Lístkové tyčinky
Lístkové tyčinky

Lístkové tyčinky s bielkovou polevou a marhuľovým džemom

siuuu - fotkasiuuu, 11. júna 2019
Lístkové tyčinky s bielkovou polevou a marhuľovým džemom
Foto: siuuu

Mala som v chladničke chladené lístkové cesto, ktorému už čochvíľa mala skončiť záruka, tak som rozmýšľala, čo zaujímavé by som z neho pripravila a Zobraziť celý popisMala som v chladničke chladené lístkové cesto, ktorému už čochvíľa mala skončiť záruka, tak som rozmýšľala, čo zaujímavé by som z neho pripravila a spomenula som si na tento jednoduchý recept, ktorý som niekde v minulosti zahliadla. A keďže ja mám veľmi rada snehové koláčiky, rozhodla som sa že ho vyskúšam. Sú to také koláčiky na rýchle zjedenie (vraj sa dajú odložiť k druhému dňu - neprikryté aby nezmäkli) - ale myslím si, že to nehrozí, sú totiž prudko žravé.

40 ks
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
150 g
1 ČL
cca 80 - 100 g
1 bal.




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2-3 mm do tvaru štvorca alebo obdĺžnika. Z bielka, cukru a múky metličkou vymiešame hladkú hmotu - nesmie byť úplne riedka ani úplne hustá, taká aby sa dala natierať ale nestekala. Polevu rovnomerne natrieme na lístkové cesto.

  2. 2

    Ak použijete hotové vyvaľkané chladené cesto, treba ho najskôr odlepiť od papiera a až potom natrieť - po pokrájaní to ide iba veľmi ťažko a tyčinky sa deformujú (poučila som sa na vlastnej chybe - polovica tyčiniek mala zdeformovaný tvar).

  3. 3

    Marhuľový džem premixujeme aby bol úplne hladký - ak ho máte príliš hustý, radšej ho zrieďte troškou horúcej vody. Lekvár dáme do vrecka (cukrárskeho alebo igelitového), odstrihneme maličký rožtek a cez polevu robíme džemom diagonálne najskôr v jednom smere a potom v opačnom čiary vo vzdialenosti cca 1,5 až 2 cm od seba - vznikne nám taká lekvárová mriežka.

  4. 4

    Nakoniec radielkom alebo ostrým nožom pokrájame plát cesta na tyčinky široké cca 2 cm a dlhé cca 8 cm. Ja som cesto pred potretím neodlepila z papiera a tyčinky sa mi zle odlepovali, tak sú také rôznorodé čo sa rozmeru týka - ale zjedli sa raz-dva aj tak. Tyčinky opatrne podoberieme nožom a preložíme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre zohriatej na 180-185°C 10 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a vrhneme sa na túto maškrtu.

    Lístkové tyčinky s bielkovou polevou a marhuľovým džemom - obrázok 4

Diskusia k receptu

motyka
Tak toto je fakt žravé. U nás by bolo potrebných aspoň 5 dávok. Ukladám, niekedy urobím, ale keď nebudeme všetci. Vďaka za fajn receptík.
mata3636
Pred pár rokmi som na Vianoce robila podobné, z lineckého cesta, bez lekvárovej mriežky a po upečení zlepené džemom. Paneboooože, to bola prplačka. Ale fajnové boli. Aj tieto určite sú. Alebo skôr, boli -:))
1x siuuu
kucharka
Tiez je tu na Vareche recept od @Ywett , Chrumkave bielkove tycinky. Nieco podobne, len tieto z listkoveho cesta su jednoduchsie a rychlejsie.
Pekny a rychly recept.
evanaaa
Pripomínajú mi také podobné, kupované, tiež myslím, že z lístkového cesta a navrchu glazúra z marhuľového džemu, trocha popukaná, väčšinou taliansky výrobok (ak je v Lidli taliansky týždeň), občas si ich kupujem, ale rada by som ochutnala aj tieto, viem si predstaviť tú chuť.....
siuuu
@Evanaaa (12.6.2019 17:56)

Vraj ich máva Lidl - ja som ich nevidela, teraz som potrebovala minúť lístkové cesto tak mi tento jednoduchý recept prišiel vhod.
viera1
@Evanaaa (12.6.2019 17:56)

Od pondelka 17.6. ich budú mať v ponuke (Lidl): Sfogliatine Glassate,200g-1,29€.
Tu je pekné video,myslím,že aj začiatočníci si poradia:



dormella
V podstate pekarka rika, ze kdykoliv se vam sfogliatine behem krajeni a oddelovani neodlepuji od papiru
(znameni, ze se testo zahralo), je treba ho znovu ulozit do lednice, vychladit a pokracovat v postupu, tedy krajeni.
Proto na pocatku videa nabada si testo rozdelit na dve casti, coz usnadni jeho pripadne ulozeni do lednice.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia