Malinový kompót

mariaklara - fotkamariaklara, 14. júla 2012

Takto robím maliny ja. Sú veľmi chutné v pudingu na piškótach.

Suroviny

sirup:
1,5 l
1 kg




Postup

  1. 1

    Maliny zbieram do takéhoto košíčka, na ktorom mám urobené uši z obväzu, ( ktoré si dám na krk ), aby sa mi pohodlne oberala úroda, lebo držať v ruke nejakú nádobu a zároveň oberať maliny je veľmi nepraktické.

    Malinový kompót - obrázok 1
  2. 2

    Tu sú už prepláchnuté a odvapkané na sitku.

    Malinový kompót - obrázok 2
  3. 3

    Uvarený a vychladený sirup.

    Malinový kompót - obrázok 3
  4. 4

    Pripravené na zalievanie sirupom. Zatvoríme viečkom a dáme sterilizovať. Už pri marhuliach som spomínala, že ja všetko ovocie a zeleninu robím rovnako. Teplomer vystúpi na 100°C, odstavím a hneď vyberiem.

    Malinový kompót - obrázok 4
  5. 5

    Tu sú už vysterilizované.

    Malinový kompót - obrázok 5

Diskusia k receptu

hubata
Krása! Jednoduché, lacné a kvalitné zaváranie. Sterilizovať stačí naozaj len na to aby chytilo viečko, lebo toto ovocie je mäkké. A ten nápad aby si mala pri oberaní voľné ruky sa mi tiež páči. Tuším že zaváranie je tvojim koníčkom.
izabella929
náááádhera, na ktorú iba ťažko hľadám slová...) viem, aká je to práca oberať ich...dole klobúk.-)))úžasnééééé...
mracik9
Mariaklara,Ja som bola predvčerom v lese na malinky a poviem Ti,riadna piplačka naoberať aspoň pár litrov z tých malinkých malín,ale podarilo sa.Ja mám tiež zlepšovák,na hrdlo 7decového pohára uviažem povrázok,urobím pevný uzol a potom okolo pásu,no a môžeme zberať.
medulienka122
minulý rok sme mali malín za jeden vagón, a tento rok mám "veget". Manžel totiž dostal amok, a všetky maliny zlikvidoval. Teraz to ľutuje, a ja tiež, no ale čo už ...:))
palokuchki
Ten hlavny obrazok je krasny. Maliny som este nezavarala. Doteraz som ich len mrazila, alebo som z nich robila stavu-sirup na pitie. Narobila si si dobre zasoby na zimu. My oberame maliny a cucoriedky do malych kyblikov, ktore si zavesime na opasky. Ty si si tiez vymyslela dobry zlepsovak na oberanie.
akeber
krásny záber :-) u nás je už po malinách stihli sme ich pojesť :-(
marianne69
Maliny som nikdy nezavarala @klarka ,ale robila dzem tym najednoduchsim sposobom.Vytlacila cez gazu a zo stavy+cukru odparovala.Nic nevonia krajsie v zime po kuchyni ako takyto dzemik.Ale skusim pre chut jednu-dve flasticky zavarit...
helca103
nádherné maliny.....v minulosti ked sme bývali v dome robila som len lekvár a sirup nikdy som ich nezavárala ale tie tvoje vyzerajú veľmi dobre
honestka
tie su krasne... tu sme vdacni, ked nam do 2 mesiacov :"leta"stihnu dozriet v zahradach, inac si musime kupovat v malych krabickach na trhu za velike peniaze, takze zavarat nebudem ale taky tvoj kompot by som si dala hned.
kukulienka71
skvelý nápad s oberačkovým košíkom,@mariaklara ! Ja by som sa od malinového kríka nepohla,kým by som nepojedla všetky chutnučké plody,ja som na ovocie,hlavne surové,jak kombajn:-) máš pekné zaváraninky!
maslicka
viete mi prosim poradit, co robim zle, ked sa mi zavarane maliny kvasia. Pripravila som si cukrovu vodu ako vy. Hned ako mi voda v hrnci zovrela som maliny vybrala. Viecka sa mi vyduli a kvasi sa mi to :-((((
mariaklara
@maslicka , neviem si predstaviť, kde robíš chybu....len tak ma napadlo,máš teplomer? lebo to musí vystúpiť na 100°C....bez teplomera to nieje ono....ja mám ešte tri poháriky z pred troch rokov....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia