Foto: dvorka
Píšem sem jednoduchý recept na parené kura ktoré robí občas môj manžel, ktorý okrem senzačnej kávy, krupicovej kaše a praženice iné nevarí. Raz dal Zobraziť celý popisPíšem sem jednoduchý recept na parené kura ktoré robí občas môj manžel, ktorý okrem senzačnej kávy, krupicovej kaše a praženice iné nevarí. Raz dal mrazené kura "rozmraziť" nad paru a pretože mäsko bolo skvelé aj bez soli a korenia, robievali sme občas čisté parené kura.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do Misky sa pridá olej, cukor a korenie, ak je zmes korenia tak bez soli. Ja si zmes pripravujem rovno v obchode. Vezmem si sáček kde je napísané aké zmes obsahuje korenia a tie si nakúpim, doma už len zmiešam a viem že mi vydrží dlhšie ako to kupované slané.
-
2
Rozmrazené umyté a osušené kurča poriadne ponatieram zdnu aj z vonku marinádou a prsiami ho položím do taniera a zalejem zvyškom. Túto procedúru robím ráno a okolo desiatej kura ešte raz ponatieram a vložím späť do chladničky.
-
3
Ja nemám parák ani parný hrniec, preto používam tlakový hrniec so sitkom. Na dno nalejem asi 2 cm horúcej vody, položím stojanček a na ten uložím sito s kuraťom. Polejem ešte marinádou prsia aj stehná. Hrniec zavriem najskôr na najvyššom plameni nechám kým mi hrniec začne fufňať, potom dám teplotu na minimum a parím 40 minút. Vypnem plyn a nechám dôjsť, kým sa mi poklička uvoľní - to je asi 10 minút.
-
4
Vyberiem uparené kurča a naporcujem. Nie je chrumkavé ako ho majú viacerí radi, ale je šťavnaté a aj bez soli chutné. A kto chce kura natural, nemusí dávať marinádu, len dať pariť. Naše deti ako malé takéto mäsko zbožňovali a často sme ho mali len s chlebíkom a čerstvým zeleninovým šalátom.
-
5
Pridala som ryžu, mäso preliala šťavou z hrnca a kto chcel kompót mal ten, kto uhorky, mal tie.
Diskusia k receptu