Mákoš guba :)
Autor receptu: veronika1984
Mákos guba je tradičný maďarský dezert, radiaci sa podľa mňa vo významnosti hneď vedľa Somlói halušiek. Recept je rýchly, chuťovo spoľahlivý a obmieňateľný podľa želania kuchára... a okrem toho v každej domácnosti občas zostane pár rožkov navyše :)))
6 porcií |
30 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Vymastíme si vysoký pekáč. Toto množstvo ja osobne pripravujem do zapekacej misy o rozmeroch 25 x 25 cm.
- Staršie rohlíky nakrájame na kolieska a dáme do veľkej misy.
- V hrnci necháme zovrieť mlieko, do ktorého sme pridali maslo, med a vanilkový struk. Vanilkový struk vyberieme a horúcou zmesou obaríme rohlíky. Premiešame ale opatrne, aby si kolieska zachovali tvar.
Tip 1: ja som dala viac ako 450 ml mlieka, asi 650 ml, lebo potom sa mi to celé zdalo príliš suché
Tip 2: 4 PL medu a vanilkový struk som nahradila dvoma sáčkami vanilkového cukru
- Mak zmiešame s práškovým cukrom, citrónovou kôrou a mletým klinčekom. Nasypeme na rohlíky a opatrne premiešame.
Tip: Tento bod som už neskôr vynechala a zapekala som len tie obarené rohlíky a až hotový produkt :) som posypala zmesou maku a práškového cukru (bez citrónovej kôry a klinčekov).
- Hotovú "gubu" dáme do pekáča a v rúre predohriatej na 180 °C zapečieme do chrumkava (asi 15 minút).
- Podávame teplé. Dobrú chuť!!!
- Zlepšovák: Ešte horúcu zapečenú rohlíkovú zmes polejeme vanilkovým pudingom a pred podávaním posypeme zmesou maku a práškového cukru. Môžeme podávať teplé alebo aj studené ... mne to najviac chutí na druhý deň z chladničky :P