Mákoš guba :)

veronika1984 - fotkaveronika1984, 15. novembra 2010

Mákos guba je tradičný maďarský dezert, radiaci sa podľa mňa vo významnosti hneď vedľa Somlói halušiek. Recept je rýchly, chuťovo spoľahlivý a obmieňateľný podľa Zobraziť celý popisMákos guba je tradičný maďarský dezert, radiaci sa podľa mňa vo významnosti hneď vedľa Somlói halušiek. Recept je rýchly, chuťovo spoľahlivý a obmieňateľný podľa želania kuchára... a okrem toho v každej domácnosti občas zostane pár rožkov navyše :)))

6
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
450 ml
1 ks
40  g
4 PL
1 ks
na špičku noža
75 g
75 g




Postup

  1. 1

    Vymastíme si vysoký pekáč. Toto množstvo ja osobne pripravujem do zapekacej misy o rozmeroch 25 x 25 cm.

  2. 2

    Staršie rohlíky nakrájame na kolieska a dáme do veľkej misy.

  3. 3

    V hrnci necháme zovrieť mlieko, do ktorého sme pridali maslo, med a vanilkový struk. Vanilkový struk vyberieme a horúcou zmesou obaríme rohlíky. Premiešame ale opatrne, aby si kolieska zachovali tvar. Tip 1: ja som dala viac ako 450 ml mlieka, asi 650 ml, lebo potom sa mi to celé zdalo príliš suché Tip 2: 4 PL medu a vanilkový struk som nahradila dvoma sáčkami vanilkového cukru

  4. 4

    Mak zmiešame s práškovým cukrom, citrónovou kôrou a mletým klinčekom. Nasypeme na rohlíky a opatrne premiešame. Tip: Tento bod som už neskôr vynechala a zapekala som len tie obarené rohlíky a až hotový produkt :) som posypala zmesou maku a práškového cukru (bez citrónovej kôry a klinčekov).

  5. 5

    Hotovú "gubu" dáme do pekáča a v rúre predohriatej na 180 °C zapečieme do chrumkava (asi 15 minút).

  6. 6

    Podávame teplé. Dobrú chuť!!!

  7. 7

    Zlepšovák: Ešte horúcu zapečenú rohlíkovú zmes polejeme vanilkovým pudingom a pred podávaním posypeme zmesou maku a práškového cukru. Môžeme podávať teplé alebo aj studené ... mne to najviac chutí na druhý deň z chladničky :P

Diskusia k receptu

evusik
tak toto mi silno pripomína Makové pupáčky ktoré nám mama robila na Vianoce. Nakrájané rožky sa zabarili horúcim, sladkým mliekom a posypali makom.
frezia68
Veru,aj mne pripomína detstvo a vianoce,neskôr sme piekli bobálky :-)))
danculka
U ns sú to opekance a veruže zachvíľu ich budem piecť.Ale tento rychly recept urobím , čo najskôr.
evanaaa
Niekde som čítala recept na rýchle makové pupáky, bol podobný ale sa nezapekal. Ako pochúťka narýchlo to môže byť dobré, hlavne môj muž má takúto kombináciu rád.
zasterka
zaujímavé, ukladám do KK a vďaka aj za tie tipy v jednotlivých bodoch...
kucharronald
Ja pridávam aj nastrúhané jablká. Pridám do pekáča 1 vrstvu rohlíkov s makom a s mliekom, potom nastrúhané jablká, a takryjem to zvyšnými rohlíkmi s mliekom a s makom
gubics
kuchárroland,to čo ty pečieš, je skôr jablkový nákyp obohatený makom.
Našla som na maďarskej web stránke podrobný postup prípravy aj s fotografiami. Nemusíš ovládať maďarský jazyk, fotografie ti všetko napovedia.  desszert.eu/makos_guba...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia