Medvedie labky

claretka - fotkaclaretka, 6. decembra 2010

Tento recept pochádza ešte od mojej starej mamy, robievali sme ho každé Vianoce a Veľkú noc. Je môj obľúbený, bez medvedích tlapiek u nás Zobraziť celý popisTento recept pochádza ešte od mojej starej mamy, robievali sme ho každé Vianoce a Veľkú noc. Je môj obľúbený, bez medvedích tlapiek u nás nie sú sviatky sviatkami. Príprava je veľmi jednoduchá. V mise alebo na doske si zmiešame všetky suroviny tak, aby vzniklo kompaktné cesto. Formičky plníme kúsok pod okraj formičky. Formičky nemastím. Pečiem v rúre na 180 stupňov. Najprv sa cesto nafúkne, ale čakám kým zas nesfúkne, urobí sa priehlbinka. Hotovo. Dobrú chuť! Z dávky vyjde asi 50-60 ks tlapiek.

50 - 60
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

350 g
260 g, (tuk)
250 g
120 g, mleté
50 g
na hrot okrúhleho noža, ja dávam viac
polovicu množstva škorice - dávam od oka mletý




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny zmiešam, prípadne najmem "lacnú pracovnú silu". Cesto je hotové keď z neho ostane kompaktná lesklá "hrča".

  2. 2

    Prichystám si formičky ktoré plním niekoľko mm pod okraj . Dám piecť do stredne vyhriatej rúry, ja dávam 180 st. Po začatí pečenia sa cesto vo formičke najprv nafúkne. Pečiem kým sa cesto nesfúkne a vo formičke ostane v strede priehlbinka. Vtedy sú upečené. Plech vyberiem a nechám minútku - dve postáť, lebo cesto je veľmi mäkké. Potom vyklápam na tácku.

  3. 3

    Necukrujem ich. Odkladám do papierovej krabice a nechám cca 14 dní postáť na balkóne. Tlapky nádherne zmäknú. Pocukrovať ich môžete pred servírovaním. Aspoň ja to tak robím. Fotky som neurobila, doplním nabudúce. Ešte raz dobrú chuť.

Diskusia k receptu

helca103
vianočná klasika a majú aj tú výhodu že dlho vydržia samozrejme ak sa do nich nepustia hladoši :-)
claretka
Mne sa to zdá zbytočné, lebo keď sa obaľujú teplé, nalepí sa na ne veľa cukru a potom je to veľmi sladké. Keď ich pocukrujem na tácke pred podávaním, zachytí sa na nich cukru iba minimum.
remcula
No, u nás se tomu říká pracny. Chtěla jsem tady dát recept i s fotem, ale nevěděla jsem, jak si mám cukroví zadat ve slovenštině.
anina43
kto nemá rád na pečive prášk. cukor, môže pečivo obaľovať len vo vanilkovom cukre a ešte teplé, do mištičky treba nasypať 3-4 balíčky, ja pridávam aj zomletý klinček a trošku škorice
jamami78
ja vam tu pridam dia variant, ked muku zamenite za raznu celozrnnu a pouzijete fruit cukor, mozu to kludne jest aj diabetici, ovsem v tom pripade uz necukrovat zvrchu
claretka
v labkách už klinček aj škorica je, ale myslím si že nemôže uškodiť keď sa pridá aj do cukru. Vyskúšam. Škorice a klinčekov nikdy nie je dosť!
sbsgabi
To je dobrý nápad veď vianočné pečivo vonia po klinčekoch a škorice,orechoch....
jarunka
Vyskusala som, vydarili sa. Prvy krat som davala klincek a naozaj pekne vonaju-Ja som si sama podrvila klinceky v maziariku. Dakujem. odteraz zastavam nazor, ze do med. labiek patri klincek ako hovori @Marienka44.
zuzana7881
ahoj chcem sa spitat vide stoho tych 60 porcii stohoto receptu co si sem dala dakujem
claretka
Priznám sa že som to nikdy nepočítala, ale myslím, že ano. Každú formičku plním len do cca polovice až 2/3 výšky. Inak zvyknú pretiecť cez okraj a nalepia sa na misku.
zuzana7881
ahoj clareta dnes som ich robila aj ja recept je presny tak sa nemusite bat babenky ci ich nepokazyte su peknucke a ja som ich robela prvi krat takto len sa mi spociatku pripaleli ale som si dala ruru na 100 a potom mi to slo jedna basen mam asi na hovby ruru ale su peknucke dufam ze vidrzia do vianoc o com moc pochybujem dakujem ze si sem dala ten recept ja potrebujem na pecenie recepty presne lebo som nemehlo tak este raz dakujem pekne
claretka
Ahoj zuzana7881, teším sa, že sa ti podarili a si spokojná, my si Vianoce bez nich nevieme predstaviť. Verím milé varecháčky, že takto tento recept neupadne do zabudnutia. Výborný je aj variant keď sa zamenia vlašské orechy za lieskové.
dandika1
Dandika1.17 decembra 8:59 claretka... tento recept poznam tiez ho pecieme kazde vianoce vyborny neda sa na nom nic pokazit.je potrebne ,len chut do prace a labky su na svete. Pozdravujem peke vianoce...
claretka
Ďakujem, aj Vám všetkým milé Varecháčky a Varecháči prajem tie najkrajšie Vianoce...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia