Kysnuté tvarohové rožky a šatôčky

izabella929 - fotkaizabella929, 15. mája 2012

Dnes som upiekla klasické domáce kysnuté tvarohové rožky.Máme radi tento druh koláčov.Z cesta mi vyšlo ešte aj na tvarohové šatôčky.

10
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

300 g
200 g
30 g
 štipka
1 vrecko
1/2 citr.
300 ml
30 g
1 káv.lyžička
2 ks
1 ks
plnka:
250 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Urobila som si kvások z mlieka cukru a droždia.Múky som si preosiala.D omúky som dala 2 žltka,vykysnutý kvások,maslo a soľ. Vypracovala som polotuhé cesto.Keď som ho mala vymiesené, rozdelila som ho na dva bochníky. Z bochníka som urobila šúľok a poriadne som ho obúchala o pracovnú dosku viac-krát.Aj druhý šúľok tak isto. Pomúčila a zakryla utierkou a nechala riadne vykysnúť.Vykysnuté cesto som rozvaľkala na pol cm. a urobila som štvorce na ktoré som ukladala plnku z tvarohu..urobila som najprv šatôčky. Zo zvyšného cesta som urobila kruh, rozdelila na trojuholníky a cesto som naplnila plnkou.

    Kysnuté tvarohové rožky a šatôčky - obrázok 1
  2. 2

    Uložila na vymazaný pekáč a piekla vo vyhriatej trúbe na 180 st. 2O min.Urobila som tvarohovú plnku: tvaroh, vanilkový cukor a šťavu z citronu som zmiešala.Touto plnkou som naplnika šatôčky aj rohlíky.Potrela som ich rozšlahaným vajíčkom a upiekla. prajem dobrú chuť.

    Kysnuté tvarohové rožky a šatôčky - obrázok 2

Diskusia k receptu

afataga
mnam krasne ich mas, chcem sa opytat ci nie je vela toho mlieka? ja som raz dala na 500g muky 250 ml a mala som to cesto strasne riedke
izabella929
@afataga ,,mám teraz nejakú protivnú polohrubú múku,,,neviem prečo, ale toľko veľa tekutín nasáva, že ma už hnevá..úplne som z nej bola dnes nervozna, ,lebo som už mala málo mlieka a bála som sa, že mi to nevystačí..keď ju chytím do ruky je ako krupica a vraj polohrubá...ešte som takú múku nemala...keby som bola robila z len z hladkej, polovica mlieka by mi stačila..nepoužívam ju ani do jemných zákuskov, obávam sa, že budú tvrdé...
afataga
tak dakujem za vysvetlenie :-) aj mama mi hovorila, ze kupila nejaku polohrubu a vraj je strasne sucha, ze az susti ked ju sype, mozno to bude ta ista, ja kupujem v poslednej dobe len zn. Mlyny Trencin, vseobecne radsej kupujem slov. vyrobky
izabella929
@afataga ,presne tak, pripadá mi ako vyprahnutá púšť...nejaká je suchá...už mámz nej iba posledné kilo, takže už takú nekúpim...tiež kupujem len slov.výrobky..
margaretka28
Máš ich veľmi pekné a tvarohové to je moja srdcovka,práve som prišla zo záhrady,posadila som papriky aj rajčiny,aj som veru vyhladla a tak teraz slintám nad tvojimi rožkami....
marijanka712
@izabella929 máš ich užastné- zbožňujem take koláčiky , ale prst hore nemôžem prereto ked upečiem rozdelím a sebe nechám najmenej... Tekutinu nevylejem všetkú naraz, ale prilievam a tak viem kolko mi to zoberie, lebo ráz som tiež musela dosýpať múku , lebo cesto bolo riedke tak to skús urobiť podla seba a do poznámky si napíš kolko mlieka si tam dala ...
izabella929
@marijanka712 , tiež to tak robím, lebo táto múka mi brala tekutinu ako vyschnutá studňa...) sú výborné.-) dík za komentárik.-) a ďakujem pekne za návštevu v mojich fotoalbumoch na Azete.-)
modrykamen
Ech, ale by som si dal! No keď ma nikto neponúkne, tak si zajtra musím urobiť sám.
marikafil
Ja by som sa chcela spýtať - načo slúži to búchanie hotovým cestom po pracovnej doske?
3sandra3
čo znamená, že si šúlok cesta obúchala o pracovnú dosku? To nepoznám.
marcy
také starosvetské,tradičné..... nikdy nesklame tepša takej dobroty :o)))
izabella929
@marikafil , učila ma to robiť jedna teta susedka...tým, že sa to cesto obúcha, je krehkejšie, krajšie nakysne a je veľmi lahučké, ako, páper...vždy to tak robím...cesto ale musí byť tuhšie, lebo riedke sa obúchať nedá...a tak, čím viac krát a otočiť a zase druhým koncom..zmiesiť a zase obúchať...
evanaaa
To búchanie cesta má za núlohu vyhnať - vybúchať vzduch z neho, vzduchové bubliny.
irenaw
mňam, jeden tu tak mať na ráno ;-) ja tak "plieskam" cesto na vaľkanú štrúdľu, vraj sa lepšie uvoľní lepok a cesto je potom pružnejšie. neviem, ale ozaj sa s ním dobre robí.
medovnicek
krásne rožky a aj šatôčky, s tým obúchaním cesta to pri najbližšej príležitosti vyskúšam
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Do týchto koláčov nejde žiadny cukor len vanilkový a to aj do tvarohu len vanilkový cukor? Nie je to málo?
elisticka
super tie satocky mnam !!! no to buchanie som robila aj ja haha potom som 2 dni hladala asi tretinu cesta:-)
izabella929
@Eli ška, teraz som sa riadne zasmiala.-)))))))asi bolo cesto redšie.....nevadí,hlavné, že sa koláčik vydaril.-))))díky moja milááá.-)))))
evanaaa
Och, @izabella , až mi je zle, keď vidím také krásne roženky, priam ma lákajú, tak veľmi by som aspoň jeden ochutnala........najmä tie šátočky.
izabella929
@evanaaa , ach moja milá, tak rada by som ťa ponúkla a veru úplne z lásky.-))) boli skotočne výborné, a ľahunké ako páper....aj šatôčky boli fajn, tie sme zjedli ihneď, ešte boli teplé...
peliska
Kysnuté cesto nie je môj priateľ,nedarí sa mi.
izabella929
@peliska ,rada pracujem s kysnutým cestom..musí hlavne dobre vykysnúť, potom po naplnení a pre pečením , znova nechať dobre podkysnúť a potom to musí byť jedna báseň))) s držím palce, aby sa ti vydarilo.-))
intuicia
vynikajuce cesto, krasne nakyslo, vyborne sa s nim robilo a kolaciky su makucke a lahucke, dakujem a odporucam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia