Foto: sracz
Týmto receptom sa pripájam k „Varecha-rkám“, ktoré na niektoré jedlá reagujú svojsky = tak toto môžem na raňajky, na obed i na večeru a Zobraziť celý popisTýmto receptom sa pripájam k „Varecha-rkám“, ktoré na niektoré jedlá reagujú svojsky = tak toto môžem na raňajky, na obed i na večeru a aj ja, keď sa to tak vezme, aj na desiatu i olovrant. Ním som sa prezentoval v rodine mojej krajšej polovičky v auguste 1965, keď sa jej brat vrátil z kardiochirurgickej stáže z Talianska. Odkukal som ho od mojej vzácnej kamarátky Helenky Maliňákovej-Kohútovej, taktiež (ako inak) škorpiónky a vynikajúcej kaderníčky.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
dno širokého hrnca polejeme olejom, tak aby sa na ňom vytvoril rovnomerný „film“. Šunku nakrájame, alebo si necháme nakrájať už v obchode, na 3 ÷ 5 mm plátky. Pôvodný recept je s debrecínkou, mierne pikantnou šunkou. Ale vyskúšal som už všetko dostupné, od doma varenej šunky (ako na obrázku), cez strojovú, debrecínsku, šunkovú salámu, diétnu salámu, capocollo, dokonca aj spišskú, gombaseckú i domácu údenú klobásu.
-
2
pripravíme si všetky potrebné ingrediencie; papriky i paradajky dôkladne poumývame pod studenou tečúcou vodou.
-
3
plátkami šunky rovnomerne pokryjeme dno hrnca a posypeme ich mletou červenou paprikou, pre deti sladkou, pre dospelých pálivou (ja som použil štipľavú Segedínsku, ale vynikajúcu chuť možno dosiahnuť aj práškovou zmesou doma mletých feferóniek; rada pre môjho priateľa Kimla „Záhorského Ohniváka“ = povrch šunky posyp jemne pokrájanými čerstvými feferónkami, jalopiñom, alebo ešte niečim ekrazitovejším.
-
4
ďalšiu vrstvu tvoria papriky, rozrezané na pozdĺžne polovice, ktoré poukladáme kožou hore, ale pred uložením do hrnca ich z vnútornej strany osolíme.
-
5
vyrezané „rebrá“ z paprík a ich jadrovníky priebežne odkladáme na tanier, prikryjeme celofánom a uložíme do chladničky. V ďalšom recepte Vám prezradím, ako ich môžete chutne využiť!
-
6
na papriky poukladáme paradajky, nakrájané ~ na 5 mm hrúbku, osolíme ich a hrniec zakryjeme pokrievkou; dusíme pri strednej teplote ~ 20´.
-
7
v jednej pracovnej miske rozšľaháme jemne posolené čerstvé vajíčka a do druhej si uložíme nastrúhaný tvrdší syr (ja som teraz použil trojkombináciu eidamu, monteray Jack s jalopiñom a cheddaru; žiaľ zásoba slovenského oštiepku sa už minula).
-
8
vidličkou, alebo špáradlom si overíme, či sú papriky dostatočne mäkké a celý povrch polejeme rozšľahanými vajíčkami; prikryjeme a varíme, až sa nám vajíčka „zrazia“.
-
9
potom povrch posypeme nastrúhaným syrom (ak nemáte oštiepok, použite prosím, pre Váš vlastný pôžitok, aspoň trošku údeného syra), hrniec prikryjeme, vrátime na šporák a syr necháme „roztiecť“, teraz už pri vypnutom zdroji tepla.
-
10
Servírovanie: nakrájané na ⅛ na plytkých tanieroch, podávame s bielym chlebíkom alebo pečivom. Bez problémov, ako hlavné jedlo s ryžou (zemiakovou kašou, hranolkami), ozdobené pažítkou (petržlenovou vňaťou). Tenšie rezy (~ 1/16) môžeme poukladať aj na hrianky. Poznámka: pre deti môžeme toto jedlo pripraviť aj so sladkou kapiou! Pozor!!! Prudko jedlé!
Po uvarení tohoto holydaylečka, milá Klaurika, vonia veľmi dlho celý byt! Honestka a Tinca = rozmýšľam, vďaka Vašim reakciám, o ďalšom recepre, do ktorého pridám foto vážiek aj s celo sadou mosadzných závaží! Sandratamer, s fotkami sa snažím uspieť aj vďaka Vašej podpore! Michsamantka, ten "falat" mäsa je zhoda náhod a okolností, bolo po ruke ešte od Veľkej Noci, inak sa v recepte dá použiť všetko, čo som popísal. Prečo až na Slovensku - hkbarbie? Zitar + desiata, olovrant a 2. večera (a keď ma "navštívia šaľene", tak aj 3. večera po polnoci). Kimlo, super bomba, Ty zvlášť si pozorne prečítaj 3. bod tohoto receptu!!! Zapekať v rúre, Tinca, som neskúšal; ale čo keď "aj tak še da i tak še da"! Čistinka, to lečo je naozaj prudko jedlé! S chuťou do toho a pol je hotovo, milá Hefi! Ciao, Oblížprst, a daj vedieť, ako to vyhladnutým "vlkom" chutilo! Bozuľka, švárna deva, čo to tu Ty píšeš? Veď aj ja už nahadzujem tretie zuby, tak akáže stará!?!?!? Dulajka = superfasaextraprímaultravagáňšpeciálveľmi chutné! Čo sa môj otec natrápil moju mamu, z leča vyberal iba klobásy, ale až nám odišla, tak až do jeho smrti som mu musel na zimu zavárať 50 ks 0,3 l fliaš leča, Olinka12! Sjuz!!! A nielen raňajkám! Ale Ty si už iste poradíš aj sama! Všetko, ale naozaj všetko sa musí robiť s láskou a k tomu patrí aj varenie -MamaTata2. Gittka, nemusí to byť iba domáca, aj keď pravdou je, čo je doma, to sa počíta! Babidka (ale aj Bozuľka) ďakujem za lichôtku; pri písaní každého receptu "špekulujem" aj o jeho názve, každý jeden z nich vo mne evokuje spomienky, vždy milé, usmievavé a veľarazy nostalgické, tak mi niekedy vyjde aj dlhšie pomenovanie! Nuž a na záver kalkulácia! Nežné krasotinky (ženstvo)výrazne (19:1) vyhrali nad "silnejším" pohlavím; česť mužstva zachraňoval iba Kimlo; a pritom tento recept nie je veľmi náročný. Veď aj ním sa dá tokať, kurizovať, prosiť a odprosovať i vyznávať lásku! Veľa úspechov a dozdziveňa!