Medovníkový domček

elizme - bez fotkyelizme, 25. decembra 2011
Medovníkový domček
Foto: elizme

Toto je môj pokus o medovníkový domček a myslím, že sa mi celkom podaril. Tento recept mám od mojej mamy, pečieme ho skoro každé Zobraziť celý popisToto je môj pokus o medovníkový domček a myslím, že sa mi celkom podaril. Tento recept mám od mojej mamy, pečieme ho skoro každé Vianoce, tak by som sa rada oň podelila aj s vami.

Suroviny

Cesto:
200 g
75 g
30 g (Hera)
1/4 ks
1 ks
1 PL
Poleva:
2 ks




Postup

  1. 1

    Na dosku preosejeme múku spolu s práškovým cukrom a kypriacim práškom do pečiva (ak chcete mať cesto viac napuchnuté, dajte aj polovicu), zostrúhame maslo, pridáme aj vajcia a med a všetko spolu dobre vymiesime na vláčne cesto. Cesto netreba dať odležať, môžeme ho ihneď po vymiesení vyvaľkať na hrúbku dvoch až troch milimetrov. Vyrobíme si z hrubého papiera vzory veľkosti domčeka, ako je tu na obrázku, ale je len na vás, aký veľký ho chcete.

    Medovníkový domček - obrázok 1
  2. 2

    Podľa papierového vzoru z cesta vykrojíme bočné steny, strechu, prednú a zadnú časť. Opatrne položíme na vymastený plech (olejom, alebo môže byť aj papier na pečenie) a dáme pozor, aby sa jednotlivé časti neskrivili. Zo zvyšného cesta môžeme povykrajovať rôzne medovníčky. Pečieme pri 180°C asi desať minút (záleží na veľkosti vykrojeného cesta). Po upečení necháme vychladnúť a môžeme ozdobiť.

  3. 3

    Bielky vymiešame s toľkým množstvom cukru, aby bola poleva skoro tuhá, hlavne nesmie kvapkať z varechy, len sa pomaly zosúvať. Ozdobíme najprv bočné steny a necháme polevu na nich poriadne stuhnúť. Potom môžeme začať domček spájať. Treba ne to trošku trpezlivosti, hrany stien natrite polevou a držte ich dovtedy, dokým nebudú držať aj sami. Keď to budete mať hotové, na strechu nalejte zvyšnú polevu a rozotrite ju po celej jej ploche. Cencúle by sa vám mali vytvoriť sami, ak nie, môžete si ich jednoducho vytvoriť zdobítkom, ktorým ste zdobili steny. Potom ho už len nechajte stuhnúť a medovníkový domček máte hotový.

Diskusia k receptu

babkamt
Tvoj medovníkový domček je veľmi pekný. Vydaril sa ti. Strecha evokuje zasnežené vianoce. Palček hore. Si šikulka.
damisa
si šikovná gratulujem, nech sa Ti darí!
evanaaa
@elizme , na to, že si tak mladá a je toto tvoja prvotina, tak ťa obdivujem a gratulujem, si šikovná a je to dobrý začiatok. Ani mne by sa tak nedarilo. Domček je pekný a tá zasnežená strecha, a podklad ( aj to je cesto?) - rodina mala iste radosť.
elizme
Nie je to moja prvotina, takéto domčeky robím už od trinástich, pečenie je tak trochu moja záľuba už od mala a nemá to podklad, je to iba vyliate na obyčajnú tortovú oblátku :)
sovka62
Pekné, na také som si zatiaľ netrúfla. Domček síce máme, už asi štvrté Vianoce ten istý, kúpený, ale asi už dlho nevydrží. Vlani sa odlomil kocúr, ktorý sedel na hrebeni strechy, tak sme ho prichytili špendlíkmi. Tohto roku odpadol zo strechy komín, ten sme upevnili špáradlom. Ale myslím, že domček už dožíva, tak si ukladám tvoj recept a budem pripravená na všetko! Hádam to zvládnem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia