Lemon Curd trochu inak
Autor receptu: tiginko
Dlho som sa chystala naň, odkedy sa mi zapáčil u @janger : http://varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-recept.html . No a keď konečne dozrel jeho čas, tak som ho nechcela s klasickým bielym cukrom. A tak tiež vďaka neprítomnosti masla v chladničke vznikla verzia, ktorú s dovolením nedám ako pochvalu pod pôvodný recept, ale zaslúži si čestné miesto v mojich receptoch. Vďaka použitiu ghee je jeho chuť jedinečná a pre mňa No.1 v sladkej kuchyni
Postup
- Ja som robila z polovičnej dávky, že na skúšku. Už to poriadne ľutujem...
Nad vodnou parou, alebo kto si trúfa s poriadnym hrncom a vareškou/metličkou na priamom teple, si roztopíme ghee spolu s odváženým cukrom. Keď sa cukor rozpustí, pridáme citrónovú šťavu a postrúhanú kôru z celých citrónov. Za stáleho miešania pridáme rozšľahané vajíčka a miešame dovtedy, kým celá masa nezhustne a nevytvorí sa konzistencia podobná poriadne hustému pudingu.
- Ja som opatrne začala nad parou, ale keď prešlo 15 minút a stále to bolo riedke, tak som odvážne preložila hrniec nad malý plameň a za stáleho miešania to už potom išlo rýchlejšie. Netreba sa báť, prihárať to neprihára, je tam dosť tuku. A keď máte hrniec so sendvičovým dnom a poriadnu varešku ako ja - mäkkú silikónovú, s tvarom, ktorý dobre kopíruje rohy hrnca, tak to ide jedna radosť.
- Ak pri prekladaní do pohára budete ochutnávať ako ja, tak vám toho veľa nezostane. Je to neuveriteľná dobrota, nielenže moja obľúbená citrónová chuť, ale krásne je skombinovaná s voňavou orieškoidnou príchuťou prepusteného masla. A všimnite si, že aj farba je trochu iná ako u klasických lemon curdov, je menej do biela. Je to zrejme tým, že v masle sú prítomné mliečne bielkoviny, ktoré v ghee nie sú. Táto nátierka má veľa možností použitia - ako náplň do koláčov, robia sa s ním cheese cakes, tuším aj zmrzliny a pod. Mienim ho postupne vyskúšať na rôzne spôsoby, túto prvú várku chcem využiť na plnenie muffinov. Teda ak mi niečo zostane :-)