Kravská hrudka fotorecept

maminamicha - fotkamaminamicha, 14. júna 2012

Výborný syr ktorý len tak nekúpite v obchode!

5
porcií
60 minút
príprava
300 minút
na 35 °C

Suroviny

10 l
3 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mlieko si dáme zovrieť na teplotu 35 stupňov a vypneme.

    Kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Primiešame syridlo a asi 3 minúty miešame. Potom necháme odpočívať 45 minút.

    Kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 45 minútach nakloníme hrniec a zistíme či sa oddeľuje mlieko huspeninovej konzistencie.

    Kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájame nožom na malé kúsky aby syrovátka vyplávala napovrch to je asi tak 10 minút.

    Kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zoberieme plátno alebo plienku a precedíme všetko čo je v hrnci.

    Kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zavesíme plienku a necháme odtiecť asi tak 5 hodín. Potom dáme do soľného roztoku alebo skonzumujeme len také.

    Kravská hrudka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

morza
Kravskú hrudku som robila, ale niekedy som pridala aj nasekanú pažítku. Chutí výborne.
tatranka
Krásna syrová hrudka.Už pár krát som sa rozhodovala urobiť hrudu syra.Vozia k nám výborné kravské mlieko.No problém je v sýridle.Neviem ho zohnať v menšom množstve.Takže hrudku som zatiaľ nerobila.Možno raz....
niniatko
@michsamant syridlo je enzým, ktorý zráža mlieko, kedysi získavaný z teľacích žalúdkov, neskôr z prasiat a teraz sa už robí buď z rastlín (tieto syridlá sa však nepoužívajú často) väčšinou sa používajú už teraz mikrobiálne syridlá
niniatko
@leomax majú ho v niektorých mäsiarstvach, drogériách, treba sa popýtať alebo aj v niektorých mliečnych automatoch je ho dostať v práškovej forme
ula2
Mňa vby tiež zaujímalo,kde by som dostala syridlo.?
mery8658
@maminamicha -krásna a určite aj dobrá hrudka a to nehovorím o tých tvojich korbáčikoch nad ktorými som slintala dlhú chvíľu. Prosím ešte oprav mlieko sa len zohreje a nie zovrieť. Syridlo predávajú aj zahradkarské potreby.
laila82p
Keď ho vidím sa mi slinky zbiehajú. Idem si odrezať do chladničky. :-))
babura
Aj ja robievam často a inšpirovala som sa @klaura receptom. Je naozaj dobrá.
dajda
Syridlo dostať kúpiť aj v pojazdnej mliekarni aj mlieko tam kupujem a robievam aj ricottu od @klaura je to výborný syr na pomazánky.
ajatinka
Som veľmi rada, že som našla návod na kravský syr. Tiež rozmýšľam, kde to Syridlo dostať v Bratislave? pomôžte... P.S. počula som, že sa dá z tohto syru pripraviť nepravá bryndza, je to pravda? Ak áno, tak ako? Vopred ďakujem
mery8658
@ajatinka ja som robievala bryndzu z kravskej hrudky takto: urobenú hrudku teraz v lete neodkladaj do chladničky nechaj voľne vonku ona za 1-2 dní prekysne kľudne ochutnaj keď je dostatočne kyslá tak ju 2x zomel na mäsovom mlynčeku pridaj trocha soli a s rukou vypracuj do spravnej konzistencie a uskladní. /môže sa uskl. aj do mrazaku/
voznica
Idem to vyskusať dufam že sa mi to podarý.Ukladám si to do k.k.
vavan
parádny recept musím zohnať to syridlo už sa teším
effy
Ahojte, ja som tiež robila kravsku hrudku je fantastická. Syridlo môžte kúpiť v Bratislave vo firme climax. Za 1,20€ môžte kúpiť maly sacik syridla ktorý je na 50 litrov mlieka.
tahamanka
Ahoj mas nahrernu robotu 100 rokou ked budem zit taky syr nespravim :) ale strasne moc by som chcela, nezijem na sk tak pristup k domacemu syru nemam. Mam doma syridlo a skusala som to aj s plnotucneho mlieka niekde som citala ze sa to da len nebudem mat tolko syra, dala som si 1 liter mlieka dotoho 20 kvapiek syridla ako bolo napisane na nom a za asi 15 min. sa mi mlieko zrazilo tak som sa tesila ze to je na dobrej ceste ale ked som ho pokrajala tak mi nijaka vola nevisla na povrch, a syrovatka po odkvapkani nebola tuha bola stale taka maksia neviem co sa stalo ale myslim ze si spravny clovek ktory bude poznat odpoved :)
maminamicha
@tahamanka Ahoj a ďakujem za komentík :) myslím, že postup si mala dobrý ale 15 min bol krátky čas mala si ho nechať pokojne aj 45 min. :)
tahamanka
Ved ja som ho nechala ja som len videla ze uz po 15 min sa zrazilo a ked som to po 45 min rozkrajala tak ziadna vola nevysla na vrch bola to len ta zrazenina nemala som vela toho syridla?
tahamanka
Nie davala som ako mam na krabicke 10 kvapiek na pol litra, to je asi vela vsak? Ale ja som to robila s krabickoveho mlieka...
tahamanka
Mne sa paci tento len sa mi musi podarit a potom bude dobre, asi sa mi nedari lebo pouzivam krabickove mlieko :)
tahamanka
maminamicha mne sa konecne ten syr asi podaril sla som podla receptu a mala som pekny syr, len som nechapala naco sa nechava vykysnut ked sa robia korbaciky, kedze mnohy ho robia aj z tehli, a hned rano ako odkvapkal som ho nahadzala do vody ze idem tahat nite a on sa mi tam rozdrobil ako tvaroh skoro ma porazilo :o)
tahamanka
Ved ja som sa riadila podla toho ibaze som nechcela nechavat ten sy podkysnut lebo som sa bala, ze za mi stoho urobi tvarok ked prekysne, no a nakoniec sami to stalo aj tak a robila som to aj bez toho aby som ho nechavala podkysnut :(
fridecanka
Tak to je ten spravny postup,potom len výborné korbačiky od babky.Dakujem za pripomenutie.