Mandľové mlieko

natt - fotkanatt, 21. apríla 2013
Mandľové mlieko
Foto: natt

Orechové mliečka už nájdete všade. Sama som si ich kupovala a veľmi mi chutili, a však minule som sa rozhodla vyrobiť si jedno Zobraziť celý popisOrechové mliečka už nájdete všade. Sama som si ich kupovala a veľmi mi chutili, a však minule som sa rozhodla vyrobiť si jedno také doma a bola som nadšená! S tým kupovaným sa to nedalo porovnať. Môj brat , veľký milovník mlieka sa nechal nahovoriť na ochutnávku, a páčilo sa mu! Teraz za mnou chodí každý deň drankať "trošku" orechového mliečka alebo nejaký ten koktailik. Tak sa veľmi teším že sa dal na túto zdravšiu alternatívu. A čo vy? :)

Suroviny

100 g




Postup

  1. 1

    Mandle dáme namočiť do vody na 12 hodín. 100g mandlí je približne na 500ml mlieka. Mandle vysypeme do mixéru a pridáme vodu. Ak sme dali šálku mandlí pridáme šálku vody. A mixujeme, čo najdlhšie, pozor však na vysokovýkonné mixéry aby sa neprehriali.

  2. 2

    Keď už máme mandle dostatočne rozmixované obsah mixéru precedíme cez látku či gázu, tak aby nám zostalo v nádobe len čisté mliečko a rozmixované mandle sa zachytili na gáze. Potom zo zostatku mandlí ešte riadne vymačkáme mliečko a už je to hotovo! Môžme pridať trošku medu alebo štipku soli.

  3. 3

    Rozmixované mandle ktoré nám zostali na gáze nemusíte vyhadzovať, môžte ich napríklad usušiť a použiť namiesto časti múky pri pečení,koláče sú o to lahodnejšie! :)

  4. 4

    TIP: Takýto koktail som robila svojmu bratovi a veľmi mu chutil. Je tam mandlové mliečko, maliny a dopredu namočené hrozienka na osladenie (alebo banán). Všetko rozmixujeme a je to hotovo. Mňamka ako vyšitá! Na zdravie :)

    Mandľové mlieko - obrázok 4

Diskusia k receptu

laurika1
Konečne sem niekto dal recept na mandľové mlieko! Strašne som chcela vedieť ako sa to robí , ďakujem za recpetík ! :)))
natt
@tetrisss môžu no nemusia, ja robím aj z olúpaných aj z neolúpaných. Ak ti mám pravdu povedať tie olúpané mi prídu také menej chutné, neviem či to obárajú alebo ako, ale prídu mi také menej sladkavé. Takže je len a len na tebe ako sa rozhodneš :)
samanka
@ natt píšeš, že zdravšia verzia. Vysvetlíš prečo? Veď v tomto mlieku je tiež veľa tuku, tak ako v normálnom(mám na mysli mliekomatové, nie tie krabicové náhrady), význam má pre tých, ktorí majú intoleranciu na laktózu. Ak sa Ti bude chcieť hľadať, je tu recept na palacinky z mandľového mlieka.
natt
@ obsah tuku v tomto mlieku je taktiež vysoký, a však je to tuk rastlinný nie živočíšny. Okrem toho mlieko s živočíšnym pôvodom obsahuje látku kazein ktorá spôsobuje závislosť a to neznie moc zdravo všakže? :)Mliečko od kravičiek či iných zvieratok poškodzuje pleť,zahlieňuje, odvápňuje kosti a ešte dalšie a dalšie nevýhody. Zdravé a nezdravé sa nezakladá len na obsahu tukov a cukrov v potravinách veľa záleží na tom aké sú so tuky (či cukry) a odkiaľ pochádzajú. Tiež ide aj o podiel vitamínov ktoré sme schopný z tohto snehovobieleho nápoja získať :)
1x pinkaa
luss44
kravské mlieko odvápňuje kosti ??? ach jáj, tieto "zdravé" názory... skoro všetci sme na ňom vyrástli a sme zdraví. recept na mandľové mlieko beriem, ale ako náhrada kravského mlieka určite nie.
1x pinkaa
abdul
@natt : Iste máš na svoje tvrdenia nejaký relevantný zdroj informácií, prosím ťa uveď ho, aby sme predišli zbytočnému zavádzaniu verejnosti. Kým to pohľadáš, mrkni na toto:
 www.pluska.sk/izdravie/zdrava-vyziva/zdrave-potraviny...

