Mliečna ryža
Martin Korbelič
šéfkuchár reštaurácie Camouflage v Erdödyho paláci v Bratislave, 10. marca 2010
šéfkuchár reštaurácie Camouflage v Erdödyho paláci v Bratislave, 10. marca 2010
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
4
porcie
porcie
10 minút
príprava
príprava
20 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
100 g |
|
150 g |
|
600 ml |
|
1 ks |
|
|
|
200 ml |
|
Jahodová omáčka: | |
3 cl |
|
200 g |
|
|
|
|
|
trochu |
|
Postup
-
1
Umyté jahody si nakrájame na malé kúsky. Potom si nakrájame sušené ovocie. Kúsok manga očistíme a nakrájame na kocky. Do hrnca si nalejeme šľahačku s mliekom a zohrejeme. Vanilkový struk rozkrojíme a nožom vyberieme semienka. Tie potom dáme do šľahačky, a pridáme vopred uvarenú ryžu a maslo.
- 2
Pridáme šťavu z jednej limetky a nastrúhame limetkovú kôru. Prilejeme salko a premiešame. Pridáme sušené ovocie, povaríme a nakoniec pridáme aj čerstvé ovocie. Všetko premiešame a ešte chvíľu povaríme.
- 3
Jahodovú omáčku pripravíme nasledovne: zmixujeme jahody, cukor, zopár lístkov mäty, trochu salka a likér Pernod. Servírujeme mliečnu ryžu s jahodovým culis a ozdobíme strukom z vanilky a lístkami čerstvej mäty.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
To bola samozrejme rečnícka otázka. Po mojich dvoch amatérsky vyrobených videách tretie tak skoro nebude. Pretože ak v tom človek nemá prax (ako ja), postrihanie a nadabovanie jedného vidoreceptu je poldenná práca. A pri natáčaní potrebujete pomocníka. Tie redakčné videá robia traja: šéfkuchár, kameraman a redaktorka. Musia byť naraz na jednom mieste a všetko (suroviny, priestory, scenár, techniku...) musia mať pripravené. A potom to niekto musí postrihať, nadabovať, technicky upraviť. Je to časovo náročné a stojí to aj nejaké peniaze. Preto je videoreceptov toľko, koľko ich je.
Moja mama ma vystrizky o rozne papieriky polepene v knizke co opisala na kolene a vari super bez videa.
Co tak klasicky recept - dokazu aj deti, dokonca aj muzi!:
1 hrncek ryze
2 hrnceky vody
2-4 hrnceky mlieka
stipka soli
2-3 lyzice kristaloveho cukru nic viac, nic menej.
(Kua narocny recept na pritomnost, skoro hodinovu, pri sporaku)
Postup: do vhodneho hrnca nasypes ryzu z hrnceka, zalejes 2 hrncekmi vody pridas stipku soli (pre profikov 1/2 čl) nechas varit. Obcas, pravidelne premiesas. Ked to uz len tak prdka, pridas hrncek mlieka a 2-3 lyzice cukru, a miesas, zakryjes, miesas, pridavas mlieko, miesas.... Ked tam das mlieko, ma to tendenciu priharat! Asi po 25-35 min by mala vzniknut homogenna masa, tzv. ryza v mlieku, ci mliecna ryza. Osobne to po odstaveni necham zakryte "dojst" 10-20 min.
A potom...fantazii sa medze nekladu! Ja tam davam vzdy odrezky masla a prevazne grankoviny. Ale aj jahodovy kompot, natriet akymkolvek dzemom, pridat akekolvek ovocie, orechy..... Nedoporucujem kombinovat s masom, ani zeleninou!
Prepac autorka receptu (ci autor??!) ale recept na "mliecnu ryzu" NIKDY!!!! nezacina, ze "umyte jahody......"
a preco vsak to cela juzna azia robi ?
a este si da na to aj ancovicky a chilli , kde je problem, typicke ranajky v malajzii, len to trochu predychaj...
varecha.pravda.sk/recepty/karibska-ryza-/10594-recept.htm...
A ja som si vymyslela svoj recept, kukajte:
Pol na pol voda a mlieko , dám zovrieť, omytú ryžu dám do toho, pridám štipku soli a trošinku cukru, a prihodím tam kúsok masla, alebo dva šprtance oleja. Rozumiete - vezmete fľašku a urobíte - šprt - šprt a je to.
Jasné, že nechám ryžu variť , až bude hotová, miešam ju.. Zostane z toho ryžová kaša a to je ono.
Medzitým si pripravim podľa návodu puding vanilkový, a to tak, že ho rozmixjem s mliekom, pridám trochu cukru a vanilku, a to všetko vlejem do hotovej ryže, trošku premiešam aby sa prevarilo a je to. Pomer si musí určiť každý sám, podľa toho, či chce mlsať sám, alebo aj niekomu inému na to príde chuť.
Kreď je - ako vraví môj muž - maglajz - hotový, netrpezlivo si to naložím na tanier, alebo do misky,a k tomu si dám do stredu trošku zaváraného ovocia - takého, aké mám doma zavarené a aké mám najradšej. To je jedno, obložte si to ako chcete - dľa chuti, akú momentálne pri pohľade na tanier máte. Aj kakao, alebo čokoláda sa tam môže pridať, aj - he he, by ste neverili, ale šmakovné je to aj keď si dolu do misky najprv doprajete vajcový likér . /dobrééééé..../