Kurča lenivej mamy fotorecept

andys - fotkaandys, 7. decembra 2011
Kurča lenivej mamy (fotorecept)
Foto: andys

Aj uprostred týždňa treba nakŕmiť tri hladné krky. Tak som sa snažila vykúzliť niečo chutné, pri čom sa veľmi nenarobím. Ako zo žartu hovorím, varili sme traja - Emile, Henry a ja ;) (na varenie som použila keramický hrniec značky Emile Henry, je možné ho nahradiť napr. rímskym hrncom alebo akoukoľvek zapekacou nádobou).

6
porcií
10 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks čerstvé
750 g
70 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kurča naporcujeme na štvrťky. Ja som mala veľké gazdovské kura, tak som použila samostatne horné a spodné stehná a krídelká. Osušené mäso jemne nasolíme, potrieme zmesou korenia a necháme odležať (namiesto zmesi s chilli môžete použiť bylinky či akékoľvek koreniny podľa vašej chuti). Nezabudneme zapnúť rúru na 180 stupňov.

    Kurča lenivej mamy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si pripravíme zemiaky - ošúpeme ich a nakrájame na mesiačiky. V ideálnom prípade ich lenivá mama ani nečistí, len poumýva, ale tieto moje neboli veľmi pekné. Zapekaciu misu vystelieme oravskou slaninkou, nakrájanou na tenké plátky. Zopár plátkov si necháme na obloženie kurčaťa.

    Kurča lenivej mamy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na slaninu navrstvíme zemiaky. Osolíme.

    Kurča lenivej mamy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na zemiaky navrstvíme kuracie štvrťky.

    Kurča lenivej mamy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na každý kúsok mäsa dáme jeden-dva plátky slaniny.

    Kurča lenivej mamy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz už len zapekaciu misu zakryjeme a šups s ňou do vyhriatej rúry. Pečieme asi 60 minút v teplovzdušnej rúre, v klasickej pridajte cca 20 stupňov. Po 50 minútach odkryjeme, aby kuriatko chytilo chrumkavú kôrku. Získanú hodinku využijeme podľa svojich predstáv s dobrou knihou či pri kávičke ;)

    Kurča lenivej mamy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Napriek tomu, že sme jedlo vôbec nepodliali, pustilo vlastnú šťavu. Zemiaky sú mäkké a na okrajoch chrumkavé a mäsko ide pekne od kosti. Dobrú chuť :)

    Kurča lenivej mamy (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

20 komentárov k receptu
@Andys ,že "lenivá"...To keď nevystojíš pri sporáku 3 hod.,tak si lenivá ?No,no...
Nenašla som šípky.Ja posypem zemiačky granulovaným cesnakom (nezhorí a nezhorkne ) a rascou.Nesolím,sú chrumkavejšie.Niekedy sa mi zdá,že moji stravníci nestoja ani o kurča,chcú len zemiaky.
obľúbený recept, rýchly a variabilný, niekedy dám pre zmenu pod zemiaky kvasenú kapustu, mňam dostala som na to chuť :)
@viera1 - použila som zmes korenia chilli a šípky, ale zrejme pri vkladaní z toho prediktívneho zoznamu surovín to zmizlo...
@dorisa , ďakujem za pochvalu, presedlala som z mobilu na kvalitný fotoaparát, som rada, že je to vidieť ;)
@alexdidi , Tvoj recept hneď poputoval do mojej KK :)
Všetkým ďakujem za reakcie! :)
robievam na zemiakoch takto ako ty a je to vyborne... a niekedy podelim do alobalu zvlast kazdu porciu,a niekedy pridam k porcii trochu leca a zabalim.....ostane to stavnate a je to velmy chutne...chvalim a nemyslim si ze je to pre lenive gazdinky skor pre sikovne...:)))
Akáže lenivá mama? Vypadá to úžasná mňamka. Ukladam si do KK . A vieto čo? Hneď zajtra spravím k obedu. Vďaka za receptík. Mám o starosť menej.

Pridaj komentár k receptu: