Kváskový chlieb Zora

janac - fotkajanac, 26. januára 2014
Kváskový chlieb Zora
Foto: janac

...u nás najobľúbenejší....

Suroviny

Rozkvasenie kvásku:
1 PL
170 g
150 g
Ostatné suroviny:
250 g
250 g
50 g
50 g
18 g
5 g
250 g




Postup

  1. 1

    Rozkvasíme si kvások: 1 PL kvásku, (ktorý sme si nechali z minulého pečenia, alebo sme dostali ) 170 g vody 150 g múky ražnej celozrnnej spolu dobre rozmiešame a necháme kysnúť 10-12 hod. Toto si väčšinou urobím večer...

  2. 2

    Ráno si odoberiem 1PL vykysnutého kvásku do pohára a odložím do chladničky (použijem na rozkvasenie na budúci chlebík). Ostatný kvások dám do misy, pridám ostatné suroviny a všetko spolu dobre vymiesime 10 min (pokiaľ máme kuch. robota, tak ho určite použite :-) Vymiesime si cesto konzistencie detskej plastelíny-modelíny :-) Voda je v recepte informačne, lebo veľmi záleží aj od múky...

  3. 3

    .Cesto preložíme do naolejovanej misky a necháme 30 min odpočívať. Potom cesto v miske poprekladáme a necháme odpočívať 30 min...toto opakujeme 3-krát.

  4. 4

    Cesto si preložíme na dosku a vytvarujeme si bochník,(ja to robím podľa tohto videa http://www.youtube.com/watch?v=yVUhJfDr-U4 ) ktorý dáme kysnúť do ošatky po dobu 2-3 hod.

  5. 5

    Dáme si ohriať rúru na 230 stupňov, spolu aj s plechom , na ktorom budeme chlebík piecť. Na dno rúry dáme vodu v hrnčeku, aby sa nám zároveň zaparila rúra.Po vykysnutí vyklopíme chlebík na plech a pečieme 10 min pri teplote 230 stupňov. Potom vyberieme hrnček s vodou a teplotu znížime na 170 stupňov a ďalej pečieme 30 min. Chlebík krájame až po vychladnutí....

  6. 6

    Ja som prvé chlebíky piekla v rímskom hrnci, lebo som nevedela odhadnúť konzistenciu cesta a kysnutie a aby som nebola zklamaná, že upečiem placku :-) Na pečenie sa môže použiť nádoba, ktorá sa dá zavrieť a je vhodná do rúry.Hrniec som dala do rúry nahriať na teplotu 210 stupňov. Do horúceho som vložila cesto a piekla prikrytí 30 min. Po tejto dobe som vrchnák z hrnca dala dolu a chlebík dopiekla asi 10 min...

Diskusia k receptu

havino
krásny chlebík, pečiem úplne rovnako ako ty, aj múky takto kombinujem, dnes som tiež okrúhly piekla, pokus o narezanie mi nevyšiel podľa predstáv, praskol mi v rezoch, zrejme mi chcel ešte kysnúť, inšpirujem sa na FB na pečempeceň
renulienka
...ako sa urobi na chlebiku ta ,,tetovacka,,? Niekde som to myslim uz videla, tusim s kakaom, nie som si ista, dakujem za odpoved @janac , naozaj pekna praca, tiez peciem s kvaskom, raz vydarene, inokedy menej ;-)
janac
...a ďakujem za pochvalu. Dnes som robila ZORU tiež, ale s menšou obmenou. Miesto špaldovej múky som dala ražnú a 1PL pšen. klíčkov...chutí vynikajúco :-D

stacy77777
juuuuj, kráááásny, tiež som založila kvások, chystám sa prvý krát upiecť
danka61
Piekla som kváskový chlieb,ale po upečení bol ploský,kde robím chybu?
Váš je taký krásny ,vysoký ,snáď sa aj ja k takému dopracujem.Chlieb s droždím pečiem často,je vysoký ,aj chuťovo výborný,tak neviem ako je to s tým kváskovým.Ďakujem za odpoveď.
marianne
Tak toto rozkvasenie kvasku citam po prvy krat, vzdy davam tak 100-150ml kvasku na 500 g muky. Davala som pred tym aj 300ml kvasku, ale bolo to zbytocne, vykysol aj so 100 ml krasne. Ale toto rozkvasenie kvasku je pre mna novinka, ze len 1PL kvasku a nechat do rana rozkvasit. Idem to rozkvasenie uz aj vyskusat...lebo chlebik mas krasny, skoda, ze nie je v reze odfoteny...
danka61
Dnes som po dlhej dobe znovu skúsila piecť kváskový chlieb a podaril sa ,krásny ,prepečený,asi som mala dobrý kvások a dobrý recept.Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia