Foto: elizme
Toto je môj pokus o medovníkový domček a myslím, že sa mi celkom podaril. Tento recept mám od mojej mamy, pečieme ho skoro každé Zobraziť celý popisToto je môj pokus o medovníkový domček a myslím, že sa mi celkom podaril. Tento recept mám od mojej mamy, pečieme ho skoro každé Vianoce, tak by som sa rada oň podelila aj s vami.
Postup
-
1
Na dosku preosejeme múku spolu s práškovým cukrom a kypriacim práškom do pečiva (ak chcete mať cesto viac napuchnuté, dajte aj polovicu), zostrúhame maslo, pridáme aj vajcia a med a všetko spolu dobre vymiesime na vláčne cesto. Cesto netreba dať odležať, môžeme ho ihneď po vymiesení vyvaľkať na hrúbku dvoch až troch milimetrov. Vyrobíme si z hrubého papiera vzory veľkosti domčeka, ako je tu na obrázku, ale je len na vás, aký veľký ho chcete.
-
2
Podľa papierového vzoru z cesta vykrojíme bočné steny, strechu, prednú a zadnú časť. Opatrne položíme na vymastený plech (olejom, alebo môže byť aj papier na pečenie) a dáme pozor, aby sa jednotlivé časti neskrivili. Zo zvyšného cesta môžeme povykrajovať rôzne medovníčky. Pečieme pri 180°C asi desať minút (záleží na veľkosti vykrojeného cesta). Po upečení necháme vychladnúť a môžeme ozdobiť.
- 3
Bielky vymiešame s toľkým množstvom cukru, aby bola poleva skoro tuhá, hlavne nesmie kvapkať z varechy, len sa pomaly zosúvať. Ozdobíme najprv bočné steny a necháme polevu na nich poriadne stuhnúť. Potom môžeme začať domček spájať. Treba ne to trošku trpezlivosti, hrany stien natrite polevou a držte ich dovtedy, dokým nebudú držať aj sami. Keď to budete mať hotové, na strechu nalejte zvyšnú polevu a rozotrite ju po celej jej ploche. Cencúle by sa vám mali vytvoriť sami, ak nie, môžete si ich jednoducho vytvoriť zdobítkom, ktorým ste zdobili steny. Potom ho už len nechajte stuhnúť a medovníkový domček máte hotový.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Diskusia k receptu