Foto: natt
Orechové mliečka už nájdete všade. Sama som si ich kupovala a veľmi mi chutili, a však minule som sa rozhodla vyrobiť si jedno Zobraziť celý popisOrechové mliečka už nájdete všade. Sama som si ich kupovala a veľmi mi chutili, a však minule som sa rozhodla vyrobiť si jedno také doma a bola som nadšená! S tým kupovaným sa to nedalo porovnať. Môj brat , veľký milovník mlieka sa nechal nahovoriť na ochutnávku, a páčilo sa mu! Teraz za mnou chodí každý deň drankať "trošku" orechového mliečka alebo nejaký ten koktailik. Tak sa veľmi teším že sa dal na túto zdravšiu alternatívu. A čo vy? :)
Postup
-
1
Mandle dáme namočiť do vody na 12 hodín. 100g mandlí je približne na 500ml mlieka. Mandle vysypeme do mixéru a pridáme vodu. Ak sme dali šálku mandlí pridáme šálku vody. A mixujeme, čo najdlhšie, pozor však na vysokovýkonné mixéry aby sa neprehriali.
- 2
Keď už máme mandle dostatočne rozmixované obsah mixéru precedíme cez látku či gázu, tak aby nám zostalo v nádobe len čisté mliečko a rozmixované mandle sa zachytili na gáze. Potom zo zostatku mandlí ešte riadne vymačkáme mliečko a už je to hotovo! Môžme pridať trošku medu alebo štipku soli.
- 3
Rozmixované mandle ktoré nám zostali na gáze nemusíte vyhadzovať, môžte ich napríklad usušiť a použiť namiesto časti múky pri pečení,koláče sú o to lahodnejšie! :)
- 4
TIP: Takýto koktail som robila svojmu bratovi a veľmi mu chutil. Je tam mandlové mliečko, maliny a dopredu namočené hrozienka na osladenie (alebo banán). Všetko rozmixujeme a je to hotovo. Mňamka ako vyšitá! Na zdravie :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
www.pluska.sk/izdravie/zdrava-vyziva/zdrave-potraviny...
Mlieko zahlieňuje.
Nie. Je to mýtus, ktorý žiaden seriózny výskum nepotvrdil. Zdravý detský organizmus mlieko nezahlieňuje, naopak, prospieva mu, pretože obsahuje prepotrebný vápnik. Nie je preň záťažou, bez problémov ho strávi. Deti so zdravotnými problémami, najmä v dôsledku alergie na túto potravinu alebo neznášanlivosti mliečneho cukru, intolerancie laktózy, majú po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov ťažkosti, preto sa z ich stravy vylučujú.
tí , čo mlieko z akéhokoľvek zdravotného dôvodu musia obmedzovať, dokonca úplne vynechať, tí vedia prečo a čo majú robiť.
súhlasím s @angast a tvoj momentálny názor považujem len za priklonenie sa k určitému smeru, ktorý práve preferuješ a je v rozpore so súčasnými poznatkami vedy o zdravej výžive a myslím, že mi dajú za pravdu nielen odborníci v tomto smere, ale predovšetkým maminky a ostatní.
neviem , kde si sa dozvedela môj názor na mlieko . Ja sa s tým nikomu nechválim , pretože od mlieka mám sra... ako remeň.
Do tejto diskusie som sa preto ani namontoval. Nebol to abdul ?
ospravedlňujem sa ti :D
spomína moje meno . Asi tajne na mňa myslí.
myslím, že práve tu dsi môžeme rovno pod receptom poverdať a podeliť sa o svoje znalosti a skúsenosti. nevidím žiadny dôvod, aby sa o tom práve tu nehovorilo otvorene.
a kravské mlieko so zníženým množstvom laktozy ste neskúšali?
máš pravdu, ak hovoríš o ich chove u nás. sama spomínaš švajčiarske chovy. aj u nás sa dnes nájde kravička u sedliaka alebo na horskej pastvine, pravda poriedko.
nezabrániš však prítomnosti atb v mlieku a dokonca ani hormńov v mlieku. totiž nemusia byť nimi liečené práve kravičky, dostáva sa im už pri pití vody a na pastvinách priamo z lúk, a to na celom svete. je to celosvetový ekologický problém, nie iba výsostne náš slovenský problém.
kedysi som chodila k mojej starej mame a tá sa veru /a nielen ona/ starala o tú kravu ako o živiteľku rodiny. a vieš prečo? lebo živila jej deti, ale aj dospelých. mlieko sa totiž nepije len samotné. vyrábala z neho domáci tvaroh, smotanu, maslo, syry a išlo do varenia - polievok, omáčok, kaše, koláčov, palaciniek, pečiva...
bolo liečivou stravou nielen detí, ale aj dospelých, starých a zostarnutých i chorých. teda nesúhlasím, s tebou že patrí len mláďatám cicavcov a deťom
ty sama máš zdravotný problém, pre ktorý vyrába mlieko a mliečne výrobky napr. nemecká firma Omira, rozváža sa b ČR, Rakúsku i u nás a je poriadne drahé. a to nielen pre technologoiu spracovania, ale aj preto, od akých kráv /odkiaľ sú/ a kde sa spracováva.sú tu aj iné zahranoičné firmy s týmto zameraním, nechcem im robiť však reklamu.
to čo si napísala, je síce pravda, ale nijako nemení jeho výživovú hodnotu a potrebu mlieka ani zo zdravotného hľadiska.
nie celá populácia má alergiu na mliečnu bielkovinu alebo intoleranciu laktozy.
veľmi podstatné je i medicínske hľadisko, napr. osteoporoza, rachitída, poruchy rastu, srdcové a iné ochorenia.
z tohto pohľadu nemôžem s tebou súhlasiť aj ked akceptujem tvoje dôvody, význam mlieka ako takého tu stále zostáva a je veľmi potrebné ako základná potravinová zložka.
kazdopadne, clovek nezije len aby jedol, nezije len pre zdravie, ak je jeho zodpovednostou si ho udrziavat, no stale to neznamena, ze je zmyslom zivota nahanat sa za tym zdravim. u nas je nejaka kultura a ta sa tiez nemeni zo dna na den a realnom case ,v realnych rodinach, v realnych zivotoch realnych ludi, su niektore napady proste velmi tazko aplikovatelne a ludia maju kopec inych starosti, ako riesit to, ci je pre nich vhodnejsie mandlove mliecko, alebo mlieko kravske a to, ako vlastne vyzera priemysel, ktory im to mlieko kazdy den na stole zabezpecuje ... :)
inak, sama mlieko zboznujem, rovnako, ako zboznujem aj mlieka orechove/obilninove ;)
vies, ja osobne neberiem moc argument, ze "sme jediny zivocisny druh" alebo "nasi predhistoricky predkovia jedli nieco ine", pretoze organizmus sa fylogeneticky prisposoboval novemu prostrediu a novej strave a priroda a evolucia su velmi silne. cize to co plati u inych zivocisnych druhov, vobec nemusi platit pre nas a co platilo pred 3000 rokmi nemusi dnes a co plati u eskymakov je uplne ine u vietnamcov a ine v JAR.
tiez co sa tyka zvyseneho vyskytu alergie na mlieko. ad jedna, neviem, ci je niekde realna dokumentacia toho, kolko ludia mlieka pili v minulosti a aky bol vtedy dokazany vyskyt :) ked este ani nebola alergia definovana. diagnostika sa posuva dopredu, to ze o niecom sa nehovorilo pred 30 rokmi nemusi znamenat, ze to neexistovalo.
dalsia vec je, ze aj samotne alergie su vec doteraz neprebadana, tak ako cely imunitny system. tazko relevantne bez studii potvrdit, ci je vznik spojeny s kvalitou mlieka, mliekom samotnym, alebo tam moze byt uplne iny faktor, ktory ovplyvni imunitny system. cize s dogmatickymi vyhlaseniami by som bola opatrna v kazdom smere, ci uz to je o prospesnosti, alebo naopak skodlivosti
na prvom mieste a prioritné je však, ako uživiť ľudstvo ako také a ostatné sa rieši viac-menej podružne.
vrátim sa k mlieku ako takému, jeho hodnota z hľadiska výživovej hodnoty ako aj z medicínskeho hľadiska zostáva i nadalej nesporná.
len tak na okraj, pokiaľ v našej rodine matka mala mlieko, deti sa predčasne neodstavovali, ako sa to dnes bežne robí bez ohľadu na to, či sa to spraviť musí. nebolo zriedkavé, že deti mali materinské mlieko ešte i vo veku 2 rokov. deti v našej rodine najmä z tohoto dôvodu a pre kravské mlieko v strave boli zdravé a odolné, i neskôr v dospelosti.
ak sa ti páči moja otvorenosť a neagresívnosť, tak to je preto, že napr. dietologia, zdravie a choroby, boli súčasťou môjho povolania a denným chlebíčkom - nie je to moja osobná zásluha. viem čosi aj o homeopatii v širších súvislostiach, dokonca o tom, o čom píšeš ty.
@natt , si ešte veľmi mladučká, časom nadobudneš viac skúseností, väčší rozhľad a nadhľad, svoje vedomosti si ešte viac rozšíriš a budeš sa na všetko dívať v širších súvislostiach a komplexnejšie, možno i zhovievavejšie.
ver mi, že sa za to všetko draho platí. prajem ti preto veľa výdrže a entuziazmu na tejto ceste.
veganstvo.org/2013/12/29/mliekarenskypriemysel/#more-...
Teraz si predstavte - všetko čo si to zviera vytrpí sa odráža aj na tom, čo sa z neho produkuje.
Takže áno mlieka živočíšneho druhu možno majú vápnik a výživné látky prospešné pre naše telo ALE proces akým prechádzajú ich hodnotu určite nezvyšuje.
Možno by sme sa mali nad tým trochu zamyslieť pred tým než vytvoríme diskusiu podobnú tejto čo je dobré a čo nie.
Vôbec mi nepríde, že Natt mala v úmysle odsudzovať váš životný štýl, tak skúste dať aj vy priestor pre ňu aby mohla odprezentovať svoj životný štýl a chutné nápady.
Natt len tak ďalej! :)
PS: Nie, zatiaľ nie som vegán.
Hoci sama sa stravujem diametrálne odlišne od nej, páči sa mi jej nadšenie a snaha o fundovanosť. Hoci sem už až tak často neprispieva (nečudujem sa) má krásny, inšpiratívny farebný blog a verím, že aj život.
To isté vidím zo strany vegánov, rawistov a iných, skús im povedať, že ich mrkva je plná pesticídov, šalát plný améb a v črevách majú kopec parazitov, tak vezmú tú mŕkvu a omlátia ti ju o hlavu. Každý máme svoje.