Marhuľovo-tvarohový koláč z mandľovej múky fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 22. júla 2016
Marhuľovo-tvarohový koláč z mandľovej múky (fotorecept)
Foto: tiginko

Marhuľový koláč trochu inak

20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

8 - 10 ks
Korpus:
3 ks
5 ks
1 PL
150 g
1 ČL
Tvarohová plnka:
300 g
1 PL (alebo iný)
1 ČL
2 PL
Posýpka:
100 g
1 ČL
2 PL (alebo med)
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na korpus som rozmixovala stojanovým mixérom vajíčka s datľami a vychladnutým rozpusteným maslom do hladka. V prípade, že nezoženiete čerstvé datle, sušené namočte aspoň na 1/2 hodiny do vody. Rozmixovanú hmotu som vmiešala do mandľovej múky (nie zomleté mandle, to by sa mohol korpus mrviť) rozmiešanej s práškom do pečiva. Tvaroh som rozmiešala s medom, vanilkovým extraktom a škrobom. Môže sa použiť aj Zlatý klas. Na posýpku som zmiešala mandľové lupienky, mletú škoricu, javorový sirup/med a rozpustené maslo.

    Marhuľovo-tvarohový koláč z mandľovej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hmotu na korpus som natlačila do kokosovým olejom vymastenej roztváracej okrúhlej formy o priemere cca 20 cm. Predpiekla som ho 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

    Marhuľovo-tvarohový koláč z mandľovej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na predpečený korpus som navrstvila tvarohovú plnku a rozložila na štvrťky nakrájané marhule.

    Marhuľovo-tvarohový koláč z mandľovej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na marhule som rozložila posýpku.

    Marhuľovo-tvarohový koláč z mandľovej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a dala dopiecť znovu na 180 °C na 20 minút. Koláč som po miernom vychladnutí opatrne vybrala z formy a nechala úplne vychladnúť.

    Marhuľovo-tvarohový koláč z mandľovej múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Najlepší je na druhý deň, uležaný v chladničke.

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
Veľmi zdravá dobrotka pre bezlepkáčov a aj pre lepkáčov :D Samé dobré veci, tak je určite mňamkový . Dávam poklonu, lebo vymyslieť takú dobrotku s obmedzením, to chce teda kuchárske skúsenosti. Mám rada mandle a preto určite vysúšam. KK a 5*
@siisa ja už som si zvykla variť aj piecť alternatívne. Nie je to vôbec ťažké pri dnešných možnostiach, ponuke trhu a pri množstve inšpirácií a receptov na internete. Najťažšie je ale variť a najmä piecť tak, aby to chutilo aj bežne sa stravujúcim členom rodiny a priateľom, veru nie všetko sa podarí k spokojnosti všetkých. Tento koláč je svetlým príkladom, že sa to dá. Samozrejme je iný ako nadýchaný koláč z klasickej múky, ale je naozaj výborný. Ďakujem dievčatá, že ste si ho všimli a pochválili. A to keby ste ho ešte ochutnali! ;-)
mám tu dobrý obchodík so všeliakými múkami, no ale ked neviem z nich piecť, nekupujem, pohánkovú mám len stále v zásobe, ukladám si recept a fotka ma dostala, také chute , že dovi dopo, hned začať jesť
Tiginko, super, Tvoje recepty ma ešte nesklamali, takže príde na rad aj tento Tvoj koláčik. A čoskoro príde aj na mirabelkovú marmeládu, z minulého roka neostal ani jeden pohár.♥
este ze mi dalo tvoje dieta echo, ved by som prepasla tak pekny recept. Tak ho vychvalila ze ho musim vyskusat. Ale tusim uz s broskynami. Pochvalim sa ti, dufam ze bude cim :-D Pa
ďakujem dievčatá, som naozaj rada, že sa vám koláč zapáčil. Nám tiež :-)
@danda3 u nás sa už džemy nejako nemíňajú, takže tento rok si ušetrím prácu. Ale je fakt, že ten môj mirabelkový má najväčší úspech. Teším sa, že recept nebol pridaný nadarmo. Majte sa pekne dámy a užívajte leto! :-)
upiekla som ho v tartaletkách v broskyňovej verzii a prvý krát som použila múku zo zemných mandlí (zemné mandle sú hľuzy Šachora jedlého, múku mávajú v biopredajniach). Je perfektný, taký nadýchanejší než z klasickej mandľovej. Mňam :D


@tiginko ja nie som moc na pecenie, ale obcas ma kopne pecena hus. Tak aj teraz sa stalo. Mala prist dcera, ktora sa nekamarati s mukou, tak som si dovolil pouzit tvoj recept. I ked som nemal marhule, pouzil som jahody a na vrch dal citronove jello, bolo to vyborne a moja najmilsia si pytala recept, aby ho mohla dalej sirit. Dakujem.
@kecemis u nás sa tiež kvôli dcére udomácňujú podobné recepty a kedže ich je menej ako "klasických", tak viem, že sa oplatí ich zverejňovať. Som rada, že chutilo :-)
jedla som Giussinu verziu a šáchorová múka aj mňa dosť prekvapila, chuťou pomerne neutrálna, ale hlavne ma zaujala konzistencia. Musím vyskúšať aj v iných receptoch, čo to urobí

Pridaj komentár k receptu: