Lečo pre medika z Torino fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. mája 2010
Lečo pre medika z Torino (fotorecept)
Foto: sracz

Týmto receptom sa pripájam k „Varecha-rkám“, ktoré na niektoré jedlá reagujú svojsky = tak toto môžem na raňajky, na obed i na večeru a Zobraziť celý popisTýmto receptom sa pripájam k „Varecha-rkám“, ktoré na niektoré jedlá reagujú svojsky = tak toto môžem na raňajky, na obed i na večeru a aj ja, keď sa to tak vezme, aj na desiatu i olovrant. Ním som sa prezentoval v rodine mojej krajšej polovičky v auguste 1965, keď sa jej brat vrátil z kardiochirurgickej stáže z Talianska. Odkukal som ho od mojej vzácnej kamarátky Helenky Maliňákovej-Kohútovej, taktiež (ako inak) škorpiónky a vynikajúcej kaderníčky.

17 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2÷3 PL
~ 20 dkg
3 ÷ 4 ks
2 ÷ 3 ks
4 ÷ 6 ks
15 ÷ 20 dkg
1 Čl
podľa potreby štipka




Postup

  1. 1

    dno širokého hrnca polejeme olejom, tak aby sa na ňom vytvoril rovnomerný „film“. Šunku nakrájame, alebo si necháme nakrájať už v obchode, na 3 ÷ 5 mm plátky. Pôvodný recept je s debrecínkou, mierne pikantnou šunkou. Ale vyskúšal som už všetko dostupné, od doma varenej šunky (ako na obrázku), cez strojovú, debrecínsku, šunkovú salámu, diétnu salámu, capocollo, dokonca aj spišskú, gombaseckú i domácu údenú klobásu.

    Lečo pre medika z Torino (fotorecept)      - obrázok 1
  2. 2

    pripravíme si všetky potrebné ingrediencie; papriky i paradajky dôkladne poumývame pod studenou tečúcou vodou.

    Lečo pre medika z Torino (fotorecept)      - obrázok 2
  3. 3

    plátkami šunky rovnomerne pokryjeme dno hrnca a posypeme ich mletou červenou paprikou, pre deti sladkou, pre dospelých pálivou (ja som použil štipľavú Segedínsku, ale vynikajúcu chuť možno dosiahnuť aj práškovou zmesou doma mletých feferóniek; rada pre môjho priateľa Kimla „Záhorského Ohniváka“ = povrch šunky posyp jemne pokrájanými čerstvými feferónkami, jalopiñom, alebo ešte niečim ekrazitovejším.

    Lečo pre medika z Torino (fotorecept)      - obrázok 3
  4. 4

    ďalšiu vrstvu tvoria papriky, rozrezané na pozdĺžne polovice, ktoré poukladáme kožou hore, ale pred uložením do hrnca ich z vnútornej strany osolíme.

    Lečo pre medika z Torino (fotorecept)      - obrázok 4
  5. 5

    vyrezané „rebrá“ z paprík a ich jadrovníky priebežne odkladáme na tanier, prikryjeme celofánom a uložíme do chladničky. V ďalšom recepte Vám prezradím, ako ich môžete chutne využiť!

    Lečo pre medika z Torino (fotorecept)      - obrázok 5
  6. 6

    na papriky poukladáme paradajky, nakrájané ~ na 5 mm hrúbku, osolíme ich a hrniec zakryjeme pokrievkou; dusíme pri strednej teplote ~ 20´.

    Lečo pre medika z Torino (fotorecept)      - obrázok 6
  7. 7

    v jednej pracovnej miske rozšľaháme jemne posolené čerstvé vajíčka a do druhej si uložíme nastrúhaný tvrdší syr (ja som teraz použil trojkombináciu eidamu, monteray Jack s jalopiñom a cheddaru; žiaľ zásoba slovenského oštiepku sa už minula).

    Lečo pre medika z Torino (fotorecept)      - obrázok 7
  8. 8

    vidličkou, alebo špáradlom si overíme, či sú papriky dostatočne mäkké a celý povrch polejeme rozšľahanými vajíčkami; prikryjeme a varíme, až sa nám vajíčka „zrazia“.

