Mákos guba je tradičný maďarský dezert, radiaci sa podľa mňa vo významnosti hneď vedľa Somlói halušiek. Recept je rýchly, chuťovo spoľahlivý a obmieňateľný podľa Zobraziť celý popisMákos guba je tradičný maďarský dezert, radiaci sa podľa mňa vo významnosti hneď vedľa Somlói halušiek. Recept je rýchly, chuťovo spoľahlivý a obmieňateľný podľa želania kuchára... a okrem toho v každej domácnosti občas zostane pár rožkov navyše :)))
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Vymastíme si vysoký pekáč. Toto množstvo ja osobne pripravujem do zapekacej misy o rozmeroch 25 x 25 cm.
- 2
Staršie rohlíky nakrájame na kolieska a dáme do veľkej misy.
- 3
V hrnci necháme zovrieť mlieko, do ktorého sme pridali maslo, med a vanilkový struk. Vanilkový struk vyberieme a horúcou zmesou obaríme rohlíky. Premiešame ale opatrne, aby si kolieska zachovali tvar. Tip 1: ja som dala viac ako 450 ml mlieka, asi 650 ml, lebo potom sa mi to celé zdalo príliš suché Tip 2: 4 PL medu a vanilkový struk som nahradila dvoma sáčkami vanilkového cukru
- 4
Mak zmiešame s práškovým cukrom, citrónovou kôrou a mletým klinčekom. Nasypeme na rohlíky a opatrne premiešame. Tip: Tento bod som už neskôr vynechala a zapekala som len tie obarené rohlíky a až hotový produkt :) som posypala zmesou maku a práškového cukru (bez citrónovej kôry a klinčekov).
- 5
Hotovú "gubu" dáme do pekáča a v rúre predohriatej na 180 °C zapečieme do chrumkava (asi 15 minút).
- 6
Podávame teplé. Dobrú chuť!!!
- 7
Zlepšovák: Ešte horúcu zapečenú rohlíkovú zmes polejeme vanilkovým pudingom a pred podávaním posypeme zmesou maku a práškového cukru. Môžeme podávať teplé alebo aj studené ... mne to najviac chutí na druhý deň z chladničky :P
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Našla som na maďarskej web stránke podrobný postup prípravy aj s fotografiami. Nemusíš ovládať maďarský jazyk, fotografie ti všetko napovedia. desszert.eu/makos_guba...