Foto: evik1
Jednoduchý a ľahký recept, ktorý zvládne aj kuchársky začiatočník. Medovníky sú po upečení mäkké, takže sa dajú hneď papať. Každé Vianoce ich piekla moja Zobraziť celý popisJednoduchý a ľahký recept, ktorý zvládne aj kuchársky začiatočník. Medovníky sú po upečení mäkké, takže sa dajú hneď papať. Každé Vianoce ich piekla moja mama a teraz to prenechala na mňa. Takže odporúčame vyskúšať! :)
porcií
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Hladkú múku, práškový cukor, med, Heru, 2 vajcia, perníkové korenie a sódu dáme do jednej misky a všetko to spolu zmiešame. (To jedno bielko slúži na potretie medovníkov).
-
2
Ja osobne zmiešavam rukami, kvôli lepšiemu spracovaniu cesta. Keď nám cesto drží tvar, posypeme ho trochou hladkej múky, misku zabalíme do fólie a dáme ho do chladničky (aspoň na 5 hodín ale ideálne na celú noc).
-
3
Cesto si rozdelíme na dve polovice. Jednu vyvaľkáme na múkou posypanej doske a aby sa nelepilo posypeme aj vrch cesta. Zatiaľ druhú polovicu odložíme do chladničky, nech sa nám cesto zbytočne nezohrieva. Hrúbka je približne 1-2 mm, no po upečení cesto zhrubne. Medovníčky povykrajujeme ľubovoľnými formičkami a ukladáme ich na plech, ktorý podstelieme papierom na pečenie.
-
4
Trúbu si predhrejeme na 210-220 stupňov a pečieme ich cca 5 minút, podľa zhnednutia cesta. Po vybratí z trúby ich hneď potrieme bielkom, ktoré nám dodá lesk. Necháme ich ešte na plechu chvíľku dojsť a môžme ihneď podávať. Dobrú chuť!
Diskusia k receptu