    Lečo pre medika z Torino (fotorecept)      - obrázok 8
  9. 9

    potom povrch posypeme nastrúhaným syrom (ak nemáte oštiepok, použite prosím, pre Váš vlastný pôžitok, aspoň trošku údeného syra), hrniec prikryjeme, vrátime na šporák a syr necháme „roztiecť“, teraz už pri vypnutom zdroji tepla.

    Lečo pre medika z Torino (fotorecept)      - obrázok 9
  10. 10

    Servírovanie: nakrájané na ⅛ na plytkých tanieroch, podávame s bielym chlebíkom alebo pečivom. Bez problémov, ako hlavné jedlo s ryžou (zemiakovou kašou, hranolkami), ozdobené pažítkou (petržlenovou vňaťou). Tenšie rezy (~ 1/16) môžeme poukladať aj na hrianky. Poznámka: pre deti môžeme toto jedlo pripraviť aj so sladkou kapiou! Pozor!!! Prudko jedlé!

    Lečo pre medika z Torino (fotorecept)      - obrázok 10

Diskusia k receptu

honestka
recept yummy samozrejme, ale zaujali ma tie krasne starodavne zeleno-medene vazky feri- nasa starka mala take a dekovce k tomu- tie zavazia, co sa pridavali na druhu stranu = lenze boli take bledozte... ktovie kde skoncili, dnes by som za ne dala ... (hoci pol kralovstva nemam, hehe).
1x sracz
michsamant
jeezis, ten kus masa na prvom obrazku by mi tu kludne mohol vypadnut z monitora na stol...vobec by som sa nehnevala :))
1x sracz
zitar
Fííííha, za tento recept ďakujem, lebo "lečo môžem na raňajky, na obed, aj na večeru"
1x sracz
kimlo
Mňam, aj ja lečo zbožňujem, hlavne keď je z pálivej papriky... :-)
1x sracz
tinca
Aj ja sa pridávam, lečo milujem, ale doteraz som robila len klasiku krájané, no toto je de-luxe version, ukladám!! Tie vážky sme aj my mali aj so závažiami a keď sme sa presťahovali do činžiaku, neviem kde sa podeli. Veru aj ja čo by som teraz za ne dala. Krásne. Ešte otázka, v rúre sa to nemôže zapekať ???
1x sracz
cistinka
Feri ani som nechcela tento recept najprv otvoriť, pretože "lečo" je niečo, čo mne neprechádza hrdlom :-) Ale v tvojom podaní a s tak lákavými obrázkami ho musím niekedy vyskúšať....Fakt vyzerá prudko jedlé!
1x sracz
hefi
Dík za recept Scracz, výborný, už sa teším keď ho budem mať na tanieri.
1x sracz
oblizprst
Feri, to je úžasný recept, niečo rozprávkovo prudko jedlé. Mňam, dnes to urobím a už sa teším, ako sa bude môj syn Maťko aj s jeho tromi kamarátmi zalizovať. Je teraz na dovolenke, inak celý rok trávi v Anglicku.
1x sracz
bozulka
Ferinko-jak som stará,tak mi padla sánka až niekde na druhý koniec sveta !!!!!Klobúk dolu pred všetkým-nádherným mäskom,výborným nápadom,vynikajúcimi fotkami!!! Lečo milujem v každom období už od detstva a ešte štiplavé papričky k tomu no...+++
1x sracz
olinka12
Tak toto lečo bude u nás zaradené do jedálnička vyzerá to veľmi chutne a určite aj tak chutí. Aj staré gazdinky sa celý život učia.Manžel sa určite tejto dobrotke poteší, lebo má lečo veľmi rád.
1x sracz
sjuz
No, super nápad - chuť si viem predstaviť - a vďaka za nápad - manžel sa poteší raňajkám :)
1x sracz
gittka
super žrádielko,určite chutí skvelo.a perfektne nafotené.už aby bola domáca zeleninka!!!!!!!!!
1x sracz
babidka
Feri , tak takto by som to jedla aj ja okrem 3x denne aj viackratdenne . takto urobene bude mozno aj hitom tohto leta .V mojej virtualnej KK uz dostalo nazov "Ferilečo", takze doporucujem zmenit nazov na Vareche:-) , ved kto si bude pamatat taky dlhy nazov aky si dal :-))))))))
1x sracz
bozulka
@babidka v mojej súkromnej kuchárke ten názov mám-Feriho lečo.Ináč mám rada aj našu klasiku toto bude slávnostné raňajkové.
1x sracz
honestka
Bozulka navrhla ze ho bude mat pod nazvom FERRYHO LECO" a ja sa pridavam a najblizsie skusam tiez... leco a vobec papriky zboznujem... (vlastne je maloco nemam rada) a to je zacina na vareche byt problematicke, lebo su tu same fajnotky a ked vidim, tak chcem jest!!!
sracz
Všetkým Vám úprimne ďakujem za reakcie. Tak takýto nával komentárov som naozaj nečakal, ale ma to na druhej strane úprimne potešilo a teší i naďalej.
Po uvarení tohoto holydaylečka, milá Klaurika, vonia veľmi dlho celý byt! Honestka a Tinca = rozmýšľam, vďaka Vašim reakciám, o ďalšom recepre, do ktorého pridám foto vážiek aj s celo sadou mosadzných závaží! Sandratamer, s fotkami sa snažím uspieť aj vďaka Vašej podpore! Michsamantka, ten "falat" mäsa je zhoda náhod a okolností, bolo po ruke ešte od Veľkej Noci, inak sa v recepte dá použiť všetko, čo som popísal. Prečo až na Slovensku - hkbarbie? Zitar + desiata, olovrant a 2. večera (a keď ma "navštívia šaľene", tak aj 3. večera po polnoci). Kimlo, super bomba, Ty zvlášť si pozorne prečítaj 3. bod tohoto receptu!!! Zapekať v rúre, Tinca, som neskúšal; ale čo keď "aj tak še da i tak še da"! Čistinka, to lečo je naozaj prudko jedlé! S chuťou do toho a pol je hotovo, milá Hefi! Ciao, Oblížprst, a daj vedieť, ako to vyhladnutým "vlkom" chutilo! Bozuľka, švárna deva, čo to tu Ty píšeš? Veď aj ja už nahadzujem tretie zuby, tak akáže stará!?!?!? Dulajka = superfasaextraprímaultravagáňšpeciálveľmi chutné! Čo sa môj otec natrápil moju mamu, z leča vyberal iba klobásy, ale až nám odišla, tak až do jeho smrti som mu musel na zimu zavárať 50 ks 0,3 l fliaš leča, Olinka12! Sjuz!!! A nielen raňajkám! Ale Ty si už iste poradíš aj sama! Všetko, ale naozaj všetko sa musí robiť s láskou a k tomu patrí aj varenie -MamaTata2. Gittka, nemusí to byť iba domáca, aj keď pravdou je, čo je doma, to sa počíta! Babidka (ale aj Bozuľka) ďakujem za lichôtku; pri písaní každého receptu "špekulujem" aj o jeho názve, každý jeden z nich vo mne evokuje spomienky, vždy milé, usmievavé a veľarazy nostalgické, tak mi niekedy vyjde aj dlhšie pomenovanie! Nuž a na záver kalkulácia! Nežné krasotinky (ženstvo)výrazne (19:1) vyhrali nad "silnejším" pohlavím; česť mužstva zachraňoval iba Kimlo; a pritom tento recept nie je veľmi náročný. Veď aj ním sa dá tokať, kurizovať, prosiť a odprosovať i vyznávať lásku! Veľa úspechov a dozdziveňa!
samanka
@sracz , v sobotu u nás bolo "lečo pre medika z Torina". Syn si naložil dvakrát a zvyšok som musela pre neho odložiť do mrazničky. Asi sa to bude u nás variť častejšie. Vďaka za recept.
1x sracz
sracz
Ďakujem Ti za info, Samanka, nabudúce do mrazničky neodkladaj, keď tak maximálne do chladničky. Radšej "zblajznite" všetko na prvý šup. Potom môžeš urobiť druhé a nemusí to byť vždy iba šunka!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia