Je to veľmi lahodný koláč, veľa sa z neho nakrája a neni náročný.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Upečieme si dve kakaové platne. Na jednu potrebujeme: 4 bielky, 12 dkg kryštál. cukor, 4 žĺtky, 12 dkg polohrubej múky, 2 PL vody, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva a 2 PL kakaového prášku. Vyšľaháme si z bielkov sneh, pridávame cukor, žĺtky. Múku, prášok do pečiva a kakao si zmiešame a postupne primiešavame do snehu spolu s vodou. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 10 - 12 minút na 180 stupňoch. Upečené dve platne necháme dobre vychladnúť a pred upečení ďalšej platne jednu potrieme pikantným džemom alebo ríbezľovým lekvárom.
- 2
Na tretiu, prostrednú platňu potrebujeme: 36 dkg kryšt. cukru, 4 vajcia, 36 dkg polohrubej múky, 1 dcl oleja, 1 dcl vody, 1 vanilínový cukor, 1 prášok do pečiva, dva sedemdecové poháre marhuľového kompótu aj so šťavou, 1 PL kakaa. Postup: vajcia, cukor, vanilínový cukor, olej spolu dobre vymiešame, postupne pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom a dolievame vodou. Plech na pečenie si vystelieme papierom na pečenie a 3/4 hmoty vylejeme na plech. Do zvyšnej časti hmoty primiešame kakao a rovnomerne ju lyžicou podávame do bledej hmoty. Marhule si scedíme, šťavu odložíme a ovocie poukladáme na cesto. Dáme piecť na 180 stupňov asi 15 minút.
- 3
Horúcu upečenú tretiu platňu vyklopíme na prvú kakaovú platňu, ktorú sme potreli džemom a polejeme ju šťavou z marhúľ (použijeme všetkú šťavu, všetko sa to vpije, netreba sa báť). Na vrch položíme druhú kakaovú platňu, ktorú tiež potrieme džemom od spodu. Celý koláč zaťažíme ( napr. dáme naň tácku a nejaký hrniec, aby to bolo rovnomerne zaťažené) a odložíme najlepšie na noc na chladné miesto. Potom stačí urobiť čokoládovú polevu alebo cukrovú polevu podľa fantázie.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu