Makrely pečené na grile

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 25. mája 2014

Makrely máme veľmi radi. Tieto z Atlantického oceánu som piekla dnes na večeru.Pokrájala som k nim chutný chlebík, ale nebolo za potreby... pojedli sme Zobraziť celý popisMakrely máme veľmi radi. Tieto z Atlantického oceánu som piekla dnes na večeru.Pokrájala som k nim chutný chlebík, ale nebolo za potreby... pojedli sme ich len samotné, v sprievode výborného bieleho suchého vína...

3
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks




Postup

  1. 1

    Kúpila som mrazené makrely. Nechala som ich v chladničke rozmraziť. Poriadne som ich poumývala, nasolila zvonka-zvnútra morskou hrubozrnnou soľou a potrela tak isto citrónovou šťavou. Nakoniec som ich potrela olejom rozmiešaným s čerstvo mletým korením štyroch farieb. Takto namarinované stáli v chladničke 4 hodiny.

    Makrely pečené na grile - obrázok 1
  2. 2

    Večer som zapla gril, dobre som ho rozhorúčila, potrela som ho trocha olejom a ryby som na ňom z oboch strán piekla asi 7-8 minút. Niekto zvykne hlavy a plutvy odrezať, aby naňho nekukali oči, ale mne nevadia :-) Rybkám je to už úplne jedno :-) Makrely patria medzi mastné ryby, sú veľmi prospešné našemu zdraviu. Takto upečené sú vynikajúcej chuti, vôbec som necítila potrebu jesť akúkoľvek prílohu, vychutnávali sme si fantastickú chuť tejto ryby, zapíjali kvalitným suchým bielym vínkom a počúvali serenády svrčkov... májový romantický večer ako má byť! Vrele odporúčam!

    Makrely pečené na grile - obrázok 2
  3. 3

    Makrela patrí medzi moje obľúbené morské ryby, takto pečenú na grile som ju pripravovala prvýkrát. Má mäsko jemnej, fantastickej chuti, nie je potrebné potláčať ho mnohými koreninami, omáčkami. Veľmi chutila aj malej dcérke, ona má vo všeobecnosti rada ryby. Otecko bol dnes na rybačke, ale nič nechytil, tak sme ho prekvapili aspoň takouto večerou :-)

    Makrely pečené na grile - obrázok 3

Diskusia k receptu

eraserhead
bravò....
škoda že nie každý má tú možnosť dostať sa k čerstvým rybám, ak budeš mať tú možnosť, sprav si ich opäť.......
ak by mi niekto ponúkol vybrať si medzi jazdou vo ferrari s Björk v nočnom Monaku (aj keď som tam strávil noc a niečo vyhral v kasíne) a grilovanou rybou, bral by som tú rybu a kľudne aj sám
denyany
Ja som mala to šťastie a jedla som čerstvú grilovanú makrelu. Môžem len potvrdiť, že bola úžasná. Sme doma všetci rybový a tak svorne spomíname na tú pochúťku. Mali sme k nej nejaký jemný šalát a ako píšeš, nebolo k nej treba níč ďalšie. Navnadila si ma.
cesminaz
Prave tento vykend sa chystame grilovat tiez niaku rybycku.Ja som naplanovala,ze pstruha,ten je taky najidealnejsi.. bez kosti a aj chuti super! Makrela ma nenapadla..v piatok idem nakupit na gril ryby,tak ak dostanem,tak kupim aj 2-3 makrely a urcite ich pripravim podla tvojho receptiku! Uz sa velmi tesim na to ;-) ..dufam,ze bude krasne pocasie cez vykend,aby sme si mohli tiez uzit tie "serenady svrckov" :-)) a este to stihneme aj v tej "majovej romantike" ;-D
pusta
je to pochúťka, ešte som nemala možnosť jesť grilované práve, ale iné spôsoby áno a máme radi makrely, tieto tvoje musia byť veľmi chutné, rýchle, jednoduchá úprava - vynikajúce. výborne to vyzerá a kvalitné suché biele víno k tomu patrí, ved ryba chce plávať, sa vraví :-)
súhlasím s tebou, že zbytočné prílišné korenenie a omáčky prehlušia vynikajúcu chuť ryby. chválim tvoj recept a vysoko hodnotím.
kukulienka71
@cezminaz , pstruha mám rada, ale tak ti poviem, kým som neochutnala makrelu, nevedela som, o čo prichádzam. Prajem vám príjemnú rybiu grilovačku, so všetkým dobrým, čo k tomu patrí ;-) @pusta , @methi , @marianne , teší ma vaše ocenenie :-) @2010 , presne taký košík si zaobstaráme, bolo mi aj ľúto tej pekne dekorovanej kože, čo sa lepila na gril, ale na chuti to nemenilo. Každopádne, ďakujem za radu aj link, myslím, že aj iným pomôže :-) Aj ostatným ďakujem pekne :-)
safran
Áno, ak by boli makrely čerstvé, bol by recept dokonalý :-) ale prečo nie sú, vieme my vnútrozemci všetci, zvlášť ak žiješ trochu ďalej od dovozcu chladených rýb. "Grilovacie kliešte" myslím tak sa to u nás volá, sú aj špeciálne na ryby, naozaj dobrá pomôcka, muž v tom robí všetko mäso, ešte tie "drôtiky" pred grilovaním potrie zvyčajne kúskom slaninky, ale môžeš aj štetcom s olejom. Verím, že ste mali výborné jedlo a krásny večer :-)
timara
my sme v sobotu tiež mali grilovačku, kúpila som chaldené pstuhy a presne som ich len nasolila, nakorenila, urobila po nich zárezy do každého som dala kúsok čerstvého rozmarínu a do vnútra plátky citróna, to je asi najlepšia úprava :)) ryby nikdy nesklamú :)) tak pekné opekačky a grilovačky všetkým, sezóna pred nami, tak dúfam, že tu bude letných receptov na grile len príbúdať . . .:)
babidka
Grilovane makrely su moje najoblubenejsie ryby :-) My ich dokonca ani nekorenime , pouzivame iba sol a citronovu stavu na zaver . K tomu zeleninovy salat /bez dresingu/ a kusok dobreho cerstveho domaceho chleba .Mne viac netreba ....
katka78
Ach, tak vám všetkým závidím, že vám chutia ryby. Ja zjem maximálne pstruha, aj to len výnimočne :-( Vravíš @kukulienka , že makrela je ešte lepšia? Tak ju teda vyskúšam, hoci na ňu nemám dobré spomienky. Kolegyne držali svojho času dukanovu diétu, jedna pri nej jedávala údenú makrelu, zvyšky hodila do koša v kancelárii, mali sme o celodenný smrad postarané. Dúfam, že surová, potom ugrilovaná a s bylinkami bude naopak voňať. Vyskúšam a dám vedieť ako som dopadla ;-)
kukulienka71
@safran , v BA dostať chladené makrely? najskôr niekde na dovolenke sa mi pošťastí jesť čerstvé...@timara , ryby sú vynikajúce v lete, ale veru, kto ich vysuší, ten ich vie pokaziť :-( tebe tiež prajem super grilovačky :-) @babidka , som rada, že aj ty si milovníčka makriel :-) @katka78 , ja pevne verím, že aj tebe zachutia, makrely ti vrelo odporúčam, ale takto pečené, nie údené.Tej dotyčnej kolegyni by som sa určite nejak revanšovala ;-) Budem čakať na tvoj priaznivý ohlas :-) Ďakujem vám.
safran
@Kukulienka , bývavajú chladené ryby na ľade v pultovom predaji v HM, makrelu som videla v tom modročervenom, ale dávno. Máš pravdu, pri mori sa snažím najesť sa dosýta a s predstihom :-)
megdesign
Este doplnim link od @2010.... Aj ten kosik treba potriet olivovym olejom, inak sa koza prichyti aj nan.

PS: Ja pouzivam na grilovanie ryb taketo ;) :



