Lístkové tyčinky s bielkovou polevou a marhuľovým džemom

siuuu - fotkaSiuuu, 11. júna 2019 21:49
Ďalšie recepty »
Lístkové tyčinky s bielkovou polevou a marhuľovým džemomFoto: siuuu

Mala som v chladničke chladené lístkové cesto, ktorému už čochvíľa mala skončiť záruka, tak som rozmýšľala, čo zaujímavé by som z neho pripravila a spomenula som si na tento jednoduchý recept, ktorý som niekde v minulosti zahliadla. A keďže ja mám veľmi rada snehové koláčiky, rozhodla som sa že ho vyskúšam. Sú to také koláčiky na rýchle zjedenie (vraj sa dajú odložiť k druhému dňu - neprikryté aby nezmäkli) - ale myslím si, že to nehrozí, sú totiž prudko žravé.

40 ks
porcií
20 min
príprava
10 min
na 180 °C

Suroviny

1 ks
150 g
1 ČL
cca 80 - 100 g
TIP: Séria kuchárskych kníh z Varecha.sk za zvýhodnenú cenu

Postup prípravy

  1. 1

    Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2-3 mm do tvaru štvorca alebo obdĺžnika. Z bielka, cukru a múky metličkou vymiešame hladkú hmotu - nesmie byť úplne riedka ani úplne hustá, taká aby sa dala natierať ale nestekala. Polevu rovnomerne natrieme na lístkové cesto.

  2. 2

    Ak použijete hotové vyvaľkané chladené cesto, treba ho najskôr odlepiť od papiera a až potom natrieť - po pokrájaní to ide iba veľmi ťažko a tyčinky sa deformujú (poučila som sa na vlastnej chybe - polovica tyčiniek mala zdeformovaný tvar).

  3. 3

    Marhuľový džem premixujeme aby bol úplne hladký - ak ho máte príliš hustý, radšej ho zrieďte troškou horúcej vody. Lekvár dáme do vrecka (cukrárskeho alebo igelitového), odstrihneme maličký rožtek a cez polevu robíme džemom diagonálne najskôr v jednom smere a potom v opačnom čiary vo vzdialenosti cca 1,5 až 2 cm od seba - vznikne nám taká lekvárová mriežka.

  4. 4

    Nakoniec radielkom alebo ostrým nožom pokrájame plát cesta na tyčinky široké cca 2 cm a dlhé cca 8 cm. Ja som cesto pred potretím neodlepila z papiera a tyčinky sa mi zle odlepovali, tak sú také rôznorodé čo sa rozmeru týka - ale zjedli sa raz-dva aj tak. Tyčinky opatrne podoberieme nožom a preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre zohriatej na 180-185°C 10 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a vrhneme sa na túto maškrtu.

    Lístkové tyčinky s bielkovou polevou a marhuľovým džemom - obrázok 4
Recept je zaradený do tagov:


Inšpirácie z nových receptov
TOPlist