Kura na pare

dvorka - fotkadvorka, 22. júla 2013
Kura na pare
Foto: dvorka

Píšem sem jednoduchý recept na parené kura ktoré robí občas môj manžel, ktorý okrem senzačnej kávy, krupicovej kaše a praženice iné nevarí. Raz dal mrazené kura "rozmraziť" nad paru a pretože mäsko bolo skvelé aj bez soli a korenia, robievali sme občas čisté parené kura.

3
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
1 čl
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do Misky sa pridá olej, cukor a korenie, ak je zmes korenia tak bez soli. Ja si zmes pripravujem rovno v obchode. Vezmem si sáček kde je napísané aké zmes obsahuje korenia a tie si nakúpim, doma už len zmiešam a viem že mi vydrží dlhšie ako to kupované slané.

    Kura na pare - obrázok 1
  2. 2

    Rozmrazené umyté a osušené kurča poriadne ponatieram zdnu aj z vonku marinádou a prsiami ho položím do taniera a zalejem zvyškom. Túto procedúru robím ráno a okolo desiatej kura ešte raz ponatieram a vložím späť do chladničky.

    Kura na pare - obrázok 2
  3. 3

    Ja nemám parák ani parný hrniec, preto používam tlakový hrniec so sitkom. Na dno nalejem asi 2 cm horúcej vody, položím stojanček a na ten uložím sito s kuraťom. Polejem ešte marinádou prsia aj stehná. Hrniec zavriem najskôr na najvyššom plameni nechám kým mi hrniec začne fufňať, potom dám teplotu na minimum a parím 40 minút. Vypnem plyn a nechám dôjsť, kým sa mi poklička uvoľní - to je asi 10 minút.

    Kura na pare - obrázok 3
  4. 4

    Vyberiem uparené kurča a naporcujem. Nie je chrumkavé ako ho majú viacerí radi, ale je šťavnaté a aj bez soli chutné. A kto chce kura natural, nemusí dávať marinádu, len dať pariť. Naše deti ako malé takéto mäsko zbožňovali a často sme ho mali len s chlebíkom a čerstvým zeleninovým šalátom.

    Kura na pare - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som ryžu, mäso preliala šťavou z hrnca a kto chcel kompót mal ten, kto uhorky, mal tie.

    Kura na pare - obrázok 5

Diskusia k receptu

3 komentáre k receptu
veľmi zaujímavý spôsob prípravy... my teda máme tiež najradšej "chrumkavé" kura, ale možno sa táto diétnejšia forma zíde. Oceňujem perfektné využitie tlakového hrnca...

Pridaj komentár k receptu: