Medvedí cesnak - tinktúra fotorecept

marianna76 - fotkamarianna76, 18. októbra 2011

Túto tinktúru som robila na jar. Nenapadlo ma to vtedy ani odfotiť, lebo toľkí o cesnaku vedeli aké má dobré účinky... ale teraz, keď sa blíži zima je pre nás dobré zas sa k tomuto cesnaku vrátiť. Doteraz som fľašku mala odloženú v chladničke, ale už ju začínam pravidelne vyťahovať...

10 minút
príprava

Suroviny

 alebo
 alebo

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Tento recept mám z jednej knihy o liečivých bylinkách. Do pohára od zaváraniny som nakrájala vňať medvedieho cesnaku. Bolo to v období asi v apríli, keď mal pekné lístky. Zaliala som páleným,lebo to sme mali doma, inak sa píše vodka alebo lieh. Uzavrela som na nechala na slnku 14 dní.

  2. 2

    Potom som tinktúru precedila, preliala do fľašky, schovala do chladničky.

    Medvedí cesnak - tinktúra (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Môže sa používať až 3x 1 lyžičku s troškou vody asi 30 min. po jedle. Pridávam do čaju. Snažím sa dávať si aspoň jeden krát za deň aj menej ako lyžičku - nechcem to zbytočne preháňať.

  4. 4

    Zabraňuje kôrnateniu ciev, účinkuje proti skleróze, podporuje pamäť... Nemala by sa dlhodobo užívať a je dobré medzitým si urobiť prestávku.

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Takéto macerácie, resp. v tomto prípade digescia, sú perfektné. Teraz, tri dni naspäť, som sa "liečila distillátom" s macerovanou mätou priepornou a pomohlo ;P.
@marianka , presne ako Ty, aj ja som robila takúto tinktúru na jar, fľaša stála pozabudnutá v komore. Keď bol nedávno na Vareche recept na cesnak s citrónom, tak som moju tinktúru vylepšila ošúpaným a rozkrájaným citrónom a teraz si (takmer) každý večer pripijeme maličkým štamperlíkom medvedieho cesnaku. Skúšame to prvýkrát, možno na jar zas pôjdeme na cesnak:-))
medvedí cesnak rastie u nás voľne v parku,stačilo doniesť si domov jednu-dve cibuľky a ono sa to krásne rozrástlo aj na záhradke. túto tinktúru ma naučila robiť mamina,tiež prvýkrát použila domácu,ale s tou vodkou sa to osvedčilo viac,takže na jar pripravujem ja...
pre nás by asi dve cibuľky bolo málo, máme veľkú spotrebu, aj na chleba dávame a tak dvakrát do týždňa kopu nazberáme...
a julko - uskladňovala som od jari v chladničke, mám túto pollitrovku. Keďže sa užíva po lyžičkách - myslím, že akurát do jari vystačí... viac som ani nechcela robiť
@vladokat to som nerátala koľko lístkov, ale nakrájaný a plný pohár... tak asi dve hrste... myslím, že čím je ho tam viac, tým bude silnejší. Ak môžem poradiť... neviem koľko máš čas, ale náhodou, teraz v piatok 6. je spln a pred splnom , že je viac dobrých látok v bylinkách. Ale lepšie aj po splne ako vôbec.
Pre Košice a okolie rastie v Hutke za kostolom a za dedinou Kojšov celý breh. Nájdete podľa zaporkovaných áut a ľudí s košíkmi
používateľ nemá avatar
apo
Takto isto sa robí aj tinktúra z kotvičníka. Medvedí cesnak rastie hojne na Bukovej pri Trstíne ak by bol niekto z blízka oplatí sa ísť si nazbierať. Čaute.

Pridaj komentár k receptu: