Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta

dvorka - fotkadvorka, 18. októbra 2012
Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta
Foto: dvorka

Na kysnuté pečivo má skoro každý svoj osvedčený recept. Aj ja tu mám jeden svoj, preto sa nebudem zaoberať cestom, ale tým čo sa Zobraziť celý popisNa kysnuté pečivo má skoro každý svoj osvedčený recept. Aj ja tu mám jeden svoj, preto sa nebudem zaoberať cestom, ale tým čo sa dá ešte z neho vyčarovať. Je to len malá ukážka z toho, čo som dnes videla.

Suroviny

z 1  kg múky
  tuhý
 strúhané




Postup

  1. 1

    Šišky: Malé guľky cesta si rozvaľkám na kolieska. Do stredu dám kúsok - hranolček Nivy. Zo zadu začínam baliť. Preložím si koniec na syr, a kraje zabalím a spojím na konci.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 1
  2. 2

    Teraz si kraje trocha založím dozadu. Kým som prišla na to že sa to takto robí ... :)

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 2
  3. 3

    A potom prstami pritlačím a

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 3
  4. 4

    spojím. Takto pokračujem až ku koncu.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 4
  5. 5

    Koniec mi ostane tenký a ten pekne spojím do špičky. Je dobré mať tenšie cesto, asi 3 mm. Po upečení ostáva pekne vytvarované. To čo som mala hrubšie sa otvorilo. Plniť sa dá aj lekvárom, tvarohom, orechovou, makovou či inou slanou alebo sladkou plnkou.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 5
  6. 6

    A takto čaká na potretie vajíčkom a upečenie.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 6
  7. 7

    Šišku z cesta potriem vodou, preložím na vysypaný mak na tácke a suchými rukami prevaľkám, aby sa mak prilepil. Omakujem aj konce šišky. Preložím na plech.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 7
  8. 8

    A začnem strihať. Pekne zvrchu. Prvý kúsok sa položí na spodok. Na plech. Je dobré teraz potrieť odkrytý kúsok . Ja som to robila na konci a dosť som sa napiplala.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 8
  9. 9

    Odstrihnem asi centimetrový kúsok zas zvrchu, pravdaže nestrihám do konca, ale kúsok na spodku cesta nechám. Novo nastrihnutý kúsok preložím do ľava. Môže sa potrieť vajíčkom.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 9
  10. 10

    Ďalší kúsok preložím do prava a zas potriem. Takto pokračujem do konca šišky. Chvíľu som tápala a nevedela z obrázka zistiť ako sa to robí, popis čínskymi znakmi, takže som musela riadne popracovať mozgovňou, ale výsledok stojí za to.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 10
  11. 11

    Ruža: Zas si urobím malé guľky cesta, rozvaľkám. Radielkom si narežem 3 pásiky.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 11
  12. 12

    Do stredu si dám napríklad nastrúhané a ochutené jablká - teraz ich je neúrekom. A začnem baliť.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 12
  13. 13

    Natiahnem si trochu okraje jedného skoro trojuholíka a obalím jablká. konce dole spojím zoštipnutím. Natiahnem rohy druhého a

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 13
  14. 14

    Znova obalím cesto s jablkami a dole pri doske zas spojím. Aj teraz je dobre pokaždé potrieť ružu vajíčkom. Ja som to nerobila.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 14
  15. 15

    A takto vyzerá zabalená jablková ruža. Pôvodné obrázky boli s tvarohovou plnkou, viem si predstaviť aj nejakú slanú. Ja som skúsila aj s lekvárom z černíc.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 15
  16. 16

    Takto vyzerá upečené pečivo bez niekoľkých kúskov, čo som musela ochutnať.

    Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta - obrázok 16

Diskusia k receptu

rennatte
pekne si sa pohrala, to nivove musi byt mnaaam a cesto je grahamove?
dvorka
Dávala som špaldovú múku. A nivové šišky sú ozaj najlepšie.
sovka62
Dobre si spravila, že si to sem pridala nemusí byť vždy buchta, závin alebo okrúhly koláčik. Ukladám a ďakujem.
mracik9
No tak to hej,krásne a určite aj fajnové pečivko.
marcy
čo dodať,wááááu.....skvelé
jakamaka
Rada robím kysnuté cesto, najmä kvôli jeho tvárnosti a rôznym obmenám. No a najradšej som, keď mi pritom "pomáha" aj sedemročná vnučka. Minule sme robili sezamovo-makové tyčinky..a tak vyskúšame aj toto.. Ďakujem za fajn tip a názorné ukážky.
dajanca
neuveriteľné, čo všetko ľudia nevymyslia... krásne sa ti podarili a ešte si robila aj foto, no všetka česť... :-)
hubata
Pekné, vďaka za školenie, je to paráda na stole.
jarunka
Naozaj velmi pekne aj pekne nazorne ukazane. Budem sa inspirovat. Dnes zrovna peciem prvy krat zo spaldovej muky, tak uvidim ako nam bude chutit. Nabuduce vytvorim nieco podla teba.
dvorka
Ďakujem za komentáre a pochvaly. Našťastie sa aj chlapom doma páčili ale aj chutili. A dnes je pečivko ešte lepšie, uležanejšie a vláčnejšie.
kata50
Veľmi pekné a nápadité ! Ukladám si :-)
vierutt
Nááádhera! Aj mňa dostali nivové! Ale jablkové ružičky sú tiež úúúžasnééé!
jeka
Jedným slovom"úžastné"...
zdezda
:-) perfektné, ďakujem ti, inšpirovala si ma
dvorka
Teší ma pozitívna reakcia na moje obrázky. Tak ako mňa zaujali obrázky s novými nápadmi vravela som si že si ich nemôžem nechať len pre seba, že určite budem inšpirovať aj druhých.
sneica
velmy pekne a zaujimave...a aj ulozene...:)
motyka
Ako to, že až dnes som tieto recepty objavila? Nápaditosť - super. Dala som Ti 5*.
kukulienka71
veľmi šikovné a pekné, @dvorka :-) ukladám. Tie plnené ružičky sa mi páčia najviac a už aj viem, ako a kde ich budem prezentovať. Vďaka aj tebe, @motyka :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia