Makovo-jablkový zákusok alebo tortička bez múky fotorecept
Foto: sonulienka
Chcela som vyskúšať, tak som experimentovala a vymýšľala a tu je výsledok, robím to preto, aby mohla zákusok okoštovať aj dcéra, ktorá má bezlepkovú Zobraziť celý popisChcela som vyskúšať, tak som experimentovala a vymýšľala a tu je výsledok, robím to preto, aby mohla zákusok okoštovať aj dcéra, ktorá má bezlepkovú diétu. Je to tak trochu aj dia, keď si tam upravia cukor podľa seba a hlavne bezlepkový.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Najprv som si načistila a na jemno postrúhala jablká, manžel mi zomlel mak. Vajcia som si oddelila. Bielky vyšľahala do tuha a žĺtky s práškovým, vanilkovým a škoricovým cukrom vyšľahala do peny.
-
2
K žĺtkovej pene som pridala nastrúhané jablká, tie ak majú viac šťavy trochu vyžmýkajte, dobre premiešala, ďalej pridala pomletý mak, do ktorého som pridala prášok do pečiva, znovu premiešala, pridala 2 PL rumu a na koniec po častiach pridávala vyšľahaný sneh z bielkov.
-
3
Pripravila som si formu na pečenie priemer formy je 28 cm. Vystlala pečiacim papierom.
-
4
Cesto vyliala do formy, dala piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 1 hodinu. Tu už máme upečené. Ešte poznámočka - každá si svoju rúru poznáte a tak si sledujte. A vtedy je upečený, keď vyskúšate špajdľou do stredu a nelepí sa Vám už cesto. Necháme vychladnúť vo forme.
-
5
Zdobíme podľa seba - ja som len posypala práškovým cukrom.
-
6
Manžel nevydržal tú vôňu a tak som mu musela hneď odkrojiť.
-
7
A ja dnes ku kávičke som tiež neodolala.
-
8
Nakoniec vyšlo ešte slniečko a šla som si ju vypiť a vychutnať koláčik na balkón.
Zaujímavé, ako chutí?
Kombinácia mak, jablká, škorica a rum je geniálna, už iba orechmi by sa dala zdokonaliť :-)
Môžeš skúsiť a daj vedieť.
Inak piekla som podobný recept kde pri podobných surovinách ale orechoch nie mak bolo písané až 300 g.cukru. Ja som teraz dávala polovicu. Ale skúste a dajte vedieť. Áno je to pre bezlekáčov aj som to hore písala. Dcéra má bezlepkovú diétu tak viac menej pekávam tak aby to mohla aj ona keď príde. Hore som to síce písali ale redakcia to vymazala a neuverejnila to. Dokonca som do nadpisu napísala aj bez múky a ani to tam nie je neviem kde sa stala chyba.
Poznám tieto hókus pókusy za toľké roky a veru ani jeden recept podľa ktorého pracujem,len málokedy skončí v pôvodnej gramáži a zostave. No nikdy som zatiaľ neľutovala,že som to urobila ináč.
Tvoj koláčik ja aj pekný a určite aj chutný.
koláčik je bez múky, vhodný aj pri bezlepkovej diéte. Ďakujeme.