Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 2. septembra 2012
Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept)
Foto: pusta

Nadchádza jeseň a s ňou husacie dobroty. Z domácej husi som odkrojila sadlo aj s kožou, nakrájala som ho na kocky, pokropila mliekom a Zobraziť celý popisNadchádza jeseň a s ňou husacie dobroty. Z domácej husi som odkrojila sadlo aj s kožou, nakrájala som ho na kocky, pokropila mliekom a dala som ho prikryté piecť na mierny plameň. V polovici pečenia som pridala kuraciu pečeň namočenú v mleku a ked bola skoro hotová, zosilnila som plameň, aby sa škvarky upiekli pekne do zlatova a pečeň dostala hnedú kôrku. Po vychladení v chladničke boli mňamózne nedeľné raňajky na stole. Odporúčam vyskúšať, je to naozaj vynikajúce.

2 - 3
porcie
60 minút
príprava
20+20+10 minút
na 60 - 60 - 80 °C

Suroviny

250 g
300 g
50 + 50 ml




Postup

  1. 1

    Z domácej husi som odrezala sadlo aj s kožou.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokrájala som ho aj s kožou na kocky o hrane asi 1,5 - 2 cm.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kuraciu pečeň som umyla a nechala dobre odkvapkať, odstránila som blanky a cievy.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kocky pokrájaného sadla som zaliala polovicou studeného mlieka a dala do hrnca.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kuraciu pečeň som zaliala druhou polovicou mlieka a nechala odstáť asi 1 hodinu. Pečeň v mlieku veľmi zjemnie a chuťou veľmi pripomína husaciu pečeň, ktorá je síce oveľa lepšia, ale aj neskutočne drahá.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hrniec s husacím sadlom a s mlekom som prikryla pokrievkou, postavila som ho na najnižší plameň a takto vyzerajú husacie škvarky po prvých 20-tich minútach pečenia.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vtedy som pridala k husacím škvarkom kuraciu pečeň aj s mliekom, v ktorom bola namočená.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Piekla som na veľmi miernom plameni prikryté ďalších 20 minút, kedy všetko spolu vyzerá takto. Ničím som nekorenila, ani nesolila a nič iné som ani nepridávala. Všetko sa pečie na prírodný spôsob - in natur. Občas je potrebné zmes premiešať, aby sa neprichytila o dno, lebo je tam aj mlieko.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po tejto dobe som zvýšila plameň na strednú výšku a prikryté som piekla ešte 10 minút, kým škvarky nedostali peknú zlatistú farbu a boli trošku chrumkavé a pečeň dostala hnedú kôrku, zvnútra zostáva jemná a zamatová konzistencia.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď čiastočne zmes vychladla, naplnila som plastovú nádobku a po úplnom vychladnutí som dala dobre vychladiť, robila som v sobotu večer, dala som do chladničky na noc.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ráno som túto neskutočnú pochúťku vybrala z chladničky a pokrájala som na mesiačiky cibuľu a paradajky, papriky som pokrájala na kolieska.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom som zmes natierala na čerstvo upečený chlebík, až teraz som celé jemne posolila a podávala na raňajky.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Takto pečené oškvarky majú úžasne dobrú chuť a pečeň veľmi pripomína chuťou husaciu pečienku.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Moja mama pomletím tejto zmesi a pridaním dalších prísad pripravovala obyčajne v nedeľu na raňajky vynikajúcu židovskú paštiku - nádherná spomienka na detstvo. Ak vyskúšate, nebudete ľutovať. Prajem dobrú chuť. Mama piekla presne týmto spôsobom husaciu pečeň z vykŕmenej husi.

    Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

fineliving
tak toto sa mi páči! určite túto dobrotku vyskúšam a ukladám do KK :)
sovka62
Aj podľa mňa by sa pečeň mala piecť v masti a pekne pomaly. Tak ju robievala mama. Ale keďže pečeň bývala jedna, hoci aj veľká a nás doma šesť, zvykla na tej masti, v ktorej sa pečeň piekla, upražiť cibuľku, pridať k pečeni a masti. Trošku vychladnuté zomlela a tak sme si dávali na chlebík, tak nás podelila všetkých.
babidka
@pusta , inspirovala si ma :-) Husacie skvarky sme uz sice pojedli , ale mast ostala a tak z nej vykuzlim nieco podobne :-) Ked pozeram na tie fotky , tak sa mi ohromne zbiehaju slinky na ten kusok skvareninky !:-)
pusta
@babidka , verím, že sa husacie škvarky minuli, sú jednoducho famozne len tak samotné, ale židia z nich vyrábajú perfektné nátierky, dokonca škvarkové pagáčiky. samozrejme, môžeš kuracie pečienky urobiť v samotnej husacej masti - budú ti veľmi chutiť.
monika456
fantastické, mám schované trochu husacieho sádla v mrazničke, tak idem na to :)
pusta
@monika , tak sa do toho pusti, je to veľmi chutný starý židovský recept.
evanaaa
Raz v relácii "Bez servítky" robila mama Lenky Košickej, ( ak sa nemýlim) podobnú pochúťku, kuracie pečienky varila v množstve husacej alebo kačacej maati, ale si nepamätám celý postup aj keď som to potom robila, bolo to dávnejšie a recept niekde mám uložený, mala by som pohľadať, ale aj tento si uložím, využijem masť, ktorú vylievam ináč, možno by som to skúsila aj s kačacími pečienkami.
pusta
@evanaaa , neviem, či to mamička pani Lenky Košickej robila rovnako, ale pravdou je, že je to vynikajúci starý židovský recept, odkiaľ sa dostal aj k nám domov a patril u nás doma medzi sviatočné nedeľné raňajky podobne ako aj u Židov, od ktorých sme sa tento recept naučili.
pusta
@medovn íček, verím ti, že cítiš tú lákavú vôňu. aj ja, ked sa na to pozriem, u nás sa už minulo. veru boli to skvelé raňajky. prišla sezona husaciny, ak môžeš, vyskúšaj - iste si pochutnáš aj s rodinkou.
evanaaa
@pusta , ono to bolo trochu iné, jednoduchšie, ja chcem ale vyskúšať tento tvoj recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia