Moje nové tvary pečiva z kysnutého cesta

Autor receptu: dvorka

Na kysnuté pečivo má skoro každý svoj osvedčený recept. Aj ja tu mám jeden svoj, preto sa nebudem zaoberať cestom, ale tým čo sa dá ešte z neho vyčarovať. Je to len malá ukážka z toho, čo som dnes videla.

Suroviny

Postup

  1. Šišky: Malé guľky cesta si rozvaľkám na kolieska. Do stredu dám kúsok - hranolček Nivy. Zo zadu začínam baliť. Preložím si koniec na syr, a kraje zabalím a spojím na konci.
  2. Teraz si kraje trocha založím dozadu. Kým som prišla na to že sa to takto robí ... :)
  3. A potom prstami pritlačím a
  4. spojím. Takto pokračujem až ku koncu.
  5. Koniec mi ostane tenký a ten pekne spojím do špičky. Je dobré mať tenšie cesto, asi 3 mm. Po upečení ostáva pekne vytvarované. To čo som mala hrubšie sa otvorilo. Plniť sa dá aj lekvárom, tvarohom, orechovou, makovou či inou slanou alebo sladkou plnkou.
  6. A takto čaká na potretie vajíčkom a upečenie.
  7. Šišku z cesta potriem vodou, preložím na vysypaný mak na tácke a suchými rukami prevaľkám, aby sa mak prilepil. Omakujem aj konce šišky. Preložím na plech.
  8. A začnem strihať. Pekne zvrchu. Prvý kúsok sa položí na spodok. Na plech. Je dobré teraz potrieť odkrytý kúsok . Ja som to robila na konci a dosť som sa napiplala.
  9. Odstrihnem asi centimetrový kúsok zas zvrchu, pravdaže nestrihám do konca, ale kúsok na spodku cesta nechám. Novo nastrihnutý kúsok preložím do ľava. Môže sa potrieť vajíčkom.
  10. Ďalší kúsok preložím do prava a zas potriem. Takto pokračujem do konca šišky. Chvíľu som tápala a nevedela z obrázka zistiť ako sa to robí, popis čínskymi znakmi, takže som musela riadne popracovať mozgovňou, ale výsledok stojí za to.
  11. Ruža: Zas si urobím malé guľky cesta, rozvaľkám. Radielkom si narežem 3 pásiky.
  12. Do stredu si dám napríklad nastrúhané a ochutené jablká - teraz ich je neúrekom. A začnem baliť.
  13. Natiahnem si trochu okraje jedného skoro trojuholíka a obalím jablká. konce dole spojím zoštipnutím. Natiahnem rohy druhého a
  14. Znova obalím cesto s jablkami a dole pri doske zas spojím. Aj teraz je dobre pokaždé potrieť ružu vajíčkom. Ja som to nerobila.
  15. A takto vyzerá zabalená jablková ruža. Pôvodné obrázky boli s tvarohovou plnkou, viem si predstaviť aj nejakú slanú. Ja som skúsila aj s lekvárom z černíc.
  16. Takto vyzerá upečené pečivo bez niekoľkých kúskov, čo som musela ochutnať.