Kurča lenivej mamy (fotorecept)
Autor receptu: andys
Aj uprostred týždňa treba nakŕmiť tri hladné krky. Tak som sa snažila vykúzliť niečo
chutné, pri čom sa veľmi nenarobím. Ako zo žartu hovorím, varili sme traja -
Emile, Henry a ja ;) (na varenie som použila keramický hrniec značky Emile Henry, je
možné
ho nahradiť napr. rímskym hrncom alebo akoukoľvek zapekacou nádobou).
6 porcií |
10 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Kurča naporcujeme na štvrťky. Ja som mala veľké gazdovské kura, tak som použila samostatne horné a spodné stehná a krídelká. Osušené mäso jemne nasolíme, potrieme zmesou korenia a necháme odležať (namiesto zmesi s chilli môžete použiť bylinky či akékoľvek koreniny podľa vašej chuti). Nezabudneme zapnúť rúru na 180 stupňov.
- Medzitým si pripravíme zemiaky - ošúpeme ich a nakrájame na mesiačiky. V ideálnom prípade ich lenivá mama ani nečistí, len poumýva, ale tieto moje neboli veľmi pekné. Zapekaciu misu vystelieme oravskou slaninkou, nakrájanou na tenké plátky. Zopár plátkov si necháme na obloženie kurčaťa.
- Na slaninu navrstvíme zemiaky. Osolíme.
- Na zemiaky navrstvíme kuracie štvrťky.
- Na každý kúsok mäsa dáme jeden-dva plátky slaniny.
- Teraz už len zapekaciu misu zakryjeme a šups s ňou do vyhriatej rúry. Pečieme asi 60 minút v teplovzdušnej rúre, v klasickej pridajte cca 20 stupňov. Po 50 minútach odkryjeme, aby kuriatko chytilo chrumkavú kôrku. Získanú hodinku využijeme podľa svojich predstáv s dobrou knihou či pri kávičke ;)
- Napriek tomu, že sme jedlo vôbec nepodliali, pustilo vlastnú šťavu. Zemiaky sú mäkké a na okrajoch chrumkavé a mäsko ide pekne od kosti. Dobrú chuť :)