Môj prvý chlieb robený z troch druhov múky fotorecept
Foto: mesiar50
porcií
príprava
Suroviny
Suroviny na kysnuté cesto: | |
87 g |
|
263 g |
|
200 g |
|
cca 400 ml (cesto má byť husté, lepivé) |
|
1 a 1/2 malá čl |
|
2 čl |
|
1 bal |
|
Postup
-
1
Try druhy múky pomiešame s rascou celou,soľou,sušeným droždím a vlažnou vodou.Premiešame dôkladne, len tak ručne aby sme citili hustotu cesta.Poprípade pridáme ešte trochu vody,no cesto musí byť naozaj lepivé a husté aby si náš chlebík udržal svoj tvar pri pečení.
-
2
Veľmi som nerád, keď sa mi lepí cesto po prstoch a tak som si ,,pozval"pomocníka.Cesto som hnietil ani nie 5 minút.
-
3
Cesto nám po necelej hodinke pekne nakyslo.
-
4
Z vykysnutého cesta si spravíme takúto väčšiu knedľu podobajúcu sa chlebu.
-
5
Chlieb som vložil do vymasteného a múkou posypaného plechu. S novou žiletkou som si narezal ornamenty na chlieb.Ten kríž je tam vlastne na poctu mojej sestričky ktorá je mníška a stará sa o veľmi ťažkých pacientov celé dlhé roky.,,Účinkuje" aj na vareche,len ju nepoznáte.
-
6
Chlieb som piekol nasledovne: 15 minút /230 C.Ďalej som ho piekol na 170 C /50 minút prikrytý alobalom. !!! Chlieb som skontroloval ku koncu pečenia poklepaním prstom na jeho povrch.Keď počujete akože tupé dunenie tak je to signál,že chlieb bude pomaly iupečený resp.možno,že je už ok.Po vybratí z rúry som ho natrel roztopeným maslom.
-
7
Dobrú chuť priateľia a priateľky .Želám vám vydarený víkend.
Dal som to ,,vygumovať"Ďakujem ti veľmi pekne.
Ďakujem ti pekne.
Požehnaný , vydarený víkend ti prajem a ďakujem.
Ďakujem ti Anka zlatá.
Milá frezia68, klobása je z maďarskej mangalice.Síce som robil aj ja podobnú,ale nemám ju kde vyúdiť resp.potom vysušiť.Ja ju mám v mrazničke.Ďakujem ti krásne.
Ďakujem ti veľmi pekne Sonička.
Sám nechápem,že sa mi podaril.Raz som ho nechal nakysnúť a hneď som ho dal piecť.Predsa kysnué cesto sa necháva aj viackrát nakysmúť,min. 2x.Ďakujem ti Izabelka.
Vďaka Izabelka.
Ďakujem ti pekne.
Som rád že sa ti moje ,,výtvory"páčia .Vďaka.
Ďakujem ti pekne.
Moja sestrička chodieva na varechu síce len, zriedka no určite sa poteší tvojmu a iným pekným komentárom.Aj ja sám jej to budem tlmočiť.Tiež ti prajem pokojný a pekný víkend.Ďakujem ti.
ja donesiem soľ..ty dáš tvoj voňavý chutný chleba..pribalím radosť a pokoj..
oj..bude raj..tak nám treba..!!..:-)))
Z otvorenymi ustami som zvykol sledovat pekne chleby co napiekli varechacky a varechaci.Ucil som sa aj od vas resp. z vasich komentarov.Tolke roky pecies chlebiky a preto mas moju velku poklonu.Ja som sa znazil zvladnut tu jednoduchsiu verziu pecenia chleba.Dakujem ti za pekny komentik.
Dakujem ti za tvoje mile pismo priatelka moja Evicka.
Tvoje slova vedia vzdy potesit mila radost.Srdecna vdaka.
Som rád,že som ťa inšpiroval mojim receptom.Ďakujem ti pekne.
Dakujem ti už je to ok.Tvoju TS som dostal no nedá sa mi odpísať.
Ďakujem ti pekne Nastenka.
Veľmi pekne ti ďakujem.
Dobrá práca priateľu. Zopár chlebov podľa receptov Varecháčov som už upiekol, tak skúsim aj podľa Tvojho. Rozosmial si ma s tým rozdelením gramáže múky. Ešteže mám váhu ktorá váži s presnosťou na jeden gram. Máš u mňa pochvalu. Pekný deň Ti prajem.
P.S. Prestaň na chvíľu blbnúť s múkou a vráť sa k mäsu. Ja poslednou dobou blbnem so zemiakmi a už sa mi smejú. Že @eviana !
si "ezermester" :-)
moja hlboká poklona ti patrí aj s 5*
Pravda je taká priateľ môj,že viac špaldovej a ani hladkej múky som doma nemal.Peto je to tak srandovne ,,poskladané".Ale ako vidíš horevyššie niekoho už recept inšpiroval.Potešilo ma to.A vieš,že tie gramáže som si ani nevšímal,keďže som to robil spontánne.Máš pravdu mäsiar by sa mal zaoberať skôr s mäsom.Onedlho si chcem vytvoriť svoj vlastný blog s receptami.No najprv poodpisujem samozrejme všetkým mojim priateľom ktorých moje recepty ako tak zaujali.Poznám ťa ako šikovného ,,chlapca".Priložím ti sem receptúry staré hádam aj vyše tridsať rokov na webe by si ich zbytočne hľadal.
Dostal som sa k nim,keď som robil majstra na jednom bitúnku.Tie čísla treba brať s rezervou,keď som robil už ako technik miešač tak nám dodávali kombinované prípravky resp. koreniny.Ale budeš mať o tom aspoň prehľad z čoho sa ten výrobk skladá.Teraz som čítal tieto recepty a malo by to pasovať.Rozpis je na 10kg mäsa
Gothajská saláma:
Hovädzie mäso 3500g
Bravčové orez
3300g (chudé kombinovať s mastnejším)
Slanina chrbtová bez kože (posekaná na zrno ako vložka)2350g
Šupinový ľad,alebo ľadová voda cca.1600 ml(mäso hoväzie+bravčové+ ľad(voda) sa kutruje spolu)
prísady:rýchlosoľ 200g,č.kornie mleté 20 g,muškátový orech 2g,muškátový kvet 2 g,zázvor ,cesnak 6 g,(takýmto spôsobom sa robia aj špekáčiky s tým rozdielom,že sa plnia do hovädzích čriev)
Šunková saláma:
Hovädzie mäso 730 g,bravčový orez 120g ( chudé bravčové kombinovať s mastnejším)vykutrovať s 170 g rýchlosoľ a 170ml ľadovej vody spolu ako spojku)
Bravčové mäso ako vložka 8100 g(mäso posekané na vačšie kocky a premiešané+rýchlosoľ 162 g)
Prísady:
čierne korenie 10g,muškátový orech 4g,cesnak 6g,cukor kryštálový 10g,múka hrubá 750 g
Pečeňový syr :
Bravčové orezy 5500g (chudé kombinovať s mastnejším)
Bravčová pečeň 4700g
Kutrovať v surovom stave.
Prísady:
rýchlosoľ 200g,č.korenie mleté 20 g,zázvor 4g,cibuľa smažená 50g,škorica mletá 3g,muškátový orech 3g,múka hrubá 150g
Karpatská saláma:
Hovädzie mäso 7250 g
Bravčové mäso 7250 g (kombinovať s mastnejším)
Posekať na väčšie kocky ,premiešať s 280g rýchlosoľ+500ml vody+koreniny
Nechať odležať min 24 h / 7 st. C. a následne pomleť na sitku 3mm priemerom dier.Plniť do papierových čriev. Konzervácia studený dym a potom sušenie.
Prísady:
čierne korenie mleté 40g, cukor kryštálový 11g,cesnak 15 g,koriander 3 g,voda studená 500ml,
Ďakujem ti pekne kamarát.
Ďakujem ti Ibyka za pekné ohodnotenie.
Milé od teba.Ďakujem ti.
Chlebík je chutný a hlavne domáci.Mojim dávnym snom bolo ,,dať "si zo svojho domáceho chleba.Ďakujem ti veľmi pekne.
Drahý priateľu tak toto si uložím. Zaujal ma Gothaj. Na ten som chodieval do jednej krčmičky, keď som ešte býval v ČR. Jedli sme ho s cibuľou a octom a samozrejme zapíjali kvasnicovým pivom. Bol od výrobcu mäsopriemysel Polička. Nemal chybu. Bol to síce lacný ale poctivý výrobok. Naštudujem aj ostatné. Až bude chladno, tak sa určite do niečoho z toho pustím. Ďakujem Ti veľmi pekne. Urobil si mi radosť. Maj sa pekne a keď ešte niečo staré poctivé objavíš, tak daj vedieť.
Ďakujem ti pekne.
Mozno to nie je podstatna vec,ale v recepte som nespomenul,ze som mal v rure trochu vody v nadobke.Potesenie je na mojej strane,ze sa ti chlebik vydaril a chutil.Srdecne ti dakujem za odskusanie receptu.Zelam ti pekny vecer.