timara
chladené pstruhy boli v Lidli ak niekto bude zháňať, ale sú aj dosť rozšírené predaje živých rýb, tak kto má možnosť niekde vo svojom okolí, kúpiť takú práve vylovenú :)), tak to je bezkonkurenčné . . . a o rybároch a ich úlovkoch ani nehovorím :))
aroooo
Aj ja mám rada ryby, týmto receptom si mi pripomenula vône, ktoré sa šírili na 100 honov na dávnejších dovolenkách pri mori, to bývali tam moje večere, obsluhujúci personál sa ani nepýtal čo si dám, automaticky mi nosili rybu čo až trčala z taniera a k tomu som si naservírovala viac druhov šalátov na tanier .... až mám zaslintanú klávesnicu.... Škoda, že u nás sú tak drahé, ale toto vyskúšam /hoci len mrazené/ až na ňu natrafím.....
kukulienka71
@safran :-) ďalší dôvod vybrať morskú destináciu ;-) @megdesign , bola som si istá, že treba potrieť, ale ďakujem za foto aj info, takéto košíky sú fakt dobré, ak sa vkladajú do ryby alebo mäsa bylinky, aby nevypadávali a lepšie sa s nimi manipuluje. Páči sa mi ten zlepšovák a pritom som videla už x takžchto obrázkov...ale človeka napadne niekedy až po upozornení, takže som vám vďačná :-) @timara , bežne kupujem v Lidli chladené pstruhy, aj ked som prišla na to, že sú z Poľska, z veľkochovu. Už dlhšie sa chystáme navštíviť pri moste jednu predajňu živých rýb, majú tam ale len sladkovodné, tunajšie druhy, tak som zvedavá na šírku sortimentu. Dnes manžel chytil pekného kapríka :-)
2010
No tie lacne treba potriet ( aj moj kosik z trhu za 3 eurase treba ) ale ten link co som pridal tie drahe netreba su nelepive ( non stick)
kukulienka71
@aroooo , vôňa pečených rýb je veľmi, veľmi lákavá. Keď je u nás Jarmok Šimona a Júdy v októbri, táto vôňa prebije aj vôňu pečenej klobásky, cigánskej a jaterníc :-)) som rada, že si si zaspomínala na dovolenkové večere a vypustila slinku :-)) budem rada, ak ti bude recept pasovať.
cesminaz
@kukulienka ..dakujem,dufam ze budeme mat co najprijemnejsiu grilovacku :-)...vonku..pod hviezdami..;-))) dam ti potom vediet ako nam makrela chutila,ak ju budem vediet zohnat :-) @megdesign ..no,taky kosik si budem musiet asi tiez do vykendu kupit :-/ @katka78 :-)) ..ja udenu makrelu tiez zboznujem :-) Ryby su velmi chutne a zdrave,urcite existuje niaky ten "sposob" ako aj tebe zachutia ;-D
katka78
@kukulienka71 , @cesminaz ďakujem ste milé, ja to s tými rybami priebežne skúšam, lebo verím, že mi jedného dňa možno zachutia ;-). Inak na jeseň plánujeme Taliansko na pár dní, skúsim nejakú rybu aj tam ;-)
havino
a ja podobne ako @katka , už sa to nehanbím napísať, ked aj ona, tiež vám závidím, že vám takto ryby chutia, ja len pstruha aj to sa premáham, že zdravé a kapra na Vianoce v trojobale, toho si zas viem vychutnať a dostatok, ved raz do roka, nič iné, sardinky, tuniaky a iné somariny do pomazánok v pohode, nuž, ale pekne si ugrilovala a len si doprajte, nech vám padne na úžitok, snád aj ja raz rozum dostanem
havino
zabudla som a to som chcela, košík máme ten čo @2010 pridal link a či je pravý, či ľavý neviem, nemastili sme olejom a nebol problém s priliepaním, lebo ja ryby totižto pripravím, aj ugrilujem, ale nezjem
kukulienka71
Izka, ďakujem ti pekne :-) baby, držím palce, aby vám to vyšlo, Taliansko, hlavne dolnú západnú časť, Kalábriu a Kampániu milujem, som zvedavá, čo ti tam, Katka zachutí :-)
kukulienka71
@havino , mala som obdobie, a to nie tak dávno, ked som sa na ryby ani pozrieť nevedela...okrem tuniaka, makrely, sleďov v konzerve som nezjedla nič. Potom som začala vyhľadávať fajnovejšie ryby, lososa, pstruha, pečené mi veľmi šmakli, teraz v pohode zjem aj kapra, sumčeky sme mali minule, tiež delikatesa, aj kadejaké iné rybky, čo ulovil manžel. Treba ich dobre pripraviť, filé mi nič nevraví, minule som kúpila tresku, ja som z nej ledva jedla, je mi to fádne. Ale pripečená rybka, šťavnatá, to je iné kafe. Skús na smotane, s hubami,so syrom, prídeš na chuť dúfam. A makrela je fakt vynikajúca sama osebe. Som sa zasmiala na tvojom komente o 20.54, si podarená!:-)))
cesminaz
Takze mila @kukulienka ... Kedze som vtedy natrafila len na pstruhy,tak sme si pochutnali na pstruhoch...aaaaale..kedze mi to nedalo pokoj :-)) teraz v sobotu som zohnala cerstve krasne makrely a spravila presne podla teba.A musim ti povedat,ze boli jednoducho "bozske" ;-)) este aj deti veeelmi chvalili a vraj uz nech len taketo ryby kupujem!!!! A aj mne chutili super,uz inu rybu ani grilovat nebudem ;-P Dakujem ti velmi pekne za tuto "makrelovu" inspiraciu @kukulienka ;-D ...sme si naozaj veeelmi pochutnali a stravili pekny rodinny letny vecer :-P
kukulienka71
@cezminaz , veľmi si ma potešila, že si pozháňala makrely a ešte viac, že vám aj detičkám chutili.Teraz už len makrely zháňať, moja ;-) mám úsmev od ucha k uchu, ĎAKUJEM
katka78
@kukulienka71 , tak som si od teba nechala poradiť a kúpila tie makrely, reku znovu skúsim, či mi náhodou ryby nezachutia. Boli 4ks, dve som urobila podľa teba, dvom som dala do brušiek aj čerstvé bylinky. Smola bola, že ten deň som grilovala aj krkovičku a s ňou sa makrelám ťažko súperilo ;-). Dobrá správa je, že nám chutili a keby nebolo mäsa, nemala by som problém hádam tú rybu zjesť aj celú, hoci s tými kostičkami mi to ešte veľmi nejde a je fakt, že je aj veľmi sýta. Každopádne ďakujem za tip, ešte túto sezónu zopakujem!


kukulienka71
@katka78 , veľmi pekne sa ti podarili tie makrely! som rada, že si zohnala a že chutili:-) no, samozrejme, v spoločnosti krkovičky sa nedivím, že to mali ťažšie, ale cítim, že u vás budú aj inokedy;-) Ďakujem za odozvu a krásne foto, pekný deň prajem:-)
aroooo
robila som po zverejnení receptu,dala som do nej aj snietku thymianu, oregana a citróna, bola vynikajúca, dnes sa chystá repete.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia