Medové rezy bez medu

ela77 - bez fotkyela77, 5. decembra 2010

Neviem presný názov, je to recept od sesedky a jeho príprava je presne ako medové rezy, len namiesto medu ide lekvár (marhuľový). Trocha pripomínajú klasické medové rezy a dobošky. Dobre sa pracuje s cestom.

Suroviny

450 g
2 ks
70 g alebo Hera
220 g
2 PL
1 KL kopcom

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vajcia, palmarin, cukor a lekvár dáme do hrnca a zohrievame až sa nám urobí hladká hmota (stále miešame). Potom odstavíme a pridáme malú kávovú lyžičku sody bicarb. Pomiešame. Hmota sa nám napení a odstavíme. Do teplej hmoty dáme 2/3 dávky múky a zamiešame a dáme na zvyšnú 1/3 múky s ktorou to ešte teplé zhnietime. Z cesta vyvaľkáme pláty. Na klasický plech sú to 4 pláty. Ak by sme chceli pláty použiť napr. na tortu okrúhlu, tak nám vznikne až 8 plátov. Po vyvaľkaní každý plát dáme piecť na 200-250 st. C. Hotové vychladnuté pláty môžme plniť podľa vlastnej fantázie a obľúbenosti plniek. Môže byť biela maslová nadstavená pudingom, alebo kašou z múky. Ak chceme môžme do plnky pridať kakao a potom je dobré pri natieraní stredného plátu plnkou, na túto položiť ďalší plát na ktorého na prikladanú stranu natrieme džem s výraznejšou kyslejšou chuťou. Pláty necháme zaťažené ako pri medových a potom ich potrieť čokoládovou polevou.

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
Zabudla som upozorniť, že pri pečení treba dávať pozor, pečie sa to veľmi rýchlo (tak ako ozaj medové s medom)
marienka môžeš skúsiť, ale oni chutia a voňajú potom viac po plnke ktorou ich naplníš. Mne veľmi pripomínali dobošky, keď mi ich suseda priniesla ochutnať. Bola som presvedčená, že sú to dobošky. Robila som potom z toho cesta tortu pre vnúčika a vnučke som robila tie medové čo tu dala myslím egreška to šľahané, čo sa nevaľká ale sa natiera ako piškóta. Bolo fantastické, len veľmi jemné a bolo treba dať pozor pri natieraní plnky a ozdobovaní. Mňa hnevá, že klasické medové, čo sa pripravuje cesto nad parou sa mi v poslednej dobe nedarí. Už som to tu niekde písala, že mi konečný výsledok pripomína kupované hotové rezy z obchodov a nie tie naše, čo si deti vždy na Vianoce želali. Neviem na to prísť v čom robím chybu. Tento rok by som to skúsila asi s kryštálovým cukrom, lebo mám pocit že problém je v tom práš. cukre. To sú vlastne jediné zákusky, ktoré zje aj môj syn. Preto ja kvôli nemu zmenšujem podiel tuku a cukru vo všetkom aj keď by sa to niekedy nemalo robiť.
to je dobrý nápad urobiť dobošové rezy z tohto receptu,, ukladám a vyskúšam,,, páči sa mi receptík,, aj s tou škoricou je dobrý nápad, ale to zase s inou plnkou

Pridaj komentár k receptu: