Medovníčky od mamičky (fotorecept)

Autor receptu: evik1

Jednoduchý a ľahký recept, ktorý zvládne aj kuchársky začiatočník. Medovníky sú po upečení mäkké, takže sa dajú hneď papať. Každé Vianoce ich piekla moja mama a teraz to prenechala na mňa. Takže odporúčame vyskúšať! :)

5 plechov
porcií
15 minút
príprava
5 minút
na 220 °C

Postup

  1. Hladkú múku, práškový cukor, med, Heru, 2 vajcia, perníkové korenie a sódu dáme do jednej misky a všetko to spolu zmiešame. (To jedno bielko slúži na potretie medovníkov).
  2. Ja osobne zmiešavam rukami, kvôli lepšiemu spracovaniu cesta. Keď nám cesto drží tvar, posypeme ho trochou hladkej múky, misku zabalíme do fólie a dáme ho do chladničky (aspoň na 5 hodín ale ideálne na celú noc).
  3. Cesto si rozdelíme na dve polovice. Jednu vyvaľkáme na múkou posypanej doske a aby sa nelepilo posypeme aj vrch cesta. Zatiaľ druhú polovicu odložíme do chladničky, nech sa nám cesto zbytočne nezohrieva. Hrúbka je približne 1-2 mm, no po upečení cesto zhrubne. Medovníčky povykrajujeme ľubovoľnými formičkami a ukladáme ich na plech, ktorý podstelieme papierom na pečenie.
  4. Trúbu si predhrejeme na 210-220 stupňov a pečieme ich cca 5 minút, podľa zhnednutia cesta. Po vybratí z trúby ich hneď potrieme bielkom, ktoré nám dodá lesk. Necháme ich ešte na plechu chvíľku dojsť a môžme ihneď podávať. Dobrú chuť!