Kvasená kapusta - zaváraná

marianna76 - fotkamarianna76, 25. decembra 2011

Máme kapustu naloženú v súdku, po čase je taká iná, tak som skúsila zavariť, že vraj ostane taká ako teraz v sude. Máme ju Zobraziť celý popisMáme kapustu naloženú v súdku, po čase je taká iná, tak som skúsila zavariť, že vraj ostane taká ako teraz v sude. Máme ju naloženú asi 6 týždňov.

8
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 65 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Viem, že sú tu recepty ako naložiť kapustu priamo do pohárov, ale nemám toľko miesta, aby mi na plechoch v pohároch kvasila a treba ju tam dosť natláčať. Keďže mám na to manžela, natlačí ju do súdka.

  2. 2

    Vykvasenú kapustu som postupne dávala do pohárov 7 dcl, alebo podľa toho aké potrebujeme. Dávala som pozor, aby som vytláčala vzduch.

    Kvasená kapusta - zaváraná - obrázok 2
  3. 3

    Uzatvorila som vhodnými viečkami. Dala som do zaváracieho hrnca a dala sterilizovať. Mala sa sterilizovať pri 65 stupnov/ 45 minút. Mne to, ak keď som dávala pozor, vybehlo až na 75. Druhý krát to musím lepšie sledovať. Aj keď som to dala na najmenšiu teplotu, aj tak to stúpalo. Občas to treba medzi tým vypať.

    Kvasená kapusta - zaváraná - obrázok 3
  4. 4

    Dva poháre mi nechytili. Neviem, že je to tými plechmi, alebo treba lepšie viečka, ale aj nové dakedy nechytia.

    Kvasená kapusta - zaváraná - obrázok 4

Diskusia k receptu

baculata
Aj ja som tento rok sterilizovala kvasenuz kapustu podla rady kamarátky, tá mi kázala cistu vodu asi 3 litre zmiesat s kavovou lyžičkou pyrosiričitanu a touto vodou som doplnala pohare, aby boli zaliate.Tiez sa to sterilizovalo asi 20 min,ešte sme to nechutnali, uvidíme.
cathyc
pyrosiričitan ako spomenula @baculata a sterilizácia zničia množstvo dobrého čo čerstvá kvasená kapusta obsahuje. Ak sa Ti nechce tlačiť do pohárov, stačí utlačiť kapustu v hrnci a keď pustí šťavu dáš ju do pohára. Inak v súdku ak je zabezpečený tlak, dostatok slanej šťavy a vzduchotesnosť, sa kapuste nemôže nič stať. Podľa všetkého niečo z toho Tvoja kapusta nemá. Ja nakladám kapustu aj priamo do pohárov, bez sterilizácie a aj do súdka a vydrží mi tam až do spotrebovania. Samozrejme kapustu spotrebujeme do novej sezóny.
marianna76
mne tiež kapusta vydrží v súdku až do novej, ale chuť nie je stále tá istá, preto som toto skúsila
aroooo
Ja som tiež zvykla sterilizovať na jar vykvasenú sudovú kapustu, ale len aby chytilo viečko.
hubata
Asi málo dubasíte nohami v sude, dostane sa tam vzduch a musíte prilievať vodu čo zasa nestačí aby kapusta bola kyslá z vlastnej mliečnej šťavy. Preto asi mení chuť a aj farbu. Takže deťom treba dať sáčky na nohy a dubasiť a dubasiť!
damisa
ja tiež sterilizujem kapustu hneď ako vykysne asi 20 min.na 80 st. a ked ju vyberiem tak ešte raz dotočím viečko a otočím pohár viečkom dole a nechám tak vychladnúť. Tiež sa mi stalo ,že nechytilo viečko, ale asi preto, že ich opakovane používam.
klaura
robíme to si tak, ako píše @hubat á ... lebo kvasenú kapustu máme až do novej rovnakej chuti a rovnakej kvality ako na začiatku ... :) ale stáva sa, že keď príde čas nakladať novú kapustu nieto kam ... lonskú kapustu naložím do pohárov a je to ... pred Vianocami ju porozdávam po rodine a všetci sú spokojní ... :) je vynikajúca ....
klaura
@marianna76 skopírovala som ti odpoveď aj sem : ani ti neviem, ako to s tou kapustou robíme ... :))) dobre natlačíme, buď syn lebo ja, treba soliť po jednotlivých vrstvách, (soľ zmiešame vždy s 1 Dekom) pridávame bobkový list, celé korenie, tlačíme, vyberáme vodu aby vošlo čo najviac kapusty. keď je sud plný zaťažíme doštičkami a na ne dáme kameň a necháme v teple asi 1-2 týždne. Stále pozeráme, či je dosť vody (ona musí byť stále pod vodou ... a ak nie, dolejeme z tej, čo sme pri tlačení vybrali. (vždy si odložím do 3 litr. pohára) Keď je vykysnutá, šup s ňou do pivnice. Vyberať vždy čistými rukami, nič do nej nenatrúsiť, keď treba doliať vodu z vodovodu, keď by začala na vrchu mäknúť, zaliať slanou vododu. A vždy mať vodu v jarčeku pod vrchnákom ... asi tak ... ak niečo nie je jasné, kľudne sa spýtaj ... :)
borek
Hlávkové zelí, neboli kapusta-také již nedávám do hrnce(zelák), ale sterilovat, to je škoda vitamínu, to také nedělám, ale já zelí nakrouhám, promícham se solí, trochu kmínu, chvíli nechám a potom naplnit sklenice, nemusí se moc upěchovat, plnit tak 3-4 cm pod okraj, uzavřeme víčky, ale né ty šroubovací, uzavřeme hlavou, dáme na plech , necháme v teple, po vykvašení otřeme sklenice a uložíme, mléčné kvašení má hodně vitamínů, je zdravější, než sterilované.
matilda256
Tiež už roky takto sterilizujem kapustu.Je lepšia takto lebo v súdku vždy prekvasila.Vždy niektoré poháre nechytia.Tak ich dám do chladničky a miniem prvé.
ivan14
Sterilací se zničí dost vitamínu C. Ne, že by to zvlášť vadilo, při jakž-takž pestré stravě máme tohoto vitamínu i v zimě dost, ale spíš mi vadí právě ta změna chuti déle ležícího zelí. Proto jsem kdysi začal dobře vykvašené zelí mrazit. Mám plechové tvarovky, do kterých vložím mikrotenový sáček a naplním zelím (ale používám i pro jiné produkty). Po zmražení stačí vložit tvarovku na pár vteřin do teplé vody, sáček pak lze snadno vyjmout. Vzniknou hranoly, které se snadno v mraznici skladují. A pokud chcete menší množství, zmrzlé zelí se snadno řeže zubatým nožem . Chuť zůstává dokonalá.
hralka
@Klaura (27.12.2011 12:37)

Načo dávate deko?To už nemá chuť pravej kyslej kapusty.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia