Makovník

leskomanka - fotkaleskomanka, 4. februára 2013

Toto je ten najjednoduchší koláč, aký existuje. A je naozaj perfektný!

10 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

4 hrnček
4 hrnček
4 hrnček
2 ks
cca 16 ks
500 g




Postup

  1. 1

    Zmiešame múku, cukor a mak. Vymastíme plech, na ktorý vysypeme 4 poháre zmesi.

  2. 2

    Ošúpeme jablká a nakrájame ich na plátky. Poukladáme na plech a zasypeme ďalšími 4 pohármi zmesi. Znovu poukladáme jablká a zasypeme zvyšným množstvom zmesi.

  3. 3

    Na vrch poukladáme na plátky nakrájané dve kocky margarínu (alebo masla). Pečieme pri 175-180 stupňoch, nejakých 40-50 minút. Margarín stečie až dolu a "skaramelizuje". Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

monnikka
zaujímavý recept, verím, že je výborný, mak je celý? podľa fotky sa mi zdá že nie je pomletý
leskomanka
Joj, to som tam zabudla napísať. Áno, je to dôležité :) Mak musí byť nemletý
lacquer
To je naozaj fantastický koláč keď obsahuje pol kila tuku
afataga
akosi vela cukru a masla, asi moc dietny nie je :-)
leskomanka
Nikdy som nepovedala, že je diétny :D.. Ale je naozaj skvelý :) Ja vždy spravím len z pol dávky (nevyzerá to potom, že je tam veľa tuku :D)
babidka
:-) nuz, dietny kolac by mi asi ani nechutil ...:-)))))))
martamm
Podobný robievala mama, ale to množstvo tuku sa mi zdá byť enormné
45678
a mne sa nepáči ani vzhlad koláča na fotografii, takže tuk ani neriešim , najskôr očami a potom chuťou hodnotím, to čo idem jesť..prepáč @leskomanka :-(
petra69
Uz som podobny recept videla - ale tam bolo len 250g masla a mak mlety. Neviem si totiz predstavit tolko nemleteho maku v ceste...

Toto je ten iny recetpt, postut podobny ako hore:
200 g polohrubej muky * 200 g hladkej muky * 300 g mleteho maku * 200 g praskoveho cukru * 1 lyzicka sody al.prasku do peciva * 1 kg jablk * vanilkovy cukor * skorica * 250 g masla

radulienka
Ja osobne mám rada nemletý mak, tuku si môže dať každý, koľko mieni, ale ja ho vyskúšam najprv takto, potom môžem posúdiť, či nabudúce niečo uberiem. Neviem prečo by mal byť koláč diétny. Pri diéte koláče vôbec nie sú vhodné. A tiež nechápem, prečo sa každý pozastavuje nad niečim iným, ak sa mi nezdá, nemusím to robiť a ani nekomentujem. @laskomanka , vďaka za krásny makový recept...
monika456
mne sa veľmi páči, ukladám, vyskúšam.... práve mám otvorený sáčok s otvoreným makom a stále premýšľam čo s ním, vďaka za nápad :)
martamm
leskomanka, len som sa pytala, dam samozrejme menej minimalne o polovicu, inac je perfektny, hlavne jednoduchy... :)
jeka
Uložený,ešte som s makom nepiekla,ale mám podobný s tvarohom.Dakujem za receptík.Veľa-malo u nás sa zje.
afataga
@leskomanka dufam ze ty si to pochopila spravne, jasne ze ziadny kolac nie je dietny, to je asi kazdemu jasne, myslela som to tak, ze je riadne kaloricky, nepisala som ze sa mi nepaci, aj ked ho piect nebudem
helenocka
Niektoré komentáre sú ako do bitky! Komu sa koláč nepáči nech ho prehliadne. Ja osobne keď koláč tak koláč. A nie taký čo chutí ako rožok od Vianoc...
helenocka
Niektoré komentáre sú ako do bitky! Komu sa koláč nepáči nech ho prehliadne. Ja osobne keď koláč tak koláč. A nie taký čo chutí ako rožok od Vianoc...
zufalka
Hm.... Mnozstvo tuku je asi dane tym ze je to "sypany" kolacik. Makovu verziu som sice doteraz nepoznala, ale podobne kolacíky poznam a tuku obsahuju vsetky hojne. Myslim, ze ak by bolo tuku menej kolacik by mohol miestami zostat sypky a nezcelil by sa. v kazdom pripade vyskusam, pretoze ta uplne jedinecna chut sypanych kolacikov je pre mna neodolatelna a v kombinacii s makom musi byt este uzasnejsia.
1x ilusa




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia