Foto: zuzananoskova
Určite to poznáte aj Vy: uvidíte nejaký pokrm a hneď ho chcete vyskúšať, urobiť a ochutnať. A tak to bolo aj s touto tortou. Zobraziť celý popisUrčite to poznáte aj Vy: uvidíte nejaký pokrm a hneď ho chcete vyskúšať, urobiť a ochutnať. A tak to bolo aj s touto tortou. V rámci marhuľových slávností v Rakúsku a najmä sezónnosti marhúľ ju podávali v "pohostinstve" Rosenberger. Zobrala som si brožúru, kde je vyfotená a dočítala som sa, že je z piškotového korpusu, s gréckym jogurtom a marhuľovým mousse. Pomer ingrediencií ani pracovný postup uverejnený nie je. A tu začala moja improvizácia... ;-)
Suroviny
Korpus: | |
250 g |
|
250 g |
|
5 ks |
|
5 ks na sneh |
|
1,5 dl |
|
1,5 dl |
|
10 g |
|
3 PL alebo kakao |
|
Plnka: | |
1,5 ks |
|
2 ks |
|
3 PL detské |
|
2 ks |
|
Mousse: | |
alebo mrazené |
|
3 PL detské |
|
Postup
-
1
Žĺtky som vymiešala s cukrom, postupne pridávala olej, potom vodu. Do vymiešanej zmesi som preosiala múku s práškom do pečiva, karobový prášok (použila som ho preto, lebo kakao som doma nemala a môj brat dlhé roky kakao ani čokoládu nekonzumuje, tak som to poriešila takto, hoci... táto torta bola pre otca). Zmes som vyliala do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a piekla vo vyhriatej rúre na 180°C 40 minút a ešte 10 minút na 200°C. S výsledkom som bola spokojná. Pár rokov dozadu som piekla rôzne torty niekoľkokrát v roku. Postupne som ich však prestala piecť. Korpus som nechala vo forme vychladiť.
-
2
Kým korpus chladol, v mise som vymiešala jogurt s cukrom. V druhej mise smotany na šľahanie so stužovačom. Ku šľahačke som pridávala jogurtovú zmes a opatrne vmiešala a rozmiešala. Dala som odstáť do chladničky. Marhule som použila mrazené (z domácej úrody). Žiaľ, pri rozmrazovaní zhnedli (použila som limetkovú šťavu, aj trocha kyseliny citrónovej, nepomohlo, ale na chuť a nakoniec ani vzhľad to vôbec nevadilo). Marhule som rozmixovala, dala prevariť a zahustila s vanilkovým pudingom :-) Po vychladnutí som zmes dala ešte do chladničky zachladiť.
-
3
Po vychladnutí som z korpusu vyčnievajúci vrch zrezala a nakrájala som 3 pláty. Z jedného plátu som urobila 5 pásov. Na spodný plát som natrela jogurtovú zmes a dookola som poukladala tie pláty, ktoré som ešte vo forme zrezala na nižšie. Naliala som všetku marhuľovú zmes, zarovnala a opatrne ponatierala na ňu zmes jogurtovú, aby aj kraje boli vyplnené. Uložila som druhý plát korpusu a zatrela jogurtovou zmesou. Tortu som uložila do prenosnej nádoby, zakryla a dala do chladničky.
-
4
Ostatkom jogurtového krému som tortu ponatierala a obsypala mletými pistáciami zmiešanými s mletými tekvicovými semienkami. Tieto úkony som robila až u rodičov a torta sa mohla hneď podávať. Vlastne: najprv sme zagratulovali môjmu otcovi k 66., sfúkol 6 sviečok a "ochutnávka" sa mohla začať.
-
5
...krájanie torty :-) Všetkým nám veľmi chutila, bola lahodná, marhule a jogurtový krém sa skvele dopĺňali...
-
6
Toto je inšpirujúca torta :-) Ak máte radi "gastro" akcie, všetkým doporučujem Marhuľové slávnosti v Rakúsku: minulý rok sme boli v Kremse a aj v Spitzi :-) http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/07/marhulove-slavnosti-14-07-2012.html http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/07/marhulove-slavnosti-v-spitze-22-07-2012.html
-
7
Tento rok otcovi pripravím malinovú podľa Adriany :-) http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/2012/08/malinova-torta-rozpravkova.html
Tortička sa mi páči, vyskúšam, keď príde sezóna a blahoželám k tvojej šikovnosti. Na záver malá rada. Asi pre tromi rokmi bola taká úroda marhúľ, že hoci nemáme jediný strom, boli sme nimi zvalení z každej strany. Zavárala som, varila džem (vydržal doteraz), ale tie posledné už boli nad moje sily. Tak som ich očistila, postupne hádzala do mixéra s pridaním trošky vody na začiatku, plnila plastové krabičky a mrazila. Áno, tiež zhnedli, ale len tenká vrstvička na povrchu. Tú som pred použitým vždy zoškrabla lyžičkou a bolo po probléme. Všetky som ich spotrebovala na zmrzlinu, pretože to bolo to najjednoduchšie čo sa s nimi dalo spraviť. Jednoducho som ich zmrznuté krájala na menšie kocky, hodila do mixéra, pridala vanilkový cukor a šľahačkovú smotanu. Za pár minút bola zmrzlina v miskách. Určite by sa hodili aj na tvoju tortičku.
P.S.: praktický vtip pre kamarátku @sovka62 - čo je to džem (alebo s ohľadom na jej aktuálny koment, čo je to marhuľová zmrzlina)? -:))))) Ďalší príklad ženských protivenstiev či protirečení, ako dokázať mužom, že z marhúľ (sliviek, čerešní, ..., a iných bobuľovín), sa dá urobiť niečo iné ako marhuľovica_barackovica, slivovica, ..., či drienkovica! -:)))))))