Moravský koláč

tess - fotkatess, 28. februára 2015
Moravský koláč
Foto: tess
50 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
120 g
1 bal.
1 ks
2 ks
100 g
300 ml vlažné
Plnka:
500 g
 (alebo slivkový)




Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Do misky dáme múku, cukor, vajce, roztopené maslo / olej a naposledy pridáme kvások a mlieko. Všetko spolu dobre premiešame, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.

  2. 2

    Na pomúčenej doske si rozváľkame (na hrubšie) vykysnuté cesto a povykrajujeme kolieska pohárom. Povytláčame si prstami v strede kolieska jamky a každú naplníme najprv džemom a potom tvarohom (ktorý zmiešame ešte predtým v miske s vanilkovým a práškovým cukrom- podľa chuti).

  3. 3

    Poukladáme si ich na plech (natretý olejom) v dostatočnej vzdialenosti, keďže koláčiky v trúbe ešte trochu nafúknu. Asi po 10-15 minútach (na 180°C) vytiahneme koláčiky a posypeme ich najprv vanilkovým cukrom a potom práškovým na ozdobenie.

Diskusia k receptu

elalea
...@tess... sikovna si.;-).pripomenulo mi to moju nebohu starku z okolia Prievidze,robievala nieco velmi podobne...;-)))
tassiedevil
pripomína mi to tvarožník, ktorí pekávala moja nebohá tetka zo Zvolenskej Slatiny, len ten sa piekol v kuse a v peci vykurovanej drevom....pekná práca, len tak dalej*****
babkamt
pekne sa ti vydarili. Koláče s tvarohom sú výborné.
marienka44
@Tess ,už minule tu bola diskusia, či do tvarohu patrí vajce alebo nie. Ja som rozhodne za vajce alebo aspoň žĺtok, aby sa tvaroh nestratil.
Pekne sa Ti koláčiky nafúkli. Ja dávam tvaroh dovnútra a navrch slivkový lekvár a na záver klasickú posýpku. Viem si predstaviť lahodnú chuť Tvojich koláčikov. :-)
sovka62
Ak môžem poradiť, @tess , nabudúce skús dať len polovicu droždia, na pol kila múky úplne stačí. A keď máš cesto premiešané, nechaj ho cca 15 minút postáť a potom ho ešte prepracuj, rukou, varechou, ako si zvyknutá. Cesto začne hádzať bubliny, vykysne oveľa viac, aj koláčiky budú vyššie. Keď ich poukladáš na plech, daj im ešte zo desať minút na podkysnutie a až potom peč.
Dúfam, že som sa ťa nedotkla, ber to ako radu od starej ženy, ktorá koláčov napiekla tak za dva vozy (a keď som bola v tvojom veku, bola by som dobré rady privítala, len sme žiaľ nemali internet ani Varechu).
ywett
si šikovná, máš ich krásne vydarené




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia