Ľahký šalát s marinovanou kuracinou fotorecept

sracz - fotkasracz, 17. mája 2010
Ľahký šalát s marinovanou kuracinou (fotorecept)
Foto: sracz

"Zrýchlený pochod" tohoto receptu na Varechu vyprovokovala naša kamarátka Michsamant, s otázkou čo s kuracím mäsom a rôznofarebnými paprikami. Nafotený ho mám síce s Zobraziť celý popis"Zrýchlený pochod" tohoto receptu na Varechu vyprovokovala naša kamarátka Michsamant, s otázkou čo s kuracím mäsom a rôznofarebnými paprikami. Nafotený ho mám síce s Romaine & Radicchio šalátom, ale papriky sú u mňa vždy vítaným doplnkom a chuťovo úžasnou zmenou. Pripraviť si ho môžte vždy, keď cítite potrebu uľaviť žalúdku, zamaškrtiť si, či pre "Ladys Party", alebo len tak ........ !

6 ÷ 8 (10)
porcií
22´ minút
príprava
25´- 30´ minút
na 190 °C

Suroviny

6 a viac ks
1÷2 ks
1 ČL
1 KL
1,5 ÷ 2 dcl
podľa potreby
podľa potreby
1÷2 PL
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    rozporcované kuracie mäso zbavené kože vykostíme, poukladáme do pracovnej misy, zalejeme 2/3 marinády (šťava z citróna /... nov/; 1 ČL soli; 1 KL MČK; 1,5 dcl olivového oleja), premiešame, prikryjeme celofánom a necháme aspoň 69´odpočinúť! Najvýhodnejšie sa mi v praxi ukázalo uloženie cez noc do chladničky. 1/3 marinády uložíme na ďalšie použitie po upečení mäsa.

    Ľahký šalát s marinovanou kuracinou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    v deň prípravy na servírovanie, vyberieme kuracie medailóniky z marinády, rozložíme ich na pekáč (bez vymastenia), pokryjeme hoblinkami masla a vložíme na 25´(30´) do rúry predohriatej na 190 oC (375 oF).

    Ľahký šalát s marinovanou kuracinou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    počas pečenia mäsa pripravíme šalát, podľa dostupných ingrediencií (v zozname som zámerne uviedol ich väčšie množstvo), iniciatíve sa medze nekladú a nechajte sa riadiť výberom vlastnej chuti. Podobne je to aj s dressingom - ja som použil variant Constance: 1 strúčik rozmliaždeného cesnaku, 1/2 ČL soli, 1 ČL plnotučnej liptovskej horčice, štipku MČK a cukru a 1 PL octu dôkladne zmiešame a spojíme s 1,5 (2) dcl panenského olivového oleja. Lahodnosť môžeme zvýrazniť 1 (2) PL rozpučenej Nivy, alebo iného "modrého" syra.

  4. 4

    mäso po upečení polejeme odloženou 1/3 marinády a necháme 7´(10´) nasiaknuť. Potom si ho narežeme na plátky, podobne ako si nakrájame aj rôznofarebné papriky, paradajky, reďkovky, olivy, fetu, ....... !

    Ľahký šalát s marinovanou kuracinou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    servírujeme buď na veľkú tácku, alebo na samostatné plytké taniere; postupne rozkladáme šalát (pre farebný i chuťový efekt radšej viac druhov), papriky, paradajky, olivy, kocky fety, ......., polejeme dressingom a napokon poukladáme pokrájané kuracie mäsko; ozdobíme čerstvými lístkami petržlenovej vňate. Pri dostatku času je vhodné použiť variant opečených rôznofarebných paprík (po upečení ich vložíme na pár minút do igelitového vrecúška a zbavíme kože), osolených a obliatych roztopeným maslom; v tom prípade môžeme podávať s bielym pečivom, alebo s hriankami.

    Ľahký šalát s marinovanou kuracinou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

honestka
Ferryko uz sa tesim na leto a tunajsie trhy, aj ked sa nedaju porovnat s takymi tymi primorskymi (iba tu snivam)... ale beriem to co sa ponuka a kedze sezona BBQ nam uz tu nastupila, taketo osviezujuce salatiky si prave teraz najdu svoje ocenenia... mozem ich papkat v kazdom moznom prevedeni.
Prave dcerka mi pri skypovani povedala, ze je prekvapena, ze v nasich restauraciach na Slovensku podavaju len "listy" salatu bez akehokolvek dressingu a predstavivosti, co ju velmi prekvapilo, kedze je odkazana na tento typ stravovania sa momentalne (pokukam vecerom na zelene policko)...
michsamant
No teeeda, to sa mi paci, len viac ako polovicu veci nemam doma a ani asi nezozeniem, ale urcite zapojim fantaziu a urobim nieco podobne. Super!
sracz
...... Michsamant_ka! To čo máš doma určite stačí! Ten výčet ingrediencií je iba návod, vyber si z toho čo chceš, ani ja som nepoužil všetko (iba R&R šaláty, paradajku, redkvičku, fetu, olivy a 2 listy červenej kapusty) a dressings sú rôzne. Variant Constance mala moja krajšia 1/2_ovička už hotový v chladničke! Hlavcu hore, neboj sa, zvíťazíš! Som o tom presvedčený!
frezia68
Kulinársky výsledok je taký krásny a lákavý,že stojí za to vyskúšať.Už sa chystám na opečené papriky zbavené kože....na Tvoje doporučenie a ďaľšie doplnkové zeleninky :-))
cinkla
Hmmmm, olivy, feta, "CONSTANCE "- same dobre veci, co vsetko hladny narod nevymysli .....Skusim, skusim.....
sracz
Srdečná vďaka všetkým! Na šalát(y) s dressingom môžete porozkladať rezy nielen z kurčaťa, ale aj zo šunky, studeného bravčového rezňa, morčacie, zajačie, hovädzie a dokonca aj krevety, či lososa alebo údeného pstruha! Dobrú chuť!
sracz
Och - Sairaam - aby som nezabudol: "čo si v dome vychováš, to sa Ti aj okolo domu motá a potuluje!" Ale sľubujem, až náhodou zablúdim do LM, tak Ti veľmi rád navarím, podľa Tvojej chuti a želania!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia