Foto: janac
...u nás najobľúbenejší....
Suroviny
Rozkvasenie kvásku: | |
1 PL |
|
170 g |
|
150 g |
|
Ostatné suroviny: | |
250 g |
|
250 g |
|
50 g |
|
50 g |
|
18 g |
|
5 g |
|
250 g |
|
Postup
-
1
Rozkvasíme si kvások: 1 PL kvásku, (ktorý sme si nechali z minulého pečenia, alebo sme dostali ) 170 g vody 150 g múky ražnej celozrnnej spolu dobre rozmiešame a necháme kysnúť 10-12 hod. Toto si väčšinou urobím večer...
- 2
Ráno si odoberiem 1PL vykysnutého kvásku do pohára a odložím do chladničky (použijem na rozkvasenie na budúci chlebík). Ostatný kvások dám do misy, pridám ostatné suroviny a všetko spolu dobre vymiesime 10 min (pokiaľ máme kuch. robota, tak ho určite použite :-) Vymiesime si cesto konzistencie detskej plastelíny-modelíny :-) Voda je v recepte informačne, lebo veľmi záleží aj od múky...
- 3
.Cesto preložíme do naolejovanej misky a necháme 30 min odpočívať. Potom cesto v miske poprekladáme a necháme odpočívať 30 min...toto opakujeme 3-krát.
- 4
Cesto si preložíme na dosku a vytvarujeme si bochník,(ja to robím podľa tohto videa http://www.youtube.com/watch?v=yVUhJfDr-U4 ) ktorý dáme kysnúť do ošatky po dobu 2-3 hod.
- 5
Dáme si ohriať rúru na 230 stupňov, spolu aj s plechom , na ktorom budeme chlebík piecť. Na dno rúry dáme vodu v hrnčeku, aby sa nám zároveň zaparila rúra.Po vykysnutí vyklopíme chlebík na plech a pečieme 10 min pri teplote 230 stupňov. Potom vyberieme hrnček s vodou a teplotu znížime na 170 stupňov a ďalej pečieme 30 min. Chlebík krájame až po vychladnutí....
- 6
Ja som prvé chlebíky piekla v rímskom hrnci, lebo som nevedela odhadnúť konzistenciu cesta a kysnutie a aby som nebola zklamaná, že upečiem placku :-) Na pečenie sa môže použiť nádoba, ktorá sa dá zavrieť a je vhodná do rúry.Hrniec som dala do rúry nahriať na teplotu 210 stupňov. Do horúceho som vložila cesto a piekla prikrytí 30 min. Po tejto dobe som vrchnák z hrnca dala dolu a chlebík dopiekla asi 10 min...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Váš je taký krásny ,vysoký ,snáď sa aj ja k takému dopracujem.Chlieb s droždím pečiem často,je vysoký ,aj chuťovo výborný,tak neviem ako je to s tým kváskovým.Ďakujem za odpoveď.