Mlieko zahlieňuje.
Nie. Je to mýtus, ktorý žiaden seriózny výskum nepotvrdil. Zdravý detský organizmus mlieko nezahlieňuje, naopak, prospieva mu, pretože obsahuje prepotrebný vápnik. Nie je preň záťažou, bez problémov ho strávi. Deti so zdravotnými problémami, najmä v dôsledku alergie na túto potravinu alebo neznášanlivosti mliečneho cukru, intolerancie laktózy, majú po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov ťažkosti, preto sa z ich stravy vylučujú.
1x pinkaa
natt
@luss44 a @abdul , mojim zámerom nebolo tu schválne " očierňovať" kravské mlieko. Každý máme svoj názor, a každý veríme vo svoju pravdu :) Nepotrebujem nikoho prehovárať, robím len to, čo vyhovuje mne. Ja som žila bez mlieka asi pol roka, za ten čas som sa zbavila alergie a astmy( a ževraj doživotná choroba) ked som sa k mlieku vrátila vrátila sa mi aj alergia a naozaj som bola plná hlienov, je to osobná skúsenosť. Netvrdím že tí čo odmalička pijú mlieko vyzerajú ako chodiace mŕtvoli, to vôbec :) Ono občas to "zlo" čo sa deje u nás vnútri v tele nieje vidieť navonok a prejaví sa to až o niekoľko rokov. Alebo vôbec, pretože zvyšok stravy môže byť vyvážený a naše telíčko je natoľko múdre že si dokáže poradiť s malými prešlapmi. Možno niektokto žije hekticky (a takých je dosť-deti, práca, domácnosť..) si ani neuvedomuje čo je dobré a čo zlé pre telo. Pretože ho to v podstate nezaujíma,nemá nato čas. Mňa to zaujíma, preto to aj študujem. Príde mi bezvýznamné dávať sem linky, je toho plno, všade a najmä ma prekvapuje že už sa to dostáva aj do masmédií v podobe tel. reportáží, novín a pod. Možno by som si skúsila prečítať nejakú knižku od Victorie Buetenko myslím že tam je to popísané dosť jasne a veľmi nenútene :) A však znovu opakujem, mojim zámerom nebolo rozvinúť tu bojovú atmosféru, každý žije podľa svojich pravidiel a tak aby mi bolo čo najlepšie. Želám vám krásny slnečný deň :)
pusta
@natt , tvoj rp na mandľové mlieko je veľmi dobrý. vieš však, čo stoja tie mandle a ako málo z neho vyrobíš? nesúhlasím s tebou, čo sa mlieka týka. ako by asi bez neho vyrástli generácie ľudstva po dlhé stáročia? nebudem zachádzať do detailov zdravej výživy a do vlastností mlieka a jeho výživovej hodnoty, nechcem rozoberať ani medicínske hľadisko.
tí , čo mlieko z akéhokoľvek zdravotného dôvodu musia obmedzovať, dokonca úplne vynechať, tí vedia prečo a čo majú robiť.
súhlasím s @angast a tvoj momentálny názor považujem len za priklonenie sa k určitému smeru, ktorý práve preferuješ a je v rozpore so súčasnými poznatkami vedy o zdravej výžive a myslím, že mi dajú za pravdu nielen odborníci v tomto smere, ale predovšetkým maminky a ostatní.
katkat
super natt, si sikovna, niekedy to skusim :)
luss44
@natt , ak Tebe pomohlo nepitie mlieka k zlepšeniu zdrav.stavu, keďže si alergička a astmatička, tak fajn, je to možné že pri určitých ochoreniach môže mlieko škodiť, môj synovec mal 2 roky intoleranciu krav.mlieka, presedlal na sójové mlieko a výrobky, odrazu intolerancia zmizla a už 3 roky konzumuje kravské mlieko v pohode. Niekedy sa dejú v tele pochody, ktorým nemusíme rozumieť... Ale nemôžeš vo všeobecnosti tvrdiť, že je kravské mlieko škodlivé a že "zlo" získané z kravského mlieka sa prejaví neskôr, aj o niekoľko rokov. Môj manžel má 65 rokov, vyrástol na kozom mlieku, keďže kozy chovali, teraz pije krav.mlieko ako iní chlapi pijú pivo. Kedy sa to "zlo" má uňho prejaviť? kupujeme každý týždeň kartón mlieka a som rada že moje deti nepoznajú žiadne alergie a iné choroby. Vieš ako sa hovorí že tehotnej žene bábätko "odoberá" vápnik, čo je prirodzené pre jeho vývin a preto sa mnohým ženám vtedy kazia zuby, tak mne sa práve vtedy osvedčilo mlieko, pila som ho na litre, keďže som čakala dvojičky, ktoré sa narodili s krásnymi váhami, a ani úbytok vápnika som u seba nepociťovala, som presvedčená že mi mlieko pomohlo. Ale neberiem Ti Tvoj názor ani Tvoju štúdiu, ak mlieko nemáš rada tak ho proste nepi, ani ja nemám veľa vecí rada, ale netvrdím že iným preto škodia. Čítala som rôzne názory na mlieko, aj od odborníkov a väčšina tvrdí že je mlieko zdravé, zvlášť pre deti je mliečny tuk dôležitý. Ale ak niekomu nevyhovuje zo zdrav.dôvodov, tak ho vylúči z jedálnička jednoducho. Som rada tejto diskusii o mlieku, žiadna bojová atmosféra, nemaj obavy. Pekný deň aj Tebe :)
angast
@pusta
neviem , kde si sa dozvedela môj názor na mlieko . Ja sa s tým nikomu nechválim , pretože od mlieka mám sra... ako remeň.
Do tejto diskusie som sa preto ani namontoval. Nebol to abdul ?
pusta
@angast , prepáč mi, hádam si sa neurazil. tvoj názor nepoznám. myslela som pravdaže @abdul.
ospravedlňujem sa ti :D
angast
@violeta Ja som tu veru ani nebol. A @puste sa asi páčim , keď
spomína moje meno . Asi tajne na mňa myslí.
marikafil
Koľko ľudí, toľko názorov na mlieko. Nám síce nič vážne nebolo (a to už máme svoje roky...) ale bez mlieka a dokonca aj bez syrov sa zaobídeme. A bez mäsa a klobás tiež. Takže navrhujem - ak chcete vyskúšať mandľové mlieko, urobte to - nám chutí. Ak chcete zostať pri kravskom, zostaňte. Je to vaše zdravie a váš život, zariaďte sa ako chcete. Diskusie o mlieku ako takom (či kravské alebo iné) podľa mňa patria inam, nie k receptu. @natt - super recept a super "jedlo", aj nám chutí.
pusta
@angast , jasne že sa mi páčiš, o tom nepochybuj - myslím na teba verejne i tajne :D
abdul
@marikafil : Ja som reagoval na príspevok autorky receptu, konkrétrne na slová : " Mliečko od kravičiek či iných zvieratok poškodzuje pleť,zahlieňuje, odvápňuje kosti a ešte dalšie a dalšie nevýhody. " Preto som sa pýtal na zdroj info. A pre tvoju informáciu len toľko : Diksutovať budem kedy chcem, kde chcem a koľko chcem. V tom mi nezabrániš, alebo nejaké vyššie nariadenie ?
pusta
@marikafil , asi autorka má zrejmý dôvod, že nemôže kravské mlieko, aj ked jeho vynechaním sa alergie ani asthmy nezbavila, len vylúčila látku, ktorá jej škodí. to sú celoživotné vážne ochorenia. to však neznamená, že rovnako škodí kravské mlieko mnohým z nás.
myslím, že práve tu dsi môžeme rovno pod receptom poverdať a podeliť sa o svoje znalosti a skúsenosti. nevidím žiadny dôvod, aby sa o tom práve tu nehovorilo otvorene.
huck
@natt , vdaka za rcp- doteraz som kupovala ovsené , sojové a mandľové mlieko. Ja som totiž tiež jedna z tých šťastlivcov, ktorí sú intolerantní na laktozu. Zistila som to po dlhodobých zdravotných trampotách, ktoré si tu spomenula. Vylúčením čerstvého kravieho mlieka zo svojho jedálnička (nie však jogurtu, kefíru, kyslého, acidofilného mlieka a pod) moje problémy zmizli, akoby žmurknutím oka. Vychovaná som, ako väčšina z nás, na čerstvom mlieku od kravičiek a kôz do času, kým mi začalo viac škodiť , ako pomáhať. Faktom je, že človek je jediný stvor v zvieracej ríši, ktorý konzumuje mlieko aj ako dospelý. Ostatné cicavce pijú mlieko len ako mládatá...... Vám, ktorým mlieko neškodí a pokladáte ho za zdravý doplnok vo svojom stravovani , prajem dobrú chuť - kiež by ste mohli používať to pravé čerstvé , priamo z fariem :)
huck
@daniela9 , skúšala, skúšala ... ale nakoniec som" hodila flintu do žita" - definitívne som prestala piť (používať) kravie mlieko a konečne mám svätý pokoj . Môj tráviaci trakt , konečne funguje bez záťaže .
abdul
@katkat : Napísal som: " mrkni na toto " . Netvrdil som nič o overenom zdroji. Len iný pohľad. A myslím si, že v diskusii je niečo podobné povolené. :-))
katkat
@abdul ty si spominal, ze natt ma najst relevantny zdroj informacii, tak preto som si myslela, ze ten clanok ty linkujes ako svoj relevantny zdroj informacii, moja chyba :)
irenaw
pre niekoho zdravé, niekomu neuškodí, niekto pociťuje neurčitú ťažobu a niekto má alergickú reakciu...zdravé, nezdravé, to je všetko tak individuálne. že sa mlieko pilo dlhé roky nedokazuje ani nevyvracia, že nám to všetkým prospieva. celá skladba stravy bola iná aj spôsob života. myslím, že o tom to je... tiež iba jeden názor
janger
Kupila som hotove mandlove mlieko, ale teda bola som sklamana zo zlozenia. Mandli je tam tusim len 5 percent. Toto tvoje je iste lepsie :-). Inac ja normalne kravske mlieko tiez nejako nezboznujem. Moc ho nevypijem. Nejako sa mi moc neziada. A tie nazory nan sa lisia. Bez kravskeho mlieka sa da kludne zit. Inac, najvacsie mnozstvo osteoporozy je v krajinach, kde je najvacsia konzumacia mlieka... Velku ulohu v propagacii mlieka hra lobby mliekarenskeho priemyslu. Ved ide o obrovske peniaze. Ale komu chuti, nech si kludne da :-).
natt
@pusta , @katkat , @luss44 , @marikafil , @abdul , @huck , @irenaw , @janger píšem vám takto hromadne pretože reagovať na každého by mi zabralo asi veľa času. Aj ked čas na vás si vždy rada nájdem :) Myslím že táto téma možno aj poukázala ako dokážeme spolunažívať a ako sa dokážeme vzájomne rešpektovať. Ja mám svoj názor, vy svoj. Tak vám ešte niečo poviem, napríklad môj deduško pracoval na družstve a pri prehliadke v mliekarni videl ako mali kravy od tých držiakov na dojenie zakrvavené a zahnisané vemienka , nadalej je v mliečku veľké množstvo stresu, a stres je stres, okrem toho obsahuje antibiotiká, je to kôly tým ranám na vemenách aby sa liečili. Od vtedy sa už mlieka nedotkol. Napríklad som si všimla že občas si dá syr, ale mlieko samo o sebe nedokáže vypiť pretože má pred očami tú hrôzu. Okrem toho ktorý cicavec pije mlieko v dospelosti? Mlieko je určené na výživu mládať vtedy majú na to prispôsobené trávenie a enzýmovú výbavu. Napriek tomu vám váš názor neberiem a akceptujem ho, ak by sa o takýchto veciach nehovorilo, nikdy by sme sa neposúvali dalej, som rada že diskutujeme. Ešte dodám, že som asi rok študovala prácu dr. westona Price ktorý dokázal že pôvodní obyvatelia švajčiarskych hôr žili prevažne zo surového mlieka a masla ich kráv, toto mlieko obshovalo jedinečný vitamín a ľudia v tejto oblasti boli 100% zdraví. Navyše v USA liečil niekoľko ľudí na boreliózu "hladovkou" na čistom mlieku. Samozrejmosťou však je že takéto mlieko v bežných potravinách nekúpite, a ani v nejakom automate ktorý stojí pri obchodnom dome...Prečo sa hádať?Pokiaľ by sme bývali v nejakej idylickej zdravej dedinke, ešte len vtedy by sme mohli pozorovať tú úžasnú premenu ľudstva ktorú tu zažívame a ešte žijeme. Tak do toho podme pozitívne, veď každý z nás je dokonalý, len je každý úplne niekde inde. :)
iwuska
ja som v tomto s Natt. Mnozstvo nazorov existuje roky, priam a starocia, kym sa pride na to, ze nie su pravdou. Ja osobne napriklad nepovazujem tiez mlieko prave za hodnotnu potravinu, pokial nie je z produkcie, kde maju kravky vonu pasu, dost priestoru na zivot, kvalitnu stravu a dostojny zivot. rovnako, ako za take nepovazujem ani ich maso. dokazat, kde tak zvery ziju je vsak problem, pokym si ho nechovame sami. avsak tym nechcem hovorit, ze vegetarianstvo alebo veganstvo je zdravsie, tiez clovek je velkopestovatelske prehnojene sracky, len v rastlinnej, nie zivocisnej podobe. takze to je take udri, alebo uhod... clovek nema priestor nahanat len zdravu stravu, to by sa stal jej obetou, takze treba najst nejaky kompromis vo vsetkom. nejest iba maso, mliecne vyrobky, biele pecivo (atd atd) cele dni, ale striedat to so vsetkymi tymi podivnostami, co sa predavaju v bioobchodoch a zaroven obcas obyc mlieko z lidla, sem tam zasa od susedy starej mamy, ktora si kravku sama dobre chova. to je o tych kompromisoch, clovek zije v nejakej dobe a moze najst len strednu zlatu cestu, ako prezit relativne kvalitne aj do vyssieho veku a zaroven sa nepachtit len za tym zdravim. ani ta najzdravsia strava totiz nezarucuje, ze clovek sa dozije vysokeho veku a uz v 30ke mu neprepukne nejake geneticky podmienene ochorenie.
pusta
@natt , dovoľ, aby som reagovala na tvoj komentár. nehovorila som o výrobe mlieka a podmienkach, v ktorých žijú kravičky u nás. hovorila som o mlieku z výživového hľadiska.
máš pravdu, ak hovoríš o ich chove u nás. sama spomínaš švajčiarske chovy. aj u nás sa dnes nájde kravička u sedliaka alebo na horskej pastvine, pravda poriedko.
nezabrániš však prítomnosti atb v mlieku a dokonca ani hormńov v mlieku. totiž nemusia byť nimi liečené práve kravičky, dostáva sa im už pri pití vody a na pastvinách priamo z lúk, a to na celom svete. je to celosvetový ekologický problém, nie iba výsostne náš slovenský problém.
kedysi som chodila k mojej starej mame a tá sa veru /a nielen ona/ starala o tú kravu ako o živiteľku rodiny. a vieš prečo? lebo živila jej deti, ale aj dospelých. mlieko sa totiž nepije len samotné. vyrábala z neho domáci tvaroh, smotanu, maslo, syry a išlo do varenia - polievok, omáčok, kaše, koláčov, palaciniek, pečiva...
bolo liečivou stravou nielen detí, ale aj dospelých, starých a zostarnutých i chorých. teda nesúhlasím, s tebou že patrí len mláďatám cicavcov a deťom
ty sama máš zdravotný problém, pre ktorý vyrába mlieko a mliečne výrobky napr. nemecká firma Omira, rozváža sa b ČR, Rakúsku i u nás a je poriadne drahé. a to nielen pre technologoiu spracovania, ale aj preto, od akých kráv /odkiaľ sú/ a kde sa spracováva.sú tu aj iné zahranoičné firmy s týmto zameraním, nechcem im robiť však reklamu.
to čo si napísala, je síce pravda, ale nijako nemení jeho výživovú hodnotu a potrebu mlieka ani zo zdravotného hľadiska.
nie celá populácia má alergiu na mliečnu bielkovinu alebo intoleranciu laktozy.
veľmi podstatné je i medicínske hľadisko, napr. osteoporoza, rachitída, poruchy rastu, srdcové a iné ochorenia.
z tohto pohľadu nemôžem s tebou súhlasiť aj ked akceptujem tvoje dôvody, význam mlieka ako takého tu stále zostáva a je veľmi potrebné ako základná potravinová zložka.
pusta
ešte chcem dodať, že ja som generácia, ktorá vyrástla na DDT a inej chémii a ešte sme väčšinou tu. tým nijako netvrdím, že to bolo správne a má to pokračovať. vieš @natt , tých škodlivín je daleko viac, ako môžeš len tušiť. vedecký pokrok totiž prináša aj veľa negatív, nielen pozitíva. žiaľ, je to tak.
natt
@pusta čiastočne s vami súhlasím. A však stále tvrdím, že ak mlieko tak z domáceho chovu, kde sa kravičke prejavuje láska,a poskytujú zelené pastviny. Aj napriek tomu mi však príde zbytočné nadalej dojiť kravičku ak už by žiadne mliečko nemusela produkovať. Ved matky tiež neodsávajú nadalej mlieko z prsníkov aj po to čo dieta od materského mlieka odstavíte. Áno uznávam že pôda i vzduch sú znečistené, a však nie sú priamo aplikované chemikálie pokiaľ nejde o pôdy na ktorých sa niečo pestuje. Ako vravíte, škodliviny sú všade a je ich viac ako si len môžeme predstaviť, bežný človek nemá čas hodnotiť každý svoj krok a považovať ho za správny či nesprávny, pretože žijeme v príliš hektickom svete, sme ovplyvňovaní médiami a podobne. Ja viem že nežijem v čistom svete,no robím pre to všetko, je to moje hobbie, moja práca, moje učenie, zaoberám sa enviromentalistikou, zdravou výživou, dietologiou, chorobami, alternatívnou medicínou. Tomuto sa venujem celé dni, od rána do večera a musím sa priznať že je to moja veľká láska a zároveň prekliatie. Ak sa naozaj začnem dozvedať čo kde a ako bojím sa dať si pastu na zubnú kefku. To je to, nevedomosť je možno niekedy výhodnejšia nie šak zdravšia. Každý si povieme " na svete to tak chodí" ale nemuselo by, ak by ľudia konečne otvorili ústa a povedali čo si myslia, čo chcú a nielen kráčali s davom svet by bol úplne iný...Na chvíľku saešte vrátim k tomu mlieku, od malička sme vedení k tomu že mlieko je plné zdravia, pretože mliekarne vydávajú milióny eur na kampane. Výskumy potvrdzujú že nebezpečné xantinoxidázy pochádzajú z mlieka homogenizovaného teda priemyselne spracovaného. Pokial je mlieko z domáceho chovu nehomogenizované ladviny dokážu XO odfiltrovať a vylúčiť z tela von...A však stále tu hrá úlohu kazein na ktorí naša tráviaca sústava nieje prispôsobená. Poviem len toľkoto, kto neskúsil nemal by posudzovať ( nenarážam teraz na vás, práveže sa mi veľmi páči že ste otvorená a neagresívna). Ja som totiž skúsila obidva spôsoby života a tak si to viem porovnať, dokázala som pomôcť niekoľkým ľudom s vážnymi chorobami ktoré vychádzali zo stravy a lekári im nedokázali pomôcť. Nehovorím len o mlieku, mlieko nieje jediný zlý stravovací návyk. Zamyslime sa, ak sme to čo jeme ( a to sme, pretože potrava ktorá sa dostáva do krvného obehu sa stáva výživou našich buniek) tak potom kto sme ak ak konzumujeme mŕtve mäso,stres, chémiu a umeliny ( hovorím všeobecne nielen o živoč. produktoch). Potom naozaj takí sme, vystresovaní, depresívny, bez energie. A aký má význam žiť ako chodiaca mŕtvola?
iwuska
natt, stale sa priklanam na tvoju stranu, ale tak ti trochu objasnim, preco je clovek ochotny zit ako "chodiaca mrtvola". lebo nema info. lebo nema cas na hladanie info. lebo o ne nema zaujem. lebo ma rad vsetky dobre jedla a nie je ochotny sa ich vzdat. paci sa mi, ze rozumne argumentujes a nebijes sa do prs kadejakymi takmer vegan-fasistickymi recami, ako mnoho vegani, ktorych poznam, takze aj za to mas plus. ale obcas sa treba dostat na zem a zit v realite a ta je taka, ze za alternativy, aj keby boli akokolvek prospesne, bude vzdy len ista skupina ludi, ina bude rezistentna, respektive bude odporovat a ani plosne nie su niektore uskutocnitelne, pokial je raz chod celeho "systemu" nasej spolocnosti nastaveny tak, ako je. to je velmi siroka tema, jedna vec nadvazuje na druhu. ty si mladucka, mas entuziazmus, takze do toho, pokial ta "osveta" nevycerpava a mas na nu chut, je to len a len dobre. len nebud prilis premotivovana a nestavaj si nerealne ciele, lebo ludia su ochotni otvarat sa novym myslienkam len velmi pomaly, ako vobec. ale pripadas mi vcelku rozumna, takze myslim, ze na toto si pripravena ;)

kazdopadne, clovek nezije len aby jedol, nezije len pre zdravie, ak je jeho zodpovednostou si ho udrziavat, no stale to neznamena, ze je zmyslom zivota nahanat sa za tym zdravim. u nas je nejaka kultura a ta sa tiez nemeni zo dna na den a realnom case ,v realnych rodinach, v realnych zivotoch realnych ludi, su niektore napady proste velmi tazko aplikovatelne a ludia maju kopec inych starosti, ako riesit to, ci je pre nich vhodnejsie mandlove mliecko, alebo mlieko kravske a to, ako vlastne vyzera priemysel, ktory im to mlieko kazdy den na stole zabezpecuje ... :)
inak, sama mlieko zboznujem, rovnako, ako zboznujem aj mlieka orechove/obilninove ;)
iwuska
a este k tomu mlieku samotnemu.
vies, ja osobne neberiem moc argument, ze "sme jediny zivocisny druh" alebo "nasi predhistoricky predkovia jedli nieco ine", pretoze organizmus sa fylogeneticky prisposoboval novemu prostrediu a novej strave a priroda a evolucia su velmi silne. cize to co plati u inych zivocisnych druhov, vobec nemusi platit pre nas a co platilo pred 3000 rokmi nemusi dnes a co plati u eskymakov je uplne ine u vietnamcov a ine v JAR.

