Lemon Curd trochu inak

Autor receptu: tiginko

Dlho som sa chystala naň, odkedy sa mi zapáčil u @janger : http://varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-recept.html . No a keď konečne dozrel jeho čas, tak som ho nechcela s klasickým bielym cukrom. A tak tiež vďaka neprítomnosti masla v chladničke vznikla verzia, ktorú s dovolením nedám ako pochvalu pod pôvodný recept, ale zaslúži si čestné miesto v mojich receptoch. Vďaka použitiu ghee je jeho chuť jedinečná a pre mňa No.1 v sladkej kuchyni

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Ja som robila z polovičnej dávky, že na skúšku. Už to poriadne ľutujem... Nad vodnou parou, alebo kto si trúfa s poriadnym hrncom a vareškou/metličkou na priamom teple, si roztopíme ghee spolu s odváženým cukrom. Keď sa cukor rozpustí, pridáme citrónovú šťavu a postrúhanú kôru z celých citrónov. Za stáleho miešania pridáme rozšľahané vajíčka a miešame dovtedy, kým celá masa nezhustne a nevytvorí sa konzistencia podobná poriadne hustému pudingu.
  2. Ja som opatrne začala nad parou, ale keď prešlo 15 minút a stále to bolo riedke, tak som odvážne preložila hrniec nad malý plameň a za stáleho miešania to už potom išlo rýchlejšie. Netreba sa báť, prihárať to neprihára, je tam dosť tuku. A keď máte hrniec so sendvičovým dnom a poriadnu varešku ako ja - mäkkú silikónovú, s tvarom, ktorý dobre kopíruje rohy hrnca, tak to ide jedna radosť.
  3. Ak pri prekladaní do pohára budete ochutnávať ako ja, tak vám toho veľa nezostane. Je to neuveriteľná dobrota, nielenže moja obľúbená citrónová chuť, ale krásne je skombinovaná s voňavou orieškoidnou príchuťou prepusteného masla. A všimnite si, že aj farba je trochu iná ako u klasických lemon curdov, je menej do biela. Je to zrejme tým, že v masle sú prítomné mliečne bielkoviny, ktoré v ghee nie sú. Táto nátierka má veľa možností použitia - ako náplň do koláčov, robia sa s ním cheese cakes, tuším aj zmrzliny a pod. Mienim ho postupne vyskúšať na rôzne spôsoby, túto prvú várku chcem využiť na plnenie muffinov. Teda ak mi niečo zostane :-)