtníkov použila teraz jahodový lekvár, najčastejšie používam lekvár marhuľový alebo ríbezľový, je len na Vás, čím ju naplníte, polejete a ozdobíte - fantázii sa medze nekladú :-)
  21. Je to veľmi jednoduchý, rýchly variabilný a veľmi vdačný recept na chutnú obyčajnú základnú piškótovú roládu, ktorá je jemná, ľahučká a nadýchaná - dobre vidno na titulnej fotke. Moja dobrá mama zvykla túto roládu cez sitko ešte posypať práškovým cukrom, ja to nerobím, nám je sladká dosť. Recept som pridala na jej pamiatku, s veľkou láskou spomínam na ňu i na môjho dobrého otca, ked sme všetci svorne spolu pri tejto roláde sedávali pri dobrej kávičke, kiežby to bolo aj dnes...