Lečo pre medika z Torino (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Týmto receptom sa pripájam k „Varecha-rkám“, ktoré na niektoré jedlá reagujú svojsky = tak toto môžem na raňajky, na obed i na večeru a aj ja, keď sa to tak vezme, aj na desiatu i olovrant. Ním som sa prezentoval v rodine mojej krajšej polovičky v auguste 1965, keď sa jej brat vrátil z kardiochirurgickej stáže z Talianska. Odkukal som ho od mojej vzácnej kamarátky Helenky Maliňákovej-Kohútovej, taktiež (ako inak) škorpiónky a vynikajúcej kaderníčky.
17 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup- dno širokého hrnca polejeme olejom, tak aby sa na ňom vytvoril rovnomerný „film“. Šunku nakrájame, alebo si necháme nakrájať už v obchode, na 3 ÷ 5 mm plátky. Pôvodný recept je s debrecínkou, mierne pikantnou šunkou. Ale vyskúšal som už všetko dostupné, od doma varenej šunky (ako na obrázku), cez strojovú, debrecínsku, šunkovú salámu, diétnu salámu, capocollo, dokonca aj spišskú, gombaseckú i domácu údenú klobásu.
- pripravíme si všetky potrebné ingrediencie; papriky i paradajky dôkladne poumývame pod studenou tečúcou vodou.
- plátkami šunky rovnomerne pokryjeme dno hrnca a posypeme ich mletou červenou paprikou, pre deti sladkou, pre dospelých pálivou (ja som použil štipľavú Segedínsku, ale vynikajúcu chuť možno dosiahnuť aj práškovou zmesou doma mletých feferóniek; rada pre môjho priateľa Kimla „Záhorského Ohniváka“ = povrch šunky posyp jemne pokrájanými čerstvými feferónkami, jalopiñom, alebo ešte niečim ekrazitovejším.
- ďalšiu vrstvu tvoria papriky, rozrezané na pozdĺžne polovice, ktoré poukladáme kožou hore, ale pred uložením do hrnca ich z vnútornej strany osolíme.
- vyrezané „rebrá“ z paprík a ich jadrovníky priebežne odkladáme na tanier, prikryjeme celofánom a uložíme do chladničky. V ďalšom recepte Vám prezradím, ako ich môžete chutne využiť!
- na papriky poukladáme paradajky, nakrájané ~ na 5 mm hrúbku, osolíme ich a hrniec zakryjeme pokrievkou; dusíme pri strednej teplote ~ 20´.
- v jednej pracovnej miske rozšľaháme jemne posolené čerstvé vajíčka a do druhej si uložíme nastrúhaný tvrdší syr (ja som teraz použil trojkombináciu eidamu, monteray Jack s jalopiñom a cheddaru; žiaľ zásoba slovenského oštiepku sa už minula).
- vidličkou, alebo špáradlom si overíme, či sú papriky dostatočne mäkké a celý povrch polejeme rozšľahanými vajíčkami; prikryjeme a varíme, až sa nám vajíčka „zrazia“.
- potom povrch posypeme nastrúhaným syrom (ak nemáte oštiepok, použite prosím, pre Váš vlastný pôžitok, aspoň trošku údeného syra), hrniec prikryjeme, vrátime na šporák a syr necháme „roztiecť“, teraz už pri vypnutom zdroji tepla.
- Servírovanie: nakrájané na ⅛ na plytkých tanieroch, podávame s bielym chlebíkom alebo pečivom. Bez problémov, ako hlavné jedlo s ryžou (zemiakovou kašou, hranolkami), ozdobené pažítkou (petržlenovou vňaťou). Tenšie rezy (~ 1/16) môžeme poukladať aj na hrianky. Poznámka: pre deti môžeme toto jedlo pripraviť aj so sladkou kapiou! Pozor!!! Prudko jedlé!
|