Listy z mladej reďkovky

eldina - fotkaeldina, 21. marca 2014
Listy z mladej reďkovky
Foto: eldina

je sezóna mladých reďkoviek, ktoré má snáď každý rád, ale vedeli ste, že práve listy sú bohatý zdroj železa?

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jar je najideálnejší čas na očistu nášho tela od toxínov. Ako sa hovorí:Reďkovka je prvá jarná vitamínová lastovička. Okrem draslíka, fosforu, horčíka, železa, vápnika, kyseliny listovej a zinku obsahuje i výrazné množstvo vitamínu C, mladá zelenina dokonca až dvakrát viac ako citrón, a skupinu vitamínov B. V reďkovke sú obsiahnuté i éterické oleje, ktoré urýchľujú tráviaci proces, pretože podporujú tvorbu žlče a zvyšujú tak chuť do jedla. Priberania sa však nemusíte obávať. Práve naopak, táto zelenina sa vrelo odporúča práve pri redukčnej diéte, je nízkokalorická. .........

  2. 2

    Napomáha pri liečbe dýchacích orgánov, napríklad pri vykašliavaní hlienov, preto sa odporúča jesť čo najviac osobám, ktoré majú chrípku, kašeľ, bronchitídu, astmu,či sú "len" nachladnuté..pomáha pri problémoch s pečeňou i žlčníkom. Vynikajúce výsledky má pri liečbe žltačky, nakoľko upravuje hladinu bilirubínu...

  3. 3

    Listy reďkovky , ktoré väčšina zahadzuje, však obsahujú veľké množstvo železa, teda sa odporúča konzumovať ľudom, čo sú anemickí... 1.) do polievky: listy dobre umyť, pridať ich k zeleninovej či mäsovej polievke, ako sa zvykne aj petržlenová či zelerová vňať......

  4. 4

    2.) do zeleninových šalátov: mnohí si už zvykli pridávať mladé púpavové listy, možno však jesť aj surové listy z reďkovky, spestrí to chuť šalátu a dodá Vám viac vitamínov..

  5. 5

    3.) polievka zo zemiakov a listov reďkovky: očistiť a nakrájať na kocky 3 zemiaky, uvariť ich vo vode, do ktorej sa pridá bujonová kocka. Listy z 2 zväzkov reďkovky dobre umyť, na troche masla osmažiť, asi 3 minúty, stále miešajúc. Zemiaky scediť /vývar nechať/, zmiešať ich s listami, vymixovať na pyré, potom pridať z vývaru toľko, aby vznikla hustejšia krémová polievka..dochutiť korením, na tanieri pridať do polievky za lyžičku kyslej smotany a posypať nadrobno nakrájanou reďkovkou či petržlenovou vňaťou....

  6. 6

    4.) listy reďkovky sa pridávajú aj do jedál, ktoré poznáme v spojení so špenátom...( napr.slané štrúdle)

  7. 7

    a na záver: reďkovka sa neodporúča chorým so zápalom žalúdka, čriev, so žalúdočnými vredmi, ako aj ľuďom, čo majú problémy s ľadvinami....

Recept je zaradený do kategórií:
Bylinky, Bylinkové liečivá, Zdravie a diéty, Domáce liečivá

Diskusia k receptu

eviana
@eldina , ďakujem za ďalšie rozšírenie obzorov... teším sa na úrodu reďkoviek v záhradke, veru vyskúšam do šalátu :)
jozka2
ak ta mozem doplnit,ked robime spagety/bezparadajkoveho sosu/tak davame aj redkvicku a aj listy s ostat.zeleninounedusi sa iba ako sote sa z lahka oprazi na oliv oleji spolu s bylinkami,je to vyborna pochutka posypana parmezanom.Mozna raz pridam recept.
anina6
@eldina vďaka za tieto info, určite ich využijem, moja redkvička mi už rastie a prvé lístky už vykúkajú. takže sa budem tešiť na prvú úrodu a tvoje recepty si odskúšam.
alex37
@eldina , zaujímavé informácie, dokážeš ma vždy prekvapiť, ďakujem ti :-)
methi
Svagrine robia subzi z listov bielych redkoviek (daikon). Mne to teda velmi nechuti, ale kedze je to fakt prospesne, tak sa vzdy premozem a trochu s plackou zjem.
mariamka
uz som nieco niekde zachytila, ale takto komplexne na jednom mieste, super! si taka nasa novodoba "Treben" :)) dakujem a tesim, co nove prinesies :)
micanela
super napad - len ked kupim redkovku na trhu /zahradku nemam/ tak listy su vacsinou v takom stave, ze ich nechce ani moje morca
eldina
som rada, že Vás moje informácie zaujali..:)
mariamka
tak @eldinka dnes som spraktizovala tvoje rady, zakamuflovala som komplet vsetky listy z redkovky k varenym zemiakom, taky a´la zemiakovo-cibulovy salat bez cibule, chuti vyborne a este s vedomim, ze clovek nieco robi pre svoje zdravie, aj zdravie svojej rodiny, vyborny pocit, samozrejme aj chut, diky :)

eldina
@mariamka ten vyzerá super, už viem, čo urobím zajtra ku kuracím rezňom naprírodno/teda dietne/..:) asi tam hodím ešte za hrsť púpavových listov..:)
jayro
Matcha je druh zeleného čaju, ktorý vznikol pred viac ako 800 rokmi. Zo začiatku ho používali hlavne budhistickí majstri a samurajovia a až pred nedávnom sa začal konzumovať aj v Európe. Čerstvé čajové lístky sa rozomelú na jemný prášok a výsledkom je pozoruhodne zelená farba s úžasnou chuťou a výnimočnou arómou. Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny. Viac o Matcha čaji v našom E-shope:  matchatea.sk?a_aid=5313482b46d4c&a_bid=6c2558be
eldina
@jayro chcela by som ťa poprosiť, aby si cez moje recepty nespamoval Varechu, dnes si si založil konto -to len preto? eshop si reklamuj inak, vdaka
anina6
moja redkvička pekne dorástla, mala som ju na raňajky s domácim chlebíkom, a listy som pokrájala a spravila mrkvový šalát posypaný tekvicovými semiačkami a nakrájanymi listami redkvičky. trošku som poliala oliváčom a pokvapkala citrónom. výýýýýýýýbornýýýýýýýýýý.
eldina
@anina6 potešila si ma , som rada, že padlo na úrodnú pôdu-šikulka si..:)
smejkad
no aha :-)
a ja meditovala,ako preriedit redkovku aby som nevyhadzovala, parada :-)
supnem teda do polievky dnes :-)
a dakujem :-)
eldina
@smejkad to som rada, že padlo na úrodnú pôdu :D
tiež vyjedám z polievky/ako sa u nás povie/ "vechte"..:)

@stenli dúfam, že oceníš prísun vitamínov aj v takejto forme :D
mayari
ja používam listy bielej aj červenej reďkovky na drobno pokrájané do šalátu na osvieženie. Ale používam aj listy z kalerábu a tie svetlozelené lístky z karfiolu ktoré sú bližšie pri hlávke. Keďže sú tuhšie rovnako ako kel, či kapusta, tak ich treba tepelne upraviť - pridávam ich do zeleninovej polievky, do dusenej zeleniny, do placiek... svojou farbou osviežia jedlo a chuťovo sú príjemné. V obchode sa toho povaľuje pri regáloch so zeleninou hojne (v supermarketoch určite), tak si to vždy pribalím k tej svojej nakúpenej zeleninke. Z kalerábových občas urobím aj pesto. A mrkvová vňať? Moja francúzska známa sa divila, že ju vyhadzujem. Pre mňa má ale výraznejšiu chuť, takže s ňou nakladám opatrne. V súhrne - vňaťky a listy nevyhadzujte, sú zdravé, pekné a ušetríte. Nevyhadzujte jedlo :-)