tiez co sa tyka zvyseneho vyskytu alergie na mlieko. ad jedna, neviem, ci je niekde realna dokumentacia toho, kolko ludia mlieka pili v minulosti a aky bol vtedy dokazany vyskyt :) ked este ani nebola alergia definovana. diagnostika sa posuva dopredu, to ze o niecom sa nehovorilo pred 30 rokmi nemusi znamenat, ze to neexistovalo.
dalsia vec je, ze aj samotne alergie su vec doteraz neprebadana, tak ako cely imunitny system. tazko relevantne bez studii potvrdit, ci je vznik spojeny s kvalitou mlieka, mliekom samotnym, alebo tam moze byt uplne iny faktor, ktory ovplyvni imunitny system. cize s dogmatickymi vyhlaseniami by som bola opatrna v kazdom smere, ci uz to je o prospesnosti, alebo naopak skodlivosti
pusta
@natt , si bystrá mladá žena, máš veľa entuziazmu v sebe, snažíš sa dostať na koreň problému. nechcem tu viesť diskusiu, ktorá k ničomu nepovedie. len ti chcem povedať, že problém je vždy komplexnejší, ako sa na prvý pohľad zdá a všetko so všetkým súvisí.
na prvom mieste a prioritné je však, ako uživiť ľudstvo ako také a ostatné sa rieši viac-menej podružne.
vrátim sa k mlieku ako takému, jeho hodnota z hľadiska výživovej hodnoty ako aj z medicínskeho hľadiska zostáva i nadalej nesporná.
len tak na okraj, pokiaľ v našej rodine matka mala mlieko, deti sa predčasne neodstavovali, ako sa to dnes bežne robí bez ohľadu na to, či sa to spraviť musí. nebolo zriedkavé, že deti mali materinské mlieko ešte i vo veku 2 rokov. deti v našej rodine najmä z tohoto dôvodu a pre kravské mlieko v strave boli zdravé a odolné, i neskôr v dospelosti.
ak sa ti páči moja otvorenosť a neagresívnosť, tak to je preto, že napr. dietologia, zdravie a choroby, boli súčasťou môjho povolania a denným chlebíčkom - nie je to moja osobná zásluha. viem čosi aj o homeopatii v širších súvislostiach, dokonca o tom, o čom píšeš ty.
@natt , si ešte veľmi mladučká, časom nadobudneš viac skúseností, väčší rozhľad a nadhľad, svoje vedomosti si ešte viac rozšíriš a budeš sa na všetko dívať v širších súvislostiach a komplexnejšie, možno i zhovievavejšie.
ver mi, že sa za to všetko draho platí. prajem ti preto veľa výdrže a entuziazmu na tejto ceste.
evanaaa
P.S. Ľutujem @natt , ktorá sem dala recept v dobrom úmysle, stačili komentáre k nemu, to ostatné bolo zbytočné .
marianne
@nattt tiez robievam mandlove mlieko a mam ho velmi rada.Chcem sa opytat a mandlove jadierka nesupes? doteraz som sa v receptoch stretla vzdy s tym,ze osupane sa mixuju...tak teraz neviem,ci to aj zbytocne nie je...:-)
natt
@marianne používam aj ošúpané aj naošúpané mandle. No musím priznať že tie-už ošúpané z obchodu sú menej chutné. Akoby stratili chuť alebo tak nejak, myslím že neošúpané sú lepšie, sladšie chutnejšie :)
kika5125
ahoj, chcem sa spytat, ci nahodou nevies ako by bolo mozne toto mliecko uskladnit? myslim to tak, ze by som si naraz vyrobila viac a ak budem chciet tak si ho len jednoducho otvorim a nemusim zakazdym ked nam dostanem chut 2 dni vyrabat..inak super recept :)
natt
@kika5125 ... vydrží tak 4 dni v chladničke ale ak ti to nestačí, možno by pomohla pasterizácia. A však potom sa oberáš o vitamíny ktoré sa tepelnou úpravou ničia, a však myslím že na podobnom spôsobe fungujú aj orechové mlieka ktoré kúpiš v obchodoch, takže ak ti nevadí že prídeš o pár vitamínov tak skús túto možnosť :)
shironeko
Kravské mlieko je úplne v poriadku, iba my nie sme....

 veganstvo.org/2013/12/29/mliekarenskypriemysel/#more-...


Teraz si predstavte - všetko čo si to zviera vytrpí sa odráža aj na tom, čo sa z neho produkuje.
Takže áno mlieka živočíšneho druhu možno majú vápnik a výživné látky prospešné pre naše telo ALE proces akým prechádzajú ich hodnotu určite nezvyšuje.
Možno by sme sa mali nad tým trochu zamyslieť pred tým než vytvoríme diskusiu podobnú tejto čo je dobré a čo nie.
Vôbec mi nepríde, že Natt mala v úmysle odsudzovať váš životný štýl, tak skúste dať aj vy priestor pre ňu aby mohla odprezentovať svoj životný štýl a chutné nápady.
Natt len tak ďalej! :)

PS: Nie, zatiaľ nie som vegán.
katka78
@shironeko natt je síce mladá kočka, ale u mňa má veľké plus, za to, že vie ustáť aj vyhrotenejšie diskusie a to bez toho, aby musela skĺzavať do hašterivosti, arogancie a invektív. Niektoré varecháčky by sa od nej mohli učiť. Páči sa mi jej snaha o dialóg, to, že za každú cenu nepresviedča o svojej pravde, hoci v ňu verí, naopak, je otvorená názorom a diskusii. Veľmi, veľmi zrelé. Získala si môj rešpekt.
Hoci sama sa stravujem diametrálne odlišne od nej, páči sa mi jej nadšenie a snaha o fundovanosť. Hoci sem už až tak často neprispieva (nečudujem sa) má krásny, inšpiratívny farebný blog a verím, že aj život.
adriana78
natt super! Som tiež za život bez mlieka a podobných humusov, čo nám predkladajú v reklamách. Mliečko si určite urobím, už sa naň teším. Si veľmi šikovné a bystré dievča. Možno sa niekedy v živote stretneme, keď si ako ja z TN ;-)
sizinka
Tak natt udrela si na velmi citlivu strunu. Ludia sa za svoje maso a mlieko budu bit stale. Ked im povies, ze je to nezdrave a dokonca neeticke, oni vidia len to, ze im hovoris, ze sa mylia. Inak s tou zavistlostou to stoji za zamyslenie sa, pri tych reakciach, co sa podobaju bitke na zivot a smrt..
dusicka
Prosím Vás,ako robí mandľová smotana?Mlieko tu vidím,ale smotanu nie.Ďakujem
bubaya
@Sizinka (17.6.2014 06:53)

To isté vidím zo strany vegánov, rawistov a iných, skús im povedať, že ich mrkva je plná pesticídov, šalát plný améb a v črevách majú kopec parazitov, tak vezmú tú mŕkvu a omlátia ti ju o hlavu. Každý máme svoje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia