Foto: manka1
pôvodne to mala byť roláda z Báječnej ženy - ale - roláda sa veľmi rýchlo zje - a jednoducho u nás nemá taký úspech Zobraziť celý popispôvodne to mala byť roláda z Báječnej ženy - ale - roláda sa veľmi rýchlo zje - a jednoducho u nás nemá taký úspech ako rezy - preto sú z toho rezy. Ale boli famózne!
príprava
na 180 °C
Suroviny
300 g jenme postrúhaná |
|
5 ks |
|
100 g (5PL) |
|
1 bal. (12g) |
|
160 g (5PL) (polohr.múka klasická) |
|
Potretie: | |
2,5 dl |
|
Plnka: | |
350 g |
|
100 g |
|
300 ml |
|
2 bal. (30gx2) |
|
1 bal. (20g) |
|
2-3 PL Cest |
|
Postup
-
1
CESTO: začneme klasicky - vyšľahať 5 bielkov s 5PL kryšt. cukru na sneh. Postupne pridávať žĺtky- po jednom. Prisypať balíček prášku do pečiva, kukuričnú múku. A až na koniec pridať do tejto - v podstate piškótovej hmoty- postrúhanú mrkvu. (ak je mrkva mokrá, že púšťa šťavu - túto vyžmýkať - ja som nemala veľmi mokrú) Cesto je vyšľahané - vylejeme na plech - vyložený papierom na pečenie - a upečieme. Klasicky ako piškótu - cca 10-15 min - podľa rúry - ako vám pečie - na cca 180-200°C. Klasické cesto je samozrejme s polohrubou múkou - takže preto aj "lepkáči"- a vtedy sa vynecháva kukuričná múka - to len aby si niekto nemyslel, že pre lepkáčov tam ide aj kukuričná.
-
2
Cesto je upečené - teraz je potrebné potrieť marhuľovým lekvárom - jednoducho lyžicou rozotrieť.
-
3
PLNKA: aby sme mali čo najmenej riadu - takže jednoduchý návod - Najskôr si dáme do klasického hrnčeka -2,5dl želatínu potravinársku zaliatu 2dl vody trochu napučať. Potom vyšľaháme 300ml mlieka s dvomi balíčkami Šľahačky v prášku bez cukru - ja používam od Dr.Oetker - lebo tam viem, že nie je múka. Postupne som pridala 350g tvarohu - môže byť aj hrudkový - ak má niekto rád hrudky tvarohu, aj nehrudkový - ak to má rád niekto také hladšie. V recepte som použila domáci tvaroh. Pridať 100g práškového cukru - a vymiešať. Divila som sa, ale šľahačka nespadla ani po pridaní tvarohu. Hrnček so želatinou som jednoducho dala do mikrovlnky - cca na 1min zohriať. Nesmie sa variť - lebo by neželírovala. Po pol minute som skontrolovala v akom je stave, a trochu pomiešala. Ešte jej trochu chýbalo - tak som to nechala dobehnúť na minútu - nevrela, bola teplá, a hlavne rozpustená. Toto bol môj prvý pokus takejto prípravy želatiny - lebo vždy ma odrádzalo to varenie. Vyšlo to. Treba si len dať pozor na výkon mikrovlnky - každá hreje inak. Celú pripravenú želatinu som pomaličky vliala do šľahačkovo-tvarohovej hmoty - ešte trochu premiešala tým istým šľahačom - a bolo hotovo. Plnka bola výborná už len takto. Toto sa nalialo na cesto potreté marhuľovým lekvárom a nechalo chvíľku stuhnúť. A bolo - výborné - cestu dodala zaujímavú chuť mrkva - no a ešte plnka...
Diskusia k receptu