Foto: eldina
je sezóna mladých reďkoviek, ktoré má snáď každý rád, ale vedeli ste, že práve listy sú bohatý zdroj železa?
Postup
-
1
Jar je najideálnejší čas na očistu nášho tela od toxínov. Ako sa hovorí:Reďkovka je prvá jarná vitamínová lastovička. Okrem draslíka, fosforu, horčíka, železa, vápnika, kyseliny listovej a zinku obsahuje i výrazné množstvo vitamínu C, mladá zelenina dokonca až dvakrát viac ako citrón, a skupinu vitamínov B. V reďkovke sú obsiahnuté i éterické oleje, ktoré urýchľujú tráviaci proces, pretože podporujú tvorbu žlče a zvyšujú tak chuť do jedla. Priberania sa však nemusíte obávať. Práve naopak, táto zelenina sa vrelo odporúča práve pri redukčnej diéte, je nízkokalorická. .........
- 2
Napomáha pri liečbe dýchacích orgánov, napríklad pri vykašliavaní hlienov, preto sa odporúča jesť čo najviac osobám, ktoré majú chrípku, kašeľ, bronchitídu, astmu,či sú "len" nachladnuté..pomáha pri problémoch s pečeňou i žlčníkom. Vynikajúce výsledky má pri liečbe žltačky, nakoľko upravuje hladinu bilirubínu...
- 3
Listy reďkovky , ktoré väčšina zahadzuje, však obsahujú veľké množstvo železa, teda sa odporúča konzumovať ľudom, čo sú anemickí... 1.) do polievky: listy dobre umyť, pridať ich k zeleninovej či mäsovej polievke, ako sa zvykne aj petržlenová či zelerová vňať......
- 4
2.) do zeleninových šalátov: mnohí si už zvykli pridávať mladé púpavové listy, možno však jesť aj surové listy z reďkovky, spestrí to chuť šalátu a dodá Vám viac vitamínov..
- 5
3.) polievka zo zemiakov a listov reďkovky: očistiť a nakrájať na kocky 3 zemiaky, uvariť ich vo vode, do ktorej sa pridá bujonová kocka. Listy z 2 zväzkov reďkovky dobre umyť, na troche masla osmažiť, asi 3 minúty, stále miešajúc. Zemiaky scediť /vývar nechať/, zmiešať ich s listami, vymixovať na pyré, potom pridať z vývaru toľko, aby vznikla hustejšia krémová polievka..dochutiť korením, na tanieri pridať do polievky za lyžičku kyslej smotany a posypať nadrobno nakrájanou reďkovkou či petržlenovou vňaťou....
- 6
4.) listy reďkovky sa pridávajú aj do jedál, ktoré poznáme v spojení so špenátom...( napr.slané štrúdle)
- 7
a na záver: reďkovka sa neodporúča chorým so zápalom žalúdka, čriev, so žalúdočnými vredmi, ako aj ľuďom, čo majú problémy s ľadvinami....
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
a ja meditovala,ako preriedit redkovku aby som nevyhadzovala, parada :-)
supnem teda do polievky dnes :-)
a dakujem :-)
tiež vyjedám z polievky/ako sa u nás povie/ "vechte"..:)
@stenli dúfam, že oceníš prísun vitamínov aj v takejto forme :D