Listy z mladej reďkovky

Autor receptu: eldina

je sezóna mladých reďkoviek, ktoré má snáď každý rád, ale vedeli ste, že práve listy sú bohatý zdroj železa?

Suroviny

    Postup

    1. Jar je najideálnejší čas na očistu nášho tela od toxínov. Ako sa hovorí:Reďkovka je prvá jarná vitamínová lastovička. Okrem draslíka, fosforu, horčíka, železa, vápnika, kyseliny listovej a zinku obsahuje i výrazné množstvo vitamínu C, mladá zelenina dokonca až dvakrát viac ako citrón, a skupinu vitamínov B. V reďkovke sú obsiahnuté i éterické oleje, ktoré urýchľujú tráviaci proces, pretože podporujú tvorbu žlče a zvyšujú tak chuť do jedla. Priberania sa však nemusíte obávať. Práve naopak, táto zelenina sa vrelo odporúča práve pri redukčnej diéte, je nízkokalorická. .........
    2. Napomáha pri liečbe dýchacích orgánov, napríklad pri vykašliavaní hlienov, preto sa odporúča jesť čo najviac osobám, ktoré majú chrípku, kašeľ, bronchitídu, astmu,či sú "len" nachladnuté..pomáha pri problémoch s pečeňou i žlčníkom. Vynikajúce výsledky má pri liečbe žltačky, nakoľko upravuje hladinu bilirubínu...
    3. Listy reďkovky , ktoré väčšina zahadzuje, však obsahujú veľké množstvo železa, teda sa odporúča konzumovať ľudom, čo sú anemickí... 1.) do polievky: listy dobre umyť, pridať ich k zeleninovej či mäsovej polievke, ako sa zvykne aj petržlenová či zelerová vňať......
    4. 2.) do zeleninových šalátov: mnohí si už zvykli pridávať mladé púpavové listy, možno však jesť aj surové listy z reďkovky, spestrí to chuť šalátu a dodá Vám viac vitamínov..
    5. 3.) polievka zo zemiakov a listov reďkovky: očistiť a nakrájať na kocky 3 zemiaky, uvariť ich vo vode, do ktorej sa pridá bujonová kocka. Listy z 2 zväzkov reďkovky dobre umyť, na troche masla osmažiť, asi 3 minúty, stále miešajúc. Zemiaky scediť /vývar nechať/, zmiešať ich s listami, vymixovať na pyré, potom pridať z vývaru toľko, aby vznikla hustejšia krémová polievka..dochutiť korením, na tanieri pridať do polievky za lyžičku kyslej smotany a posypať nadrobno nakrájanou reďkovkou či petržlenovou vňaťou....
    6. 4.) listy reďkovky sa pridávajú aj do jedál, ktoré poznáme v spojení so špenátom...( napr.slané štrúdle)
    7. a na záver: reďkovka sa neodporúča chorým so zápalom žalúdka, čriev, so žalúdočnými vredmi, ako aj ľuďom, čo majú problémy s ľadvinami....