Kváskový chlieb Zora

Autor receptu: janac

...u nás najobľúbenejší....

Postup

  1. Rozkvasíme si kvások: 1 PL kvásku, (ktorý sme si nechali z minulého pečenia, alebo sme dostali ) 170 g vody 150 g múky ražnej celozrnnej spolu dobre rozmiešame a necháme kysnúť 10-12 hod. Toto si väčšinou urobím večer...
  2. Ráno si odoberiem 1PL vykysnutého kvásku do pohára a odložím do chladničky (použijem na rozkvasenie na budúci chlebík). Ostatný kvások dám do misy, pridám ostatné suroviny a všetko spolu dobre vymiesime 10 min (pokiaľ máme kuch. robota, tak ho určite použite :-) Vymiesime si cesto konzistencie detskej plastelíny-modelíny :-) Voda je v recepte informačne, lebo veľmi záleží aj od múky...
  3. .Cesto preložíme do naolejovanej misky a necháme 30 min odpočívať. Potom cesto v miske poprekladáme a necháme odpočívať 30 min...toto opakujeme 3-krát.
  4. Cesto si preložíme na dosku a vytvarujeme si bochník,(ja to robím podľa tohto videa http://www.youtube.com/watch?v=yVUhJfDr-U4 ) ktorý dáme kysnúť do ošatky po dobu 2-3 hod.
  5. Dáme si ohriať rúru na 230 stupňov, spolu aj s plechom , na ktorom budeme chlebík piecť. Na dno rúry dáme vodu v hrnčeku, aby sa nám zároveň zaparila rúra.Po vykysnutí vyklopíme chlebík na plech a pečieme 10 min pri teplote 230 stupňov. Potom vyberieme hrnček s vodou a teplotu znížime na 170 stupňov a ďalej pečieme 30 min. Chlebík krájame až po vychladnutí....
  6. Ja som prvé chlebíky piekla v rímskom hrnci, lebo som nevedela odhadnúť konzistenciu cesta a kysnutie a aby som nebola zklamaná, že upečiem placku :-) Na pečenie sa môže použiť nádoba, ktorá sa dá zavrieť a je vhodná do rúry.Hrniec som dala do rúry nahriať na teplotu 210 stupňov. Do horúceho som vložila cesto a piekla prikrytí 30 min. Po tejto dobe som vrchnák z hrnca dala dolu a chlebík dopiekla asi 10 min...