Lečo pre medika z Torino (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Týmto receptom sa pripájam k „Varecha-rkám“, ktoré na niektoré jedlá reagujú svojsky = tak toto môžem na raňajky, na obed i na večeru a aj ja, keď sa to tak vezme, aj na desiatu i olovrant. Ním som sa prezentoval v rodine mojej krajšej polovičky v auguste 1965, keď sa jej brat vrátil z kardiochirurgickej stáže z Talianska. Odkukal som ho od mojej vzácnej kamarátky Helenky Maliňákovej-Kohútovej, taktiež (ako inak) škorpiónky a vynikajúcej kaderníčky.

17 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. dno širokého hrnca polejeme olejom, tak aby sa na ňom vytvoril rovnomerný „film“. Šunku nakrájame, alebo si necháme nakrájať už v obchode, na 3 ÷ 5 mm plátky. Pôvodný recept je s debrecínkou, mierne pikantnou šunkou. Ale vyskúšal som už všetko dostupné, od doma varenej šunky (ako na obrázku), cez strojovú, debrecínsku, šunkovú salámu, diétnu salámu, capocollo, dokonca aj spišskú, gombaseckú i domácu údenú klobásu.
  2. pripravíme si všetky potrebné ingrediencie; papriky i paradajky dôkladne poumývame pod studenou tečúcou vodou.
  3. plátkami šunky rovnomerne pokryjeme dno hrnca a posypeme ich mletou červenou paprikou, pre deti sladkou, pre dospelých pálivou (ja som použil štipľavú Segedínsku, ale vynikajúcu chuť možno dosiahnuť aj práškovou zmesou doma mletých feferóniek; rada pre môjho priateľa Kimla „Záhorského Ohniváka“ = povrch šunky posyp jemne pokrájanými čerstvými feferónkami, jalopiñom, alebo ešte niečim ekrazitovejším.
  4. ďalšiu vrstvu tvoria papriky, rozrezané na pozdĺžne polovice, ktoré poukladáme kožou hore, ale pred uložením do hrnca ich z vnútornej strany osolíme.
  5. vyrezané „rebrá“ z paprík a ich jadrovníky priebežne odkladáme na tanier, prikryjeme celofánom a uložíme do chladničky. V ďalšom recepte Vám prezradím, ako ich môžete chutne využiť!
  6. na papriky poukladáme paradajky, nakrájané ~ na 5 mm hrúbku, osolíme ich a hrniec zakryjeme pokrievkou; dusíme pri strednej teplote ~ 20´.
  7. v jednej pracovnej miske rozšľaháme jemne posolené čerstvé vajíčka a do druhej si uložíme nastrúhaný tvrdší syr (ja som teraz použil trojkombináciu eidamu, monteray Jack s jalopiñom a cheddaru; žiaľ zásoba slovenského oštiepku sa už minula).
  8. vidličkou, alebo špáradlom si overíme, či sú papriky dostatočne mäkké a celý povrch polejeme rozšľahanými vajíčkami; prikryjeme a varíme, až sa nám vajíčka „zrazia“.
  9. potom povrch posypeme nastrúhaným syrom (ak nemáte oštiepok, použite prosím, pre Váš vlastný pôžitok, aspoň trošku údeného syra), hrniec prikryjeme, vrátime na šporák a syr necháme „roztiecť“, teraz už pri vypnutom zdroji tepla.
  10. Servírovanie: nakrájané na ⅛ na plytkých tanieroch, podávame s bielym chlebíkom alebo pečivom. Bez problémov, ako hlavné jedlo s ryžou (zemiakovou kašou, hranolkami), ozdobené pažítkou (petržlenovou vňaťou). Tenšie rezy (~ 1/16) môžeme poukladať aj na hrianky. Poznámka: pre deti môžeme toto jedlo pripraviť aj so sladkou kapiou! Pozor!!! Prudko jedlé!