Kuracia polievka chlapa, všetkými opusteného fotorecept

sracz - fotkasracz, 8. januára 2016
Kuracia polievka chlapa, všetkými opusteného (fotorecept)
Foto: sracz

.., ale aj starých mládencov, „slamenných vdovcov“, osamelých, ovdovelých a inak utláčaných mužov, chlapov. Áno, aj „pán všetkého tvorstva“ je od prírody duša slabá, citom nežná a v krízových situáciách naprosto bezradná. To platí aj o mne, hoci som sa narodil skoro 6 kg, odstavili ma už v 18 mesiaci a nebyť mlieka babičkinej kozy Ici, zahyniem na podvýživu. Tak som sa rýchlo naučil variť a dnes už mám utešených 116 kg. Jeden gram krajší druhého. KK pre mne podobné „indivíduá“ už mám rozpísanú!

6÷8
porcií
12 - 15 minút
príprava
60 - 90 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
5 - 6 ks
2 200 - 2 500 ml
podľa chuti
1 ks
6 - 8 ks
3 - 4 ks
2 - 3 ks
1 ks
450 - 500 g (alebo konzerva sterilizovaná)
1 ks
1 PL (čerstvý)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    inšpiráciu tohoto rcp som načerpal zo 190. str. tejto KK (288 str. nenormovaného formátu A5) „SPOONBREAD & STRAWBERRY WINE“. Autorky, Norma Jean a Carole Darden, čerpajú z bohatej studnice černochov Severnej Karolíny, ktorí v kuchyniach vedeli, pretože museli, zúžitkovať všetko do posledného kúska, gramu a lístočka.

    Kuracia polievka chlapa, všetkými opusteného (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na počiatku bolo toto; postup varenia je nenáročný a túto polievku dokáže na prvý raz uvariť aj úplný kuchár začiatočník, či „varič diletant“

    Kuracia polievka chlapa, všetkými opusteného (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    umyté a dočistené kuracie mäso (ale môže to byť aj celé 1 000÷1 200 g kurča) som uložil do hrnca, zalial vodou (~ 3 000 ml), pridal PL soli a priviedol do varu; starostlivo som hustým sitkom zozbieral penu, vložil dôkladne umytý, na hrubšie plátky pokrájaný citrón a už na ½ zníženom výkone ohrevu varil ~ 30´

    Kuracia polievka chlapa, všetkými opusteného (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som pridal celú olúpanú cibuľu (kto to má v polievke rád, môže ju pokrájať taktiež), umytú a pokrájanú zeleninu (mrkvu na kolieska, stonky zeleru na „C_éčka“, červené zemiaky aj s kožou ma ¼÷⅛, petržlen aj s halúzkami na 2÷3 mm kúsky, ak použijete čerstvé lusky mladej fazuľky, pokrájajte si ich na 20÷30 mm kúsky) a pomaly nechal variť ~ 60´

    Kuracia polievka chlapa, všetkými opusteného (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    teraz som do polievky pridal aj scedenú konzervu pokrájanej žltej fazuľky a ešte ju 5÷7´ povaril

    Kuracia polievka chlapa, všetkými opusteného (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    z polievky som povyberal mäso, pooberal ho z kostí a pokrájané vrátil do polievky

    Kuracia polievka chlapa, všetkými opusteného (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pre Vás som túto porciu odfotil z celým kuracím „lýtkom“; polievka je chutná, nie taká „ťažká“ ako z domácek sliepky, či kapúna, ľahko stráviteľná a po nasýtení sa ňou, nemáte pocit viny! Jednotlivé množstvo a druhy zeleniny si môžete voliť podľa Vašich chutí a možností. P. S.: hore hlavy chlapi samotári či pustovníci, život s vareškou, aj keď, nedaj Pane Bože, bez ženy je tiež krásny a občas aj veselý! Dobrú chuť!

    Kuracia polievka chlapa, všetkými opusteného (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Nazov ma tiez dobre pobavil ;-))) Dnes utesenych 116kg??!! ...fiha,no myslim ze z toho je svalov viac,nez tuku nie? :-) Inak by si sa tym hadam nechvalil :-)) Polievka je vynikajuca mili @sracz dobre si znova navaril :-)
Milý @sracz , som sa z chuti zasmiala už len pri názve tejto na pohľad chutnej i voňavej polievočky... Nesmierne rada by som prisadla k stolu - ochutnať dobre horúcej polievky i pokecať s "chlapom všetkými opusteným" :)
Ukladám a dakedy veľmi rada vyskúšam, ďakujem za krásnu polievkovú inšpiráciu :)
pobavil si ma:-) Hneď po prečítaní receptu som vzala tablet a išla som tvoj recept ukázať môjmu spolubývajúcemu, nech vidí, že aj chlapi sa vedia obracať v kuchyni a ešte aj vtipne podať recept. Recept si ukladám, 5* Srdečne ťa pozdravujem.
No Bratku môže to byť zaujímavé, musím to vyskúšať a potom pridám zopár holých viet a mohlo by to podariť, veď píšeš, že to zvládne aj "varič diletant":-)
Na babku si aj ja rád spomínam, vždy mi hovorievávávali, že "kto sa dobre nanají, ten zostane malý, toho kura preskočí a žaba ho zvalí" a takých ako Ty označovali, že je "to je dobrý kameň na kapustu"...
Netráp sa rozmermi a vyváraj!

Pridaj komentár k